Romeo Ursu zis „Boenică” cere eliberarea imediată din pușcărie. Când credea interlopul că ar fi intervenit prescripția și cum a calculat instanța MOTIVARE

Sambata, 03 Februarie 2024, ora 03:25
3904 citiri
Romeo Ursu zis „Boenică” cere eliberarea imediată din pușcărie. Când credea interlopul că ar fi intervenit prescripția și cum a calculat instanța MOTIVARE
Romeo Ursu zis „Boenică” s-a ascuns vreme de 15 ani în Iordania. FOTO: Facebook / Romeo Ursu

Interlopul constănțean Romeo Ursu – zis „Boenică” sau „Boe” – cere instanțelor să-l pună de îndată în libertate, invocând prescripția executării pedepsei, însă Tribunalul București a stabilit că, potrivit legii, simpla depunere a unei cereri de extrădare întrerupe cursul prescripţiei. „Boenică” a fugit în Regatul Haşemit al Iordaniei în 2009, unde s-a ascuns vreme de 15 ani.

Interlopul „Boenică” – cunoscut în anii '90 pentru țepe imobiliare, locotenent al celebrului Fane Spoitoru – a fost repatriat din Iordania abia în septembrie 2023 și a început executarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru înşelăciune.

Romeo Ursu primise și o pedeapsă de 8 ani de pușcărie pentru constituire de grup infracțional organizat, dar procesul se rejudecă la Curtea de Apel Constanța, unde are termen pe 21.03.2024.

Între timp, Romeo Ursu încercă să obțină punerea în libertate pe calea unei contestații la executare, în care arată că pedeapsa definitivă de 2 ani și 10 luni pronunțată de Curtea de Apel București pe data de 16.12.2014 s-a prescris pe data de 17.12.2022.

Pe data de 11.10.2023, Tribunalul București a respins ca neîntemeiată contestația la executare făcută de Boenică, acesta contestând hotărârea la Curtea de Apel București. Instanța va relua dezbaterile pe data de 07.03.2024.

Cum i-a stricat tribunalul „socotelile” lui Boenică

Iată ce reține Tribunalul București în hotărârea prin care i-a respins lui Boenică cererea de constatare a prescripţiei executării pedepsei:

  • „În esență, contestatorul (Ursu Romeo – n.r.) a arătat că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, prescripția unei pedepse de 2 ani și 10 luni intervine după trecerea unei perioade de 5 ani la care se adaugă pedeapsa ce urmează a fi executată, rezultând astfel un termen de 7 ani și 10 luni la care se mai adaugă 2 luni ca urmare a efectului de suspendare a prescripțiilor pe perioada stării de urgență, termenul fiind de 8 ani.
  • Din adresa comunicată de către Interpol (…) rezultă faptul că împotriva contestatorului s-a formulat cerere de extrădare către statul iordanian. În data de 19.01.2017, Biroul Central a comunicat autorităţilor române că în baza cererii de dare în urmărire internațională, contestatorul a fost localizat, fiind apoi prezentat autorităților judiciare iordaniene la data de 22 ianuarie 2017.
  • Deși contestatorul se afla pe teritoriul Iordaniei, în data de 19.01.2017, Tribunalului Penal din Amman a respins cererea de extrădare, pe motiv că între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei nu există un tratat sau acord în vigoare privind extrădarea persoanelor condamnate.
  • În cazul pedepselor de maxim 15 ani, termenul de prescripţie pentru persoana fizică este de 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani. De aceea, în prezenta cauză, termenul de prescripţie a executării pedepsei este de 7 ani şi 10 luni (5 ani + 2 ani, 10 luni, reprezentând pedeapsa rezultantă aplicată în final de instanța de control judiciar cu reținerea dispozițiilor legi penale mai favorabile).
  • În prezentul dosar, termenul de prescripţie al executării pedepsei, de 7 ani şi 10 luni, ar fi trebuit să se împlinească în data de 15.10.2022. Numai că, până să se împlinească acest termen, a apărut o cauză de întrerupere a acestuia, şi anume cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare române către autorităţile judiciare din Regatul Haşemit al Iordaniei. Această cerere de extrădare, formulată în interiorul termenului (16.12.2014 – 15.10.2022), a întrerupt cursul prescripţiei în data de 22 ianuarie 2017, când, conform adresei INTERPOL depuse la dosar, contestatorul a fost prezentat autorităților judiciare din statul rogat.
  • Cererea de extrădare a contestatorului către autorităţile judiciare din Regatul Haşemit al Iordaniei a întrerupt cursul prescripţiei executării pedepsei, motiv pentru care un nou termen de prescripţie de 7 ani şi 10 luni a început să curgă din data de 22.01.2017 (când s-a înregistrat cererea de extrădare pe rolul Tribunalului Penal din Amman) şi urmează să se împlinească în data de 22.11.2024.
  • Nu prezintă relevanţă în cauză faptul că autorităţile judiciare din Regatul Haşemit al Iordaniei au refuzat cererea de extrădare, atât la fond, cât şi căile de atac, pe motiv că între cele două state nu exista în acel moment un tratat/acord bilateral de extrădare, în condiţiile în care, din considerentele hotărârilor instanţelor iordaniene, rezultă că persoana condamnată fusese localizată pe teritoriul statului respectiv.
  • Dispoziţiile art. 33 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 nu condiţionează efectul întreruptiv al cursului termenului de prescripţie al executării pedepsei de admiterea cererii de extrădare. Dispoziţiile sunt clare în acest sens: simpla depunere a cererii este aptă să producă efect întreruptiv de prescripţie”, se arată în motivarea hotărârii pe fond.

Boenică, repatriat după 15 ani, tocmai când se credea scăpat

Pe data de 18.09.2023, poliţiştii de la Direcţia Investigaţii Criminale din IGPR au pus în executare, luni, două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea emise pe numele lui Romeo Ursu, zis Boenică, în vârstă de 55 de ani, din Bucureşti, condamnat în două dosare, potrivit unor surse judiciare.

În iunie 2020, Boenică posta pe Facebook un mesaj în care se lauda că, grație anilor petrecuți în Iordania, a reușit să scape de una dintre condamnările la închisoare, fapt care, spunea el, nu a mai fost reușit de niciun alt fugar din fața justiției din România, arată Hotnews.

La două zile după această postare, Boenică a intrat în direct la postul România TV și a declarat că autoritățile române nu-i pot face nimic.

„Nu au ce să facă, sunt rezident. Au încercat de trei ori, degeaba. Au încercat cu mult timp în urmă, dar nu au nici o șansă. Sunt rezident, am tot ce necesită ca un personaj ca mine să se integreze în societatea lor, așa că sunt binevenit în societatea asta”, explica interlopul, care le recomanda și altor fugari din calea legii să vină în Iordania.

În aprilie 2021, cu ocazia unei vizite la Amman a ministrului român de externe de atunci, Bogdan Aurescu, a fost semnat un tratat cu Iordania privind extrădarea.

„Boenică” a fost dat în urmărire generală în 2008, fiind acuzat de înşelăciuni în domeniul imobiliar.

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#Romeo Ursu Boenica, #extradare, #contestatie, #inselaciune, #Fane Spoitoru, #Tribunalul Bucuresti, #inchisoare cu executare , #justitie