Rusia pregătește un „acord interguvernamental major” cu Iranul. Teheranul îi dă muniție lui Putin

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 22:42
1663 citiri
Rusia pregătește un „acord interguvernamental major” cu Iranul. Teheranul îi dă muniție lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Ibrahim Raisi/ FOTO: kremlin.ru

Rusia și Iranul accelerează lucrările la un „nou acord interstatal major”, a anunțat Ministerul rus de Externe pe 12 decembrie, după ce președintele iranian Ibrahim Raisi a sosit la Moscova, pe 7 decembrie, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse arată că miniștrii de Externe ai celor două țări au convenit într-o convorbire telefonică să accelereze lucrările la acord, care se află într-un „stadiu ridicat de pregătire”. Ministerul nu a detaliat domeniul de aplicare al acordului, care este încheiat pe fondul creșterii legăturilor politice, comerciale și militare dintre Moscova și Teheran, notează Reuters.

Săptămâna trecută, președintele Putin a purtat discuții de cinci ore la Kremlin cu omologul iranian Raisi. Teheranul oferă Rusiei tehnologie și drone pentru atacurile asupra Ucrainei. Înainte de aceasta, Casa Albă a anunțat că Iranul ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, în special Fateh-110 și Zolfaghar, care ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru ucraineni.

Recent ministrul adjunct al Apărării din Iranului, generalul Mahdi Farahi, a declarat că Iranul a ajuns la acorduri cu Rusia privind furnizarea de avioane de luptă Su-35 de fabricație rusă, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130.

Și pentru a-i da apă la moară lui Putin, ministrul de Externe iranian a declarat că teroriștii Hamas și Hezbollah își pot procura foarte ușor orice armă au nevoie din Ucraina, dar în prezent se bazează pe propria producție.

Organizația șiită Hezbollah din Liban și mișcarea palestiniană radicală Hamas din Gaza își pot procura cu ușurință orice arme de care au nevoie în Ucraina prin achiziții ilicite, a declarat ministrul iranian de Externe Hossein Amir Abdollahian, potrivit agenției ruse TASS.

„Vedeți, în trecut – aș dori să fiu absolut sincer cu dumneavoastră – am obișnuit să oferim tot felul de sprijin Hezbollah, Hamas și Jihad-ul Islamic, ținând cont atât de dreptul internațional, cât și de condițiile de confruntare cu ocupantul, Israel”, a spus Abdollahian la Forumul de la Doha, când a răspuns la o întrebare despre sprijinul Teheranului pentru aceste organizații.

"Dacă mă întrebați de unde pot obține arme, atunci una dintre piețele negre de unde le pot obține este Ucraina. Foarte ușor, fără prea mult efort, pot obține orice au nevoie din Ucraina", a spus diplomatul iranian de vârf. Potrivit acestuia, Hezbollah și Hamas în prezent „pot produce singure armele necesare”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#Rusia, #acord, #cooperare, #Iran, #Vladimir Putin, #ibrahim raisi, #teheran, #munitie, #Ucraina , #Rusia