UPDATE Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza: 103 cetățeni și familiile lor au primit permisiunea de a ieși prin punctul de frontieră egiptean Rafah

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 08:15
3677 citiri
UPDATE Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza: 103 cetățeni și familiile lor au primit permisiunea de a ieși prin punctul de frontieră egiptean Rafah
Punctul de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt FOTO / captură video X The Fact Finder

Un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, anunţă MAE marţi dimineaţă, precizând că aceştia au fost informaţi referitor la procedură.

UPDATE 10.27 Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, spune că mai mulți români le-au cerut sprijinul ca să fie evacuați din Fâșia Gaza.

”Mult mai mulți ne-au cerut sprijinul, vorbim de 260 de persoane, deocamdată doar 103 au primit acest acord. Nu înseamnă că nu vor mai urma și alte grupuri. Toată situația de securitate în zonă e volatilă, așa că nu voi lansa nicio perspectivă de timp. Fac apel la răbdarea acestora (a celor care nu au primit încă permisiunea să plece – n.r.), îi asigurăm că nu i-am uitat. Demersurile noastre vor continua susținut. Colegii de la oficiile consulare continuă dialogul cu ei, când avem informații vor ajunge la ei. Colegii mei rămân acolo, sunt echipe consulare mobile", a declarat Radu Filip, potrivit digi24.

La Ministerul Afacerilor Externe s-a creat o celulă de criză.

Știre inițială

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marţi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse. Aceştia vor fi aduşi în ţară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.

”În continuarea precizărilor transmise în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma acordului transmis de autorităţile israeliene şi cele egiptene, un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt. Aceştia au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse”, a transmis MAE.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.

Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene speciale.

Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza.

Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#romani, #punct de frontiera, #Rafah, #Egipt, #Gaza, #Fasia Gaza , #Razboi Gaza