Un român, primul străin ales în consiliul local al primăriei unui important oraș din Italia. Cum a ajuns de la salvamar în administrația publică

Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 12:06
2532 citiri
Un român, primul străin ales în consiliul local al primăriei unui important oraș din Italia. Cum a ajuns de la salvamar în administrația publică
Românul Robert Deleanu primul străin ales în consiliul local al Primăriei unui important oraș din Italia

Un român care trăiește în Italia de mai bine de două decenii a fost ales în Consiliul Local al Primăriei orașului Massa din Toscana, devenind astfel primul consilier străin în acest for. Acesta a câștigat alegerile cu 136 de voturi.

Robert Deleanu este un cetățean român care trăiește de 22 de ani în Marina di Massa împreună cu partenera sa și unde are propria sa afacere.

„Sunt mândru de comunitatea mea, în primul rând, dar și de prietenii mei din Massa, italieni, albanezi, francezi și germani… Toți au contribuit. Este o experiență minunată și nouă pentru mine. Sper să fiu la înălțime. Voi aduce în Consiliu tot ceea ce am învățat în viață”, a declarat românul pentru La Nazione.

Robert a venit inițial în vacanță în Italia, la cumnatul său, care trăia aici. El și partenera sa au decis să rămână, deși nu a fost o decizie ușoară. În România avea o carieră și era o persoană publică cunoscută, dar situația era complicată.

A ales să rămână în Italia, unde inițial a lucrat ca salvamar, apoi a început să lucreze pentru magazinul cu articole de fierărie Sarcone, cu care colaborează și în prezent. În paralel, și-a deschis propria firmă de IT, scrie rotalianul.ro care citează lanazione.it.

Anii petrecuți la Marina di Massa, care face parte din provincia Massa-Carrara, i-au permis să cunoască orașul și să devină un punct de referință pentru conaționalii săi, în special prin intermediul asociației Daciada.

„Acum sunt vicepreședintele asociației Comunitatea Română Daciada, care se întinde de la La Spezia la Viareggio, și președintele asociației pentru Massa. Această asociație există de 15 ani și reprezintă aproximativ 300 de români, dar sperăm să creștem și mai mult.”

Ca nou consilier la Primăria din Massa, Deleanu dorește să rezolve dificultățile și problemele cu care se confruntă comunitatea, dar nu numai.

Românii, dar și ceilalți străini, adesea nu își cunosc drepturile și obligațiile. Unul dintre primele lucruri pe care ar dori să le facă ar fi crearea unui centru de informare și sprijin.

”De exemplu, ei nu știu unde să se adreseze pentru lucruri de bază, cum ar fi obținerea cărții de identitate sau a cardului de sănătate, și de aceea sunt deseori respinși, ceea ce creează frustrare”,a precizat românul ales recent consilier al primarului.

Marina di Massa este o localitate pe malul Mării Tireniene, străjuită de Alpii Apuani, situată în apropierea carierelor de piatră de la Carrara și a parcului Național Tosco-Emilian. Se află la 36 de km de La Spezia și este „poarta” către Cinque Terre, zonă turistică extrem de cunoscută.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
#romani Italia, #Italia, #consilier, #primarie , #romani Italia