Românul judecat în Anglia pentru tragedia din Essex, extrădat înainte să i se judece o contestație. Fugarii de lux ai României, protejați în străinătate

Luni, 17 Aprilie 2023, ora 03:00
7507 citiri
Românul judecat în Anglia pentru tragedia din Essex, extrădat înainte să i se judece o contestație. Fugarii de lux ai României, protejați în străinătate
Marius Mihai Drăghici a fost predat în Marea Britanie pe 28.10.2022, cu o săptămână înainte să i se judece contestația. FOTO: Ionuț Mureșan

Marius Mihai Drăghici – românul judecat în Marea Britanie pentru moartea a 39 de vietnamezi – a fost extrădat înainte ca instanțele din România să îi soluționeze o contestație, o „concesie” pe care judecătorii britanici n-ar face-o niciodată românilor, indiferent de gravitatea cazului sau urgența procedurilor. Avocații lui Marius Mihai Drăghici se vor adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea acestui drept la apărare.

Marius Mihai Drăghici va pleda vinovat sau nevinovat în fața judecătorilor britanici pe data de 28.04, termen la care va fi pusă în discuție și legalitatea extrădării.

Ziare.com a intrat în posesia unui document al Înaltei Curți din data de 02.11.2022, care dovedește că o contestație a lui Marius Mihai Drăghici s-a judecat în lipsa acestuia, mai exact la o săptămână după ce a fost predat autorităților britanice.

Este vorba despre dosarul 7430/2/2022 prin care lui Mircea Mihai Drăghici i s-a menținut la Curtea de Apel București măsura arestării în vederea predării pe data de 24.10.2022, acesta fiind extrădat patru zile mai târziu, fără ca Înalta Curte să îi soluționeze contestația.

O căutare a dosarului 7430/2/2022 pe site-urile instanțelor (Portal.just.ro și Scj.ro) afișează rezultate zero, deși în documentul obținut de Ziare.com se precizează că ședința de judecată a fost publică.

Nu este pentru prima oară când pe portalurile de jurisprudență cauzele publice „dispar” în mod misterios, nefiind accesibile nici prin completarea numelui părții, nici prin numărul de dosar.

De aceea, Ziare.com a refăcut fluxul dosarelor lui Marius Mihai Drăghici pentru a putea arăta cum acesta a fost extrădat fără a i se soluționa o contestație.

Cum au ascuns instanțele un dosar al lui Marius Drăghici

Pentru a înțelege mai ușor acest time-line al proceselor lui Marius Mihai Drăghici, precizăm că este vorba despre un dosar principal de extrădare (5985/2/2022) cu dosarele subsecvente identificate /a1, a2, a3 în care s-au dezbătut măsurile preventive.

Dosarul care nu apare pe listele online ale Ministerului Justiției sau ale Înaltei Curți este 7430/2/2022.

10.08.2022 – CAB admite arestarea provizorie a lui Marius Mihai Drăghici ( 5985/2/2022/a1)

18.08.2022 – ICCJ respinge contestația împotriva arestării în dosarul 5985/2/2022/a1

29.08.2022 – CAB menține arestarea provizorie ( 5985/2/2022/a2)

07.09.2022 – ICCJ respinge contestația în 5985/2/2022/a2

22.09.2022 – CAB menține arestarea provizorie (dosar 5985/2/2022/a3)

27.09.2022 – CAB admite solicitarea de extrădare (dosarul fond 5985/2/2022)

11.10.2022 – ICCJ respinge contestația lui Drăghici în 5985/2/2022/a3

20.10.2022 – ICCJ respinge contestația la decizia de extrădare în dosarul de fond 5985/2/2022

24.10.2022 – CAB menține arestarea provizorie în vederea extrădării în dosarul 7430/2/2022, iar Marius Mihai Drăghici o contestă la ICCJ

28.10.2022 – Marius Drăghici este extrădat în Marea Britanie

02.11.2022 – ICCJ ia în discuție contestația lui Drăghici în lipsa acestuia și o respinge.

Cum sunt tratate cererile de extrădare ale României de către statele europene

Reamintim că autoritățile din Marea Britanie amână de ani buni predarea unor persoane solicitate de România, cum ar fi Puiu Popoviciu (afaceristul condamnat definitiv la 7 ani de pușcărie în frauda cu terenurile Universității de Agronomie) sau Alexander Adamescu (care se sustrage din 2016 cercetărilor în dosarul în care este acuzat că intermedia șpăgi în numele tatălui, milionarul Dan Adamescu).

Într-un context mai larg, state precum Italia sau Grecia au refuzat să îi predea pe fugarii condamnați definitiv precum Alina Bica, Daniel Dragomir, Dragoș Săvulescu, Sorin Oprescu. Franța a refuzat predarea spionului Michal Susak, condamnat definitiv în Dosarul privatizărilor strategice.

În schimb, România a făcut tot posibilul să îi predea statelor solicitante pe fugarii dați în urmărire internațională.

De exemplu, în vara anului 2018 Curtea de Apel București l-a extrădat în Italia pe Giuseppe Pensabene, un mafiot din gruparea ’Ndràngheta, deși acesta spunea că se teme pentru viața lui, fiind amenințat cu moartea de către ceilalți membri ai grupării.

  • „Este ameninţat de Mafia calabreză, se teme pentru viaţa sa. Vom face referiri şi la declaraţiile altor martori cu identitate protejată”, a declarat avocatul, moment în care magistratul a declarat şedinţa secretă.

O altă persoană solicitată pe care Curtea de Apel a predat-o fără a intra prea mult în detalii a fost afaceristul Resit Tavan – cerut de Turcia pentru că ar fi livrat motoare de bărci din SUA către Iran, încălcând astfel embargoul.

Avocaţii Cătălin Predoiu (actualul ministru al Justiției) şi Mihai Mareş au solicitat respingerea cererii de extrădare.

  • „Nu e suficient să existe omonimie juridică între infracţiunile din legea americană şi cea română, ci trebuie să existe o corespondenţă în conţinutul constitutiv al infracţiunilor, în structura juridică a acestora. Esenţa dosarului este acuzaţia de încălcare a embargoului cu Iranul. Dacă eu aş importa motoare din SUA şi le-aş livra în Iran, nu aş încălca nicio lege în România.”, a declarat avocatul Cătălin Predoiu.
  • „În SUA nu i s-a respectat dreptul egalităţii de arme, chiar dacă vorbim de una dintre cea mai veche democraţie, deoarece nu a fost informat cu privire la urmărirea penală. Nerespectare dreptului egalităţii de arme, caracterul politic şi carectarul militar sunt chestiuni obligatorii pentru respingerea cererii”, a susţinut avocatul Mihai Mareş.

Avocată: „Extrădarea nu a fost legitimă, transparentă și legală”

Și în procesul de extrădare al lui Marius Mihai Drăghici avocații acestuia au invocat chestiuni ce țin de verificarea legalității procedurilor de extrădare, doar că judecătorii nu s-au pronunțat cu privire la toate.

  • „Dacă ar fi să ne raportăm la cazurile multor cetățeni români pe care Marea Britanie nu i-a extrădat – sau chiar și alte țări UE sau non-UE – devine halucinant cum România nu are grijă de proprii cetățeni. Nu contează dacă o persoană este vinovată sau nevinovată, întrucât beneficiază de prezumția de nevinovăție până la soluționarea cauzei printr-o hotărâre definitivă. Mai mult decât atât, devine îndoielnic faptul că un român poate fi extrădat cu atâta lejeritate: fără probe, fără respectarea dispoziţiilor legale din tratatele internaționale sau similare acestora”, a declarat Luminița Mazilu, unul dintre avocații lui Marius Mihai Drăghici.

Apărătorul spune că la termenul următor, din data de 28.04. Marius Mihai Drăghici își va preciza poziția procesuală în fața judecătorilor britanici, dar apărarea va ridica și problema extrădării fără respectarea dreptului la apărare.

  • „Din perspectivă juridică, Marius Mihai Drăghici a fost extrădat nelegitim, iar predarea sa către statul britanic nu corespunde cu o procedură transparentă, legitimă și legală. Apreciez că înainte de decizia persoanei extrădate de a pleda vinovat sau nevinovat, la următorul termen din Marea Britanie ar trebui tranșată acestă chestiune de legalitate, iar statul român are obligația să monitorizeze dacă persoanei extrădate îi sunt respectate interesele și drepturile”, a mai declarat avocata Luminița Mazilu.

Document: Rolul lui Marius Drăghici în tragedia din Marea Britanie

Din încheierea din data de 02.11.2022 a Înaltei Curți rezultă ce acuzații rețin autoritățile britanice în sarcina lui Marius Mihai Drăghici:

  • „În fapt, autoritățile judiciare engleze au reținut că numitul Drăghici Marius Mihai era unul dintre membrii grupului care introducea ilegal imigranți în Marea Britanie din Europa continentală.
  • Imigranții au fost introduși ilegal în Marea Britanie în datele de 11.10.2019 și 18.10.2019, fiind transportați cu un treiler care a fost dus la ferma Collingwood, unde migranții au coborât și au plecat cu mai multe autoturisme.
  • Numitul Drăghici Marius Mihai a fost la Ferma Collingwood cu alți membri ai grupului la datele de 22.09.2019, 05.10.2019 și 07.10.2019, iar în data de 11.10.2019 a condus camionul la fermă și a fost șoferul unui autoturism care transporta migranții.
  • La data de 18.10.2019, numitul Drăghici Marius Mihai a luat migranții, după ce aceștia au fost aduși într-un treiler condus de un alt membru al grupului infracțional.
  • La data de 23.10.2019, 39 de migranți de naționalitate vietnameză au murit într-un trailer comercial care se deplasa din Belgia către Marea Britanie.
  • Din probatoriul administrat a reieșit că majoritatea victimelor au urcat în treiler în nordul Franței în jurul orei 10.35.
  • Treiler-ul a intrat pe feribot în jurul orei 14.52 și a intrat în apele teritoriale ale Marii Britanii în jurul orei 19.43.
  • Treiler-ul era efectiv etanș, astfel încât cei aflați înăuntru nu au avut posibilitatea de a lua legătura cu cineva din afară. Toate victimele au murit suffocate, deoarece au fost ținute într-un spațiu închis și cu o cantitate limitată de oxigen.
  • Referitor la Drăghici Marius Mihai s-a reținut că împreună cu Gheorghe Nica l-au condus pe șoferul de camion Maurice Robinson la Ferma Collingwood pentru a-i arăta ruta.
  • Drăghici Marius Mihai s-a reîntors la fermă pentru a aștepta sosirea migranților.
  • După ce au fost anunțați că migranții erau morți, Drăghici Marius Mihai și un alt membru al grupului care așteptau la fermă au părăsit zona și ulterior Marea Britanie în data de 23.10.2019 sau 24.10.2019”, se arată în documentul citat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#roman extradat Marea Britanie, #extradare, #mihai draghici, #tragedie Marea Britanie, #imigranti morti Canalul Manecii, #Essex, #camion imigranti morti Marea Britanie , #justitie
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Doar un alt episod din serialul
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
UK este un fost imperiu, care nu accepta sa fie membru UE. Romania