Kremlinul simte că războiul se apropie de porțile sale. Impactul psihologic al loviturilor îndrăznețe ale Ucrainei

Luni, 22 August 2022, ora 23:14
22319 citiri
Kremlinul simte că războiul se apropie de porțile sale. Impactul psihologic al loviturilor îndrăznețe ale Ucrainei
Mașina Dariei Dughina a explodat într-un distric select al Moscovei/ FOTO Daily Mail

Odată cu creșterea ritmul loviturilor ucrainene în interiorul teritoriului deținut de ruși, realitatea viscerală a războiului devine din ce în ce mai evidentă pentru ruși.

Au trecut aproape șase luni de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Și Kremlinul încă numește invazia sa în țara vecină o „operațiune specială”, încercând să mențină un sentiment de normalitate acasă.

Dar o serie de atacuri ucrainene în Crimeea, pe care Vladimir Putin a anexat-o în 2014, distruge această narațiune. Și, pe măsură ce atacurile ucrainene se intensifică asupra unui teritoriu care are importanță strategică și simbolică, apare presiunea politică internă asupra Kremlinului. Criticile și dezbaterile despre război apar tot mai mult pe rețelele de socializare. Și devine evident că nici măcar teritoriile pe care guvernul rus le consideră a fi ruse nu sunt cu adevărat sigure, scrie New York Times.

Publicația amintește că sâmbătă o dronă a lovit sediul Flotei Mării Negre a Federației Ruse din Crimeea. Fum negru s-a ridicat peste Sevastopol. De asemenea, în partea de vest a Crimeei, trupele ruse au deschis focul din sistemele de apărare aeriană asupra țintelor nespecificate. Reprezentanții autorităților ruse din peninsulă au dat vina pe Ucraina pentru atacuri și au îndemnat localnicii să nu intre în panică. De asemenea, au insistat că nimeni nu a fost rănit. Și apărarea aeriană a Rusiei funcționează corect.

Dar videoclipurile cu loviturile s-au răspândit pe rețelele sociale . Iar realitatea războiului devine din ce în ce mai evidentă pentru ruși, chiar și pentru cei care susțin linia Kremlinului și cred afirmațiile presei de stat că „operațiunea militară specială” pentru salvarea Ucrainei de dominația nazistă se desfășoară fără probleme și conform planului.

„Oamenii încep să simtă că războiul se apropie de ei. Cred că este grav”, a spus Andrei Kortunov, irector al Consiliului Rus de Relații Internaționale, o organizație apropiată guvernului rus.

El susține că Kremlinul consideră atacurile ucrainene din Crimeea nu ca pe o amenințare militară, ci ca pe o „cauza de iritare”. În același timp, aceasta este o demonstrație a capacității Ucrainei de a amenința viețile rușilor aflati mult în spatele liniei frontului. Dar încă nu se știe cum va răspunde Putin la atacuri sau dacă va face acest lucru. Chiar și comentatorii loiali Kremlinului cer răzbunare. Rusia menține superioritatea militară. Iar ultimele lovituri asupra instalațiilor militare din Crimeea nu au adus Ucrainei câștiguri teritoriale. Dar au devenit o lovitură psihologică pentru Rusia, distrugând vechea credință în invulnerabilitatea rusă din peninsula.

Crimeea nu este doar o bază militară cheie. Stațiunea însorită, care a devenit o trambulină pentru invazia rusă a Ucrainei, joacă rolul unui simbol special pentru Putin. El a numit Crimeea „pământul sacru” al Rusiei. Țarii ruși și membrii Biroului Politic al URSS dețineau case de vacanță în peninsula. De asemenea, Flota Mării Negre a Federației Ruse are sediul în Crimeea, ceea ce permite Moscovei să controleze marea, în special, să blocheze porturile ucrainene, creând presiune economică.

Impact psihologic

The New York Times scrie că impactul militar al loviturilor ucrainene din Crimeea a fost minim. Dar au fost semne că i-au speriat pe localnici. Așa că cer ca „oficialii” din Crimeea să le garanteze cumva siguranța. Un locuitor din Sevastopol a declarat ziarului că nici măcar nu și-a putut imagina evenimentele din ultimele șase luni: războiul și exploziile în timpul împușcăturilor de la sistemele de apărare aeriană, pe care le-a auzit personal. Femeia a spus că până acum a încercat să evite vestea și să-și trăiască în continuare viața.

La asta s-a adăugat atentatul cu mașină capcană care a ucis-o pe Daria DUghina, fiica ideologului lui Vladimir Putin. Exponenții ruși ai liniei dure au acuzat imediat, fără dovezi, Kievul pentru atentatul în care și-a pierdut viața, sâmbătă, fiica lui Aleksandr Dughin, un ideolog ultranaționalist apropiat Kremlinului și au să se răspundă prin țintirea oficialilor guvernamentali ucraineni.

Dacă atentatul ar fi legat de război, ar însemna că pentru prima dată de la invazia declanșată în februarie asupra Ucrainei, violența a ajuns în capitala Rusiei, atingând familia unui aliat al lui Putin. Și asta, în apropierea unuia dintre cele mai exclusiviste districte ale Moscovei.

Dar analiștii se îndoiesc că Kievul ar fi ordonat lovitura - și în schimb arată cu degetul spre forțe mult mai apropiate de casă. Analiştii au spus că ambuscada a fost concepută pentru a-i intimida pe loialii lui Putin, precum Dughin, despre care se crede că este un arhitect al războiului din Ucraina. Și a stârnit temeri în rândul generalilor de vârf ai Președintelui că ar putea fi următoarea țintă. Acum bănuielile au căzut asuprapropriilor oameni loiali ai lui Puin pe fondul zvonurilor că serviciile secrete vor să-l înlăture pe despot de la putere.

Se crede că elemente din cadrul agenției de spionaj FSB ar fi putut orchestra atacul asupra vehiculului lui Dughin.

Istoricul rus Iuri Felștinski a spus că mașina-capcană a fost „cel mai probabil o parte a unui conflict intern rusesc”, iar asasinatul a fost ordonat de cei interesați să-l elimine pe Dughin.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
#Rusia, #Crimeea, #atacuri, #Ucraina, #atentat Moscova, #daria dughina, #Kremlin , #Rusia