Cine l-a ajutat pe Putin să producă arme moderne, în ciuda sancțiunilor. Componentele sofisticate pe care rușii nu le pot produce

Marti, 09 August 2022, ora 23:41
8372 citiri
Cine l-a ajutat pe Putin să producă arme moderne, în ciuda sancțiunilor. Componentele sofisticate pe care rușii nu le pot produce
Sistem de rachete Tornado-S. FOTO: defenseworld.net

Analiștii Royal United Services Institute au cercetat 27 dintre cele mai eficiente sisteme de arme folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Toate conțin elemente de producție străină, se arată în raportul RUSI, citat de Reuters.

În sistemele analizate au fost găsite cel puțin 450 de microcipuri unice realizate de companii din SUA, Europa și Asia de Est: senzori, procesoare, motoare, sisteme de localizare și transmitere a datelor etc.

„Predominanța componentelor de fabricație străină în aceste sisteme arată că funcționarea eficientă a mașinii militare rusești depinde în mare măsură de importul de microelectronice sofisticate”, se arată în document.

De exemplu, cipurile de la companii din Statele Unite asigură acuratețea ghidării rachetei sol-aer Tornado-S de 300 mm. În seara zilei de 29 iunie, ocupanții au tras astfel de rachete în Nikolaev, ucigând cinci persoane și rănind încă șapte.

Un alt exemplu, rachetele strategice de croazieră aer-sol X-101, cu care Federația Rusă a lovit centrul comercial Amstor din Kremenciuk. Centrul comercial a ars aproape până la pământ, 22 de persoane au murit . Funcționarea acestor rachete depinde și de microelectronica de import.

Rachetele complexului „Iskander-K” nu se pot descurca fără „umplutura” de import.

În 2017-2022, cipurile pentru arme rusești au venit din SUA, Japonia, Taiwan, Elveția, Țările de Jos, Germania, China, Coreea de Sud, Marea Britanie și Austria, eludând sancțiunile, se arată în raport. Marea majoritate a componentelor importate pentru armele rusești sunt produse în SUA (317 din 450).

„Produsele cu sigla producătorului de microelectronice Texas Instruments din Dallas au fost cele mai numeroase dintre componentele analizate – 51 ”, se arată în raport.

Cipurile lor sunt folosite pentru dronele kamikaze Kub-BLA, dronele Orlan-10 și o serie de stații radio folosite de armata rusă.

Aproximativ 18% dintre aceste 450 de componente intră sub controlul exporturilor din SUA ca articole care pot fi utilizate în sistemele de arme. Un astfel de control implică urmărirea strictă a produselor, dar Federația Rusă le poate achiziționa folosind certificate falsificate.

Moscova caută noi rute de aprovizionare cu cipuri

În iunie 2022, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva a trei persoane și a unei companii din Hong Kong, EMC Sud Limited, suspectată de implicare într-o rețea de achiziții secrete legată de serviciul secret rus FSB. Era vorba despre furnizarea de echipamente electrice pentru industria militară a Rusiei din SUA, Japonia și Europa.

Din cauza prelungirii războiului, Federația Rusă este forțată să folosească mai multe rachete decât era planificat în timpul pregătirii invaziei Ucrainei. În același timp, completarea stocurilor poate fi problematică - agresorul nu va putea înlocui cipurile străine cu „substitute”.

Drept urmare, Federația Rusă ar putea fi nevoită fie să producă „analogii” de putere redusă, fie să caute modalități de a evita sancțiunile occidentale pentru achiziționarea de electronice din străinătate.

„Înțelegerea modului în care Rusia eludează sancțiunile pentru importul de tehnologii critice este importantă pentru limitarea instrumentelor de agresiune militară ale Federației Ruse ”, subliniază raportul RUSI.

Conform RUSI, Rusia lucrează, în aceste momente, pentru a descoperi noi rute pentru a-şi asigura accesul la microcipurile străine. Multe piese fiind vândute prin intermediul unor distribuitori care operează în Asia, precum Hong Kong, care acţionează ca o poartă de acces pentru electronicele care ajung la armata rusă.

Conform RUSI, armata președintelui rus ar putea fi slăbită dacă guvernele occidentale vor consolida controalele la export, vor reuşi să închidă reţelele de achiziţii clandestine şi vor împiedica producerea de componente sensibile în state care sprijină Rusia.

Armata rusă apelează la cipuri provenite din aparate electrocasnice

Sancțiunile internaționale și tăierea accesului la tehnologie de vârf i-a obligat pe strategii militari ruși să improvizeze soluții, în condițiile în care mașinăria militară a Moscovei dă tot mai multe semne că s-a împotmolit după 5 luni de război.

Primele informații publice referitoare la „militarizarea”, de către Rusia, a cipurilor de pe piața civilă au apărut încă din luna mai 2022: în cadrul unei audieri în Congresul SUA, secretarul de stat american pentru Comerț, Gina Raimondo, anunța că Rusia reconvertește semiconductori proveniți de la frigidere și mașini de spălat pentru a-i folosi la echipamentele militare.

Conform oficialilor SUA, exporturile de tehnologie americană spre Rusia au scăzut cu 70% în ultimele luni. La aceasta se adaugă faptul că, odată cu instituirea sancțiunilor economice asupra Moscovei, cei mai mari producători mondiali de cipuri - Intel, Samsung, TSMC (Taiwan) și Qualcomm - au încetat orice fel de business cu Rusia, informează Financial Times.

Iar lipsa accesului la tehnologie occidentală de vârf a făcut ca frigiderele și mașinile de spălat să devină acum noii aliați strategici ai lui Vladimir Putin pe frontul din Ucraina.

Conform oficialilor SUA, Rusia folosește semiconductorii de la electrocasnice inclusiv pentru teleoperarea mitralierelor montate pe turelele tancurilor (astfel încât militarii să poată comanda din interior respectiva armă, fără a se expune).

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #arme, #sanctiuni, #cipuri, #improvizatii , #Razboi Ucraina