Disperarea lui Putin capătă accente dramatice: Avertizează țările care fac un joc dublu să nu arunce Rusia pe lista neagră

Vineri, 16 Iunie 2023, ora 03:50
14018 citiri
Disperarea lui Putin capătă accente dramatice: Avertizează țările care fac un joc dublu să nu arunce Rusia pe lista neagră
Putin avertizează țările care fac un joc dublu sa nu pună Rusia pe lista neagră a FATF FOTO: Bloomberg

Disperarea lui Vladimir Putin capătă accente dramatice după ce veniturile din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au scăzut, iar mașina sa de război pierde din viteză. Acum, Kremlinul avertizează țările din Orientul Mijlociu, precum și Turcia, India, Mexic, Malaezia pentru a evita noile sancțiuni internaționale pe care Grupul de acțiune financiară (FATF) de la Paris le-ar putea lua împotriva Rusiei, contra spălării banilor.

Summitul organizației FATF (The Financial Action Task Force), ce se va desfășura la Paris, Franța, între 19 și 23 iunie 2023, se pregătește să pună Rusia pe lista neagră sau gri, ceea ce ar obliga țările membre, precum și băncile, companiile de procesare a plăților internaționale să efectueze verificări suplimentare ale tranzacțiilor pentru a proteja sistemul financiar mondial, potrivit Bloomberg.

Rusia intensifică o campanie de lobby pentru a evita noi restricții financiare împotriva spălării banilor, care ar putea să-și cufunde economia mai profund în izolare din cauza războiului din Ucraina.

Un fenomen din Rusia apărut în 1998 l-a adus la putere pe Putin: Acum se repetă și-l poate arunca de la Kremlin

Moscova a abordat în ultimele săptămâni mai mult de o jumătate de duzină de țări, inclusiv Arabia Saudită, Turcia, Mexic și Emiratele Arabe Unite, pentru a preciza consecințele negative pentru legăturile comerciale dacă Grupul de acțiune financiară impune mai multe restricții luna aceasta.

Investițiile și cooperarea în proiecte de apărare și energie ar avea de asemenea de suferit. FATF cu sediul la Paris, o organizație interguvernamentală (care are 37 de state membre din toată lumea, plus 2 entități) care stabilește standarde pentru combaterea banilor murdari, a făcut pasul fără precedent de a suspenda Rusia de la calitatea de membru în februarie, din cauza invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2023. Guvernul de la Kiev încearcă acum să adauge Rusia pe „lista neagră” sau „lista gri” a statelor la reuniunea FATF din 19-23 iunie.

Desemnarea pe prima listă ar plasa Rusia alături de Coreea de Nord, Iran și Myanmar. Aceasta ar obliga statele membre FATF, precum și băncile, casele de investiții și companiile de procesare a plăților să efectueze o procedura due diligence sporită și, în cazurile cele mai grave, să ia contramăsuri pentru a proteja sistemul financiar internațional.

Cine va renunța să mai sprijine Rusia?

Alte 23 de țări se află pe „lista gri”, inclusiv Turcia, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Panam, Iordania, Insulele Cayman și Iordania. Un raport al Fondului Monetar Internațional din 2021 a constatat că această sancțiune, care implică cerințe de monitorizare mai atentă, are ca rezultat o „reducere mare și semnificativă a intrărilor de capital”.

Kremlinul avertizează țările că includerea Rusiei pe lista neagră sau gri a FATF le-ar face mai dificilă și mai costisitoare să continue să facă afaceri cu Rusia. Calculele împărtășite în documente pentru oficialii din Turcia și Emiratele Arabe Unite estimează că cele două țări ar suferi fiecare un impact de aproape 1% din produsul lor intern brut în pierderi de comerț și investiții.

Bloomberg a raportat anterior că Rusia a îndemnat India să se opună fiecărei liste în cadrul întâlnirii. Serviciul Federal de Monitorizare Financiară din Rusia, Rosfinmonitoring, încearcă acum să convoace o întâlnire virtuală săptămâna aceasta cu omologii din Brazilia, India, China și Africa de Sud din grupul BRICS, unde problema va fi probabil pe ordinea de zi.

Putin a anunțat cum se va termina rapid războiul din Ucraina: Totul depinde de un singur lucru VIDEO

Intensitatea eforturilor Kremlinului subliniază riscurile cu care se confruntă guvernul președintelui Vladimir Putin dacă oricare dintre măsuri este adoptată și oferă o perspectivă asupra modului în care Rusia face tranzacții cu unii dintre partenerii săi comerciali, care în general fac un joc geopolitic dublu, nealiniindu-se la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

În timp ce SUA și aliații săi au impus deja sancțiuni fără precedent Rusiei în urma războiului, Kremlinul a reușit până acum să atenueze o parte din lovitura adusă economiei sale prin consolidarea legăturilor cu țări precum China și India, țările din Golf și alte state, precum cele din Sudul Global, care au rămas în mare parte neutre.

Oficialii europeni au confirmat că problema includerii Rusiei pe lista neagră sau gri va fi pe ordinea de zi la reuniunea FATF. Deși ștacheta este probabil să fie ridicată pentru impunerea celei mai puternice sancțiuni Rusiei, există și alți pași pe care organul financiar de pază ar putea să ia pentru a solicita controale mai intense dacă sprijinul pentru măsura nu este insuficient.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Rusia lista neagra, #grupul actiune financiara, #organizatie financiara, #tari neutre, #India Rusia, #rusia emiratele arabe , #Rusia