Teoriile conspirației se învârt în jurul anunțatei morți a finanțatorului Wagner, Evgheni Prigojin

Joi, 24 August 2023, ora 23:01
3393 citiri
Teoriile conspirației se învârt în jurul anunțatei morți a finanțatorului Wagner, Evgheni Prigojin
Locul în care s-a prăbușit avionul FOTO Twitter/Nexta

Circumstanțele accidentului aviatic în care și-a pierdut viața finanțatorul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au inspirat un val de teorii despre cine sau ce a fost responsabil pentru doborârea aeronavei și dacă oligarhul se află cu adevărat printre victime, scrie Newsweek.

Canalul Telegram Gray Zone, afiliat Wagner, afirmă că Prigojin și Utkin au murit „ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, fără a preciza mai multe. Canalul a mai susținut că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană în timpul zborului de la Moscova la Sankt Petersburg.

Vladimir Rogov, un oficial al autorităților susținute de Rusia din regiunea Zaporpjie din sudul Ucrainei, a declarat că a primit confirmarea că Prigojin și Utkin sunt morți, numind asta o „crimă”.

Nu au fost furnizate dovezi care să susțină niciuna dintre afirmații și teorii. Potrivit unui raport al Institutului american pentru studiul războiului, citat de presa ucraineană, Vladimir Putin ar fi ordonat comandamentului militar de la Moscova să doboare avionul lui Prigojin, la exact două luni de la rebeliunea mercenarilor.

Deocamdată, Kremlinul nu a confirmat dacă șeful Wagner a murit în accidentul aviatic de ieri, dar potrivit mai multor oficiali din domeniul aviației, Prigojin era unul dintre pasageri.

Avionul plecase de la Moscova și se îndrepta spre Sankt Petersburg. La nici o jumătate de oră de la decolare, s-a prăbușit în apropiere unui sat din regiunea Tver, în vestul Rusiei.

Ca o ironie a sorții, într-unul dintre pașapoartele false ale lui Prigojin, regiunea Tver este menționată ca loc de naștere.

Incidentul a fost înscenat?

Canalul rus Telegram Baza, legat de serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat miercuri că „Prigojin a „murit” deja”, adăugând că finanțatorul Wagner ar fi murit într-un accident de avion în toamna anului 2019.

Presa rusă a raportat în octombrie 2019 că Prigojin ar fi putut fi ucis când un avion de transport militar An-72 s-a prăbușit în Republica Democrată Congo. Ulterior a reieșit că nu se afla în avion.

Rapoartele conform cărora Prigojin a fost ucis sunt „pretenții false probabil”, a declarat fostul pilot de curse Igor Sushko într-o postare pentru X, cunoscut anterior ca Twitter . „Asta miroase a propriul complot al lui Putin de a dispărea”, a spus el.

„Dacă aș fi Prigojin, exact așa mi-aș pune la cale moartea mea falsă”, a scris un alt utilizator al rețelei sociale. "Toată lumea ar fi fericită; m-aș putea retrage în pace."

Postul est-european Visegrad 24 a întrebat într-o postare către X: „Este posibil ca prăbușirea să fie un truc inteligent al lui Prigojin pentru a-și simula propria moarte și a dispărea?”

Și alți analiștii politici nu exclud nici teoria potrivit căreia totul ar fi o înscenare, astfel încât Prigojin să se poată bucura de un exil pașnic.

Keir Giles, analist politic Chatham House a declarat: „Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua.”

Citând date de urmărire a zborurilor, unii speculează că un al doilea avion deținut de Prigojin a părăsit Moscova spre Sankt Petersburg cam în același timp, unii sugerând că șeful Wagner se afla pe acest al doilea avion.

Și propagandista Margarita Simonian a spus pe canalul său de Telegram că „printre versiunile discutate” despre prăbușirea avionului lui Prigojin se numără și ipoteza înscenării morții acestuia. Publicația Current Time și o serie de alte media rusești amintesc două cazuri în care presa a relatat despre moartea șefului Wagner: în 2019, presa a scris că Prigojin a murit într-un accident de avion în Congo, iar în 2022 - în Popasnaia, regiunea Lugansk.

Au existat, de asemenea, speculații în ultimele luni că Prigojin ar folosi o sosie, deoarece liderul Wagner își pierduse anterior o parte dintr-un deget, dar părea să aibă toate degetele intacte în fotografiile de la începutul acestui an.

În urma revoltei lui Wagner de la sfârșitul lunii iunie, au apărut și fotografii care păreau să-l arate pe Prigojin folosind o serie de deghizări, inclusiv peruci.

„Este un șmecher, un troll”, a declarat o sursă pentru publicația de știri independentă rusă Meduza. „Are informatori în diverse structuri, așa că trebuie să așteptăm”.

Alte ipoteze privind circumstanțele accidentului:

Avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană

Canalul Telegram Grey Zone, asociat cu grupării Wagner, a scris imediat după aflarea știrii că avionul în care se afla Prigojin a fost doborât apărarea antiaeriană. Înainte de căderea avionului, locuitorii din zonă au auzit două rafale tipice pentru apărarea antiaeriană, iar acest lucru este confirmat de urmele de pe cer într-una dintre înregistrările video, precum și de declarațiile martorilor oculari. Canalul Telegram Rybar, afiliat Ministerului rus al apărării, vorbește despre probabilitatea unei lovituri antiaeriene executate „din greșeală” asupra avionului Embraer 600 al lui Prigojin, în contextul atacurilor tot mai dese cu drone asupra teritoriului Rusiei.

Explozie la bord

Alte instituții media afiliate Kremlinului, cum ar fi canalul Telegram Tsargrad, au relatat că s-ar fi încercat ca prăbușirea avionului să pară că ar fi avut loc ca urmare a unei explozii la bord. „Ar exista mărturii că în ultimul moment a fost încărcat la bord un cadou sub forma unei cutii de vin scump. Iar acum se lucrează la ipoteza că în această cutie ar putea să fi fost o bombă”, a scris canalul Tsargrad, citând o sursă.

„Sunt luate în considerare toate versiunile a ceea ce s-a întâmplat - inclusiv o eroare de pilotaj, defecțiuni tehnice sau impact exterior”, a declarat pentru publicația RBC, apropiată Kremlinului, o sursă din cadrul forțelor de ordine. Comitetul de anchetă a deschis un caz de încălcare a regulilor de operare a transportului aerian.

Ce cred SUA și Franța

Președintele Joe Biden, împreună cu câțiva analiști, arată cu degetul către președintele rus Vladimir Putin. Deși nu cunoștea detaliile accidentului, „Nu sunt surprins”, a spus Biden. „Nu se întâmplă multe în Rusia cu care Putin să nu fie în urmă”, a spus Biden. — Dar nu știu suficient pentru a afla răspunsul.

Franța crede că în spatele presupusei morți a liderului grupării de mercenari Wagner se află Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat joi că există "îndoieli rezonabile" cu privire la "condiţiile" accidentului aerian în care se presupune că a murit şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, la originea unei rebeliuni în iunie în Rusia, relatează AFP.

Veran, chestionat pe postul public de televiziune France 2, a declarat: ”În principiu, este un adevăr care poate fi stabilit”.

"Încă nu ştim condiţiile în care a avut loc acest accident. Putem avea îndoieli rezonabile", a argumentat purtătorul de cuvânt al guvernului, fără a menţiona în mod explicit amprenta Kremlinului asupra acestui accident care i-ar fi costat viaţa pe Evgheni Prigojin, adjunctul său şi alţi opt pasageri la nord-vest de Moscova.

În opinia lui Veran, Evgheni Prigojin este înainte de toate "omul muncii murdare a lui Putin. Ceea ce el a comis este inseparabil de politica lui Putin de a-i încredinţa responsabilitatea de a efectua aceste abuzuri în fruntea grupului Wagner".

"Prigojin lasă în urmă gropi comune. Lasă în urma lui o mizerie într-o mare parte a globului, mă gândesc la Africa, Ucraina, Rusia însăşi", a insistat el.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Rusia, #evgheni prigojin mort, #accident, #avion, #grupul wagner, #cauze accident , #Prigojin mort