Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Rusia încearcă să provoace dezordine și în Balcani. Cum s-au activat brusc cercurile sârbe pornite să preseze Kosovo ANALIZĂ

Vineri, 11 Martie 2022, ora 22:21
13438 citiri
Rusia încearcă să provoace dezordine și în Balcani. Cum s-au activat brusc cercurile sârbe pornite să preseze Kosovo ANALIZĂ
Manifestații pro-Rusia ale sârbilor după invazia Ucrainei

Liderii din Balcanii de Vest au cerut UE și NATO să accelereze analizarea cererilor de aderare ale țărilor lor și să consolideze apărarea împotriva interferenței Rusiei.

Asta pentru că Moscova este posibil să-și extindă confruntarea cu Occidentul făcând presiuni asupra Serbiei să submineze independența Kosovo și a altor state din Balcanii de Vest, au avertizat liderii regionali, scrie The Guardian.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că „este în interesul Federației Ruse să aibă noi fronturi de luptă pentru că nu vrea să se întoarcă la pace”.

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a prezis că „Rusia, prin destabilizarea Balcanilor de Vest, va căuta să destabilizaze întreaga Europă” și a spus că Moscova folosește Serbia pentru a pune în pericol valorile democratice.

Šefik Džaferović, membrul bosniac (musulman bosniac) al președinției tripartite a Bosniei-Herțegovinei, a avertizat că țara sa este deosebit de vulnerabilă la amestecul Rusiei, întrucât Milorad Dodik, membrul sârb al președinției care are legături strânse cu Kremlinul, amenință să se retragă. Retragerea sârbilor bosniaci din armata națională, sistemul judiciar și sistemul fiscal, anulează de fapt, tratatul de pace de la Dayton care a pus capăt războiului în 1995.

„Dodik încearcă să profite de faptul că atenția Occidentului este concentrată asupra Ucrainei”, a spus Džaferović pentru The Guardian. „El este încurajat în comportamentul său de Rusia, care este mereu dornică să arate că poate destabiliza partea slabă a UE și a NATO. Guvernele occidentale ar trebui să ia în considerare acest lucru mult mai în serios și să se implice mai activ și mai puternic în Bosnia-Herțegovina și în întreaga regiune.”

„Sunt zile negre pentru Europa și pentru întreaga lume. Asistăm la ceva oribil. Am văzut o groază similară aici, în Bosnia-Herțegovina, în anii 1990”, a spus Džaferović.

Osmani a avertizat: „Este probabil ca Rusia să folosească fie țările baltice, fie Balcanii de vest – sau ambele – pentru a ridica tensiunile și a extinde criza la nivel internațional”.

„Mă tem că, cu cât războiul durează mai mult în Ucraina, cu atât sunt mai mari șansele de răspândire în Balcanii de Vest. Și asta pentru că este în interesul Federației Ruse să aibă noi câmpuri de luptă,” a completat Kurti.

„Putin încă consideră că intervenția NATO în Kosovo este cel mai important eveniment internațional recent,” a spus Kurti. „El vrea ca statul Kosovo să eșueze pentru a arăta că succesul NATO a fost temporar, la fel ca în Irak și Afganistan”.

Kosovo, Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au dublat toate apelurile pentru a se face progrese serioase în ceea ce privește cererile blocate de aderare la NATO și UE.

Kosovo solicită, de asemenea, să adere la Consiliul Europei – din care Rusia s-a retras. Osmani a subliniat: „Tot ceea ce vedem în Ucraina ne aduce în minte amintiri despre prețul mare pe care a trebuit să-l plătim pentru a ne atinge libertatea. Deci putem fi o țară mică, dar sperăm că avem o voce mare pentru a spune că nu există un preț prea mare pentru a apăra democrația.”

Kurti și Osmani, din partide diferite, dar parteneri în guvern, se confruntă cu un obstacol deosebit, deoarece patru țări UE nu recunosc încă Kosovo.

Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după o luptă sângeroasă de eliberare în care forțele aeriene NATO au bombardat Belgradul, în timp ce alianța era aproape de o confruntare directă cu Rusia.

Serbia, ea însăși un aspirant la aderarea la UE, face echilibristică între aspirațiile sale europene și legăturile culturale și politice strânse cu Rusia.

La începutul acestei luni, mii de sârbi au fluturat steaguri rusești și imagini cu Putin la o demonstrație pro-Moscova după invazia Ucrainei.

Osmani a subliniat că „Belgradul este singurul loc din Europa cu proteste pro-Putin, Serbia e singura țară din Europa care nu s-a aliniat la sancțiunile UE, dimpotrivă – au crescut numărul de zboruri de la Belgrad către Rusia.”

„Neutralitatea este de partea agresorului. Este cel mai indecent lucru pe care îl poți face. Nu poți fi neutru între foc și pompier! ” explică și Kurti. Serbia cheltuiește aproape 3% din PIB-ul său pe echipamente și antrenamente militare – majoritatea provenind din Rusia. „Au 14 avioane de luptă MiG-29, opt dintre ele donații din Belarus și șase din Federația Rusă – și știți, donațiile din Federația Rusă vin cu un preț”.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Rusia, #invazie ucraina razboi, #Balcani, #bosnia i hertegovina, #Kosovo , #Rusia