Dezvăluiri din spatele ușilor închise: Canalul secret de contact dintre Rusia și Ucraina, intermediat de 6 entități

Duminica, 29 Octombrie 2023, ora 03:40
18940 citiri
Dezvăluiri din spatele ușilor închise: Canalul secret de contact dintre Rusia și Ucraina, intermediat de 6 entități
Canale secrete de comunicare între Rusia și Ucraina FOTO: MSN

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 20 de luni a dus la moartea a sute de mii de oameni din ambele tabere. Cu toate că și acum mor zilnic soldați pe front, există un canal secret de comunicare, în spatele ușilor închise între cele două țări, intermediat uneori, de cel puțin 6 entități internaționale.

Departe de ochii publicului și de linia frontului sângeros, Ucraina și Rusia încă vorbesc. Țările, acum dușmani în război, reușesc totuși să negocieze câteva chestiuni umanitare de bază: schimbul de prizonieri de război și cadavrele soldaților morți; trecerea navelor din porturile Ucrainei la Marea Neagră; și, cel mai recent, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia, potrivit MSN.

În unele cazuri, Moscova și Kievul folosesc intermediari, precum Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Vatican și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Dar cea mai mare parte a schimburilor din timpul războiului se face direct, de către reprezentanți individuali, inclusiv în întâlniri dure și neplăcute față în față de la granița ucraineană-rusă și la Istanbul, precum și în apeluri telefonice, potrivit unor oficiali ucraineni implicați în discuții.

Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de submarinul nuclear rusesc K-278 VIDEO

Niciuna dintre părți nu este dornică să facă publicitate existenței acestor canale din spate. „Este foarte, foarte dificil din punct de vedere emoțional”, a spus Dmytro Usov, un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, care conduce un centru de coordonare care supraveghează negocierile privind schimbul de prizonieri.

„Ei sunt inamicul, dar dacă vorbim despre procesul de negociere, acest conflict de interese trebuie depășit”, a spus Usov. „Înțelegem că orice s-a întâmplat, indiferent de relația pe care o avem acum, noi, ucrainenii, suntem interesați de întoarcerea apărătorilor noștri și dacă respingem orice canal de comunicare, nu vom putea face asta.”

Intermediarii sunt o soluție de rezervă. „Dacă o putem face singuri, atunci o vom rezolva”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Având în vedere încercarea brutală a Rusiei de a răsturna guvernul Ucrainei și de a-i fura teritoriul, a existat puțin loc pentru negocieri pentru a opri războiul. În martie 2022, o serie de discuții oficiale de pace au eșuat. În schimb, Ucraina și Rusia au căzut înapoi la puncte de bază de interes propriu reciproc, inclusiv schimbul de prizonieri de război.

Fostul director al CIA dezvăluie lucruri neștiute despre Israel: Misiunea diabolică a lui Netanyahu

Pe partea rusă, negocierile cu privire la schimburile de prizonieri sunt realizate de un centru de coordonare aflat în subordinea Ministerului rus al Apărării, care include și serviciul de securitate al Rusiei, FSB. Politicieni ruși individuali și formațiuni de luptă precum grupul de mercenari Wagner și Akhmat, controlate de liderul omul puternic al Ceceniei, Ramzan Kadyrov, au făcut lobby pentru eliberarea anumitor prizonieri, a spus Usov.

Vaticanul, Turcia și Arabia Saudită, intermediari între părțile din război

Convențiile de la Geneva cer ca prizonierii de război să fie schimbati după încheierea luptei. Dar Usov a spus că Ucraina este dornică să-și recupereze luptătorii capturați cât mai repede posibil, din cauza dovezilor, documentate de Națiunile Unite, că aceștia sunt supuși torturii sistematice. Niciuna dintre părți nu va dezvălui câți soldați au fost capturați.

Schimburile de prizonieri, împreună cu schimburile de cadavre ale soldaților morți, au loc în cea mai mare parte în regiunea Sumy de nord-est a Ucrainei, singura porțiune a graniței dintre Ucraina și Rusia în care forțele ruse nu încearcă în mod activ să avanseze. Cu toate acestea, bombardarea are loc zilnic și, de obicei, încetarea focului este declarată în timpul oricăror tranzacții.

Aproximativ de două ori pe lună, dube frigorifice pline cu cadavre sunt conduse la graniță de lucrătorii serviciilor de urgență ruși și ucraineni care descarcă și reîncarcă morții, a declarat Oleh Kotenko, un oficial ucrainean care a supravegheat transferurile și căutarea soldaților dispăruți până în septembrie.

Descoperire memorabilă a arheologilor: Un oraș pierdut scufundat, găsit după 8.000 de ani VIDEO

Experții Comitetului Internațional al Crucii Roșii verifică documentația, iar membrii serviciilor de securitate ruse și ucrainene observă schimburile, a spus Kotenko. „Ora, locul și numărul de cadavre sunt convenite cu partea rusă”, a spus Kotenko. Linia de comunicare a fost inițiată de CICR în vara anului 2022, a spus Kotenko.

„Este necesar să fim de acord cu inamicul, cu privire la misiunile umanitare”, a spus Kotenko, adăugând că altfel „1.700 de oameni nu ar fi fost îngropați cu demnitate, ca niște eroi”. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Turcia a devenit locul principal pentru cele două părți pentru a avansa negocierile atunci când acestea stagnează. Cel mai recent schimb de prizonieri cunoscut - 45 de fiecare parte - a avut loc în iulie.

Vaticanul este un alt intermediar. Ucraina a făcut lobby prin intermediul Bisericii Catolice pentru întoarcerea tuturor necombatanților, inclusiv bucătari, medici și alți militari care nu luptă. În plus, luna aceasta, Qatarul a contribuit la asigurarea întoarcerii a patru copii ucraineni din Rusia, devenind doar a treia țară, după Turcia și Arabia Saudită, care a intermediat un acord de succes între Rusia și Ucraina, în această problemă.

Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Soldații ucraineni din batalionul 24 de asalt „Aidar” au capturat un grup de ocupanți ruși în regiunea Donețk. Videoclipul operațiunii a fost publicat de serviciul de presă al...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#Rusia Ucraina razboi, #razboi Ucraina, #relatii Ucraina Rusia, #secrete rusia, #Ucraina razboi Rusia, #prizonieri rusi, #prizonieri ucraineni , #Razboi Ucraina