SRI si SIE nu mai vor sa vina la audierile Comisiei pentru Rosia Montana

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 20:01
2423 citiri
SRI si SIE nu mai vor sa vina la audierile Comisiei pentru Rosia Montana
Foto: concretinolt.ro

Lista celor care refuza sa vina la Comisia Speciala pentru Rosia Montana se mareste. Presedintele comisiei, Darius Valcov, a anuntat ca cele doua servicii secrete invitate la audieri, SIE si SRI, n-au confirmat invitatiile trimise pentru audiere.

Alaturi de ele, au ignorat invitatia Ministerul de Finante, dar si Ministerul Apelor si Padurilor, carora, spune Darius Valcov, le-a trimis si retransmis invitatii. Cei doi ministri de resort au refuzat sa se prezinte, anunta pesurse.ro.

Comisia pentru Rosia Montana tot spera sa ii audieze pe sefii SIE si SRI, desi nu are dreptul

Ministrul Apelor si Padurilor ar fi trebuit audiat, marti, insa a refuzat prezenta iar SRI si SIE, servicii care ar fi trebuit sa vina la audieri miercuri dimineata, nu au mai zis nimic, a declarat Valcov.

Seful SRI, despre cazul Rosia Montana: Organizatii eco-extremiste au vrut sa denatureze protestele

Valcov a anuntat si ca, avand in vedere ca nu mai are pe cine audia, miercuri, comisia isi va incepe programul mai tarziu, de la ora 12:00, in loc de ora 10:00.

Printre cei care au anuntat ca nu se prezinta este si fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu. Joi erau programate si audieri cu specialistii, care insa vor fi anulate pentru ca majoritatea au refuzat sa vina in fata Comisiei.

Comisia speciala nu este abilitata conform legii sa ii poata audia pe directorii SRI si SIE, acestia putandu-se prezenta numai in fata comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului.

Theodor Melescanu, directorul SIE, a fost prezent la o audiere in cadrul Comisiei de control a SIE din cadrul Parlamentului, unde si-a exprimat disponibilitatea de a veni, totusi, si la audierile Comisiei speciale pentru Rosia Montana, desi aceasta nu are atributii legale privind acest lucru.

Pentru a putea auzi ce au de spus directorii serviciilor secrete sau a putea avea acces la rapoartele datele funizate de acestea, parlamentarii trebuie sa aiba certificat ORNISS.

Darius Valcov a declarat in mai multe randuri ca a facut cerere pentru certificat ORNISS cu ocazia acestor audieri si a indemnat si alti colegi parlamentari din Comisie sa isi obtina astfel de certificate.

Certificatul ORNISS permite accesul la diverse documente sau informatii considerate secrete de stat. Pentru a obtine aceste certificate, nu doar demnitarii respectivi ci si rudele lor trebuie verificate de autoritatea competenta.

A.V.

Eveniment Quarterly Report

România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de...
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
#Darius Valcov comisie Rosia Montana SRI, #Valcov comisie SIE SRI, #serviciile secrete audieri comisie , #proiect