Piloții ruși care nu au îndeplinit ordinele de a ataca mercenarii lui Prigojin în drumul spre Moscova, sub anchetă. Generalul Surovikin, membru VIP al Wagner

Vineri, 30 Iunie 2023, ora 23:07
4725 citiri
Piloții ruși care nu au îndeplinit ordinele de a ataca mercenarii lui Prigojin în drumul spre Moscova, sub anchetă. Generalul Surovikin, membru VIP al Wagner
Generalul rus Serghei Surovikin FOTO / RT

Un nor de suspiciuni coboară asupra vastului aparat de securitate al Rusiei cu privire la modul în care mii de mercenari ruși s-au putut apropia suficient pentru a amenința Moscova, iar aceste suspiciuni se extind dincolo de înalți oficiali și generali care aveau legături directe cu liderul puciului, Evgheni Prigojin.

Avioane de război rusești au tras asupra mercenarilor Grupului Wagner pentru a încerca să-i oprească în weekend, dar unii piloți sunt interogați pentru că au refuzat să execute ordinele de a trage asupra convoiului Wagner. Cel puțin așa spun doi bloggeri militari, care sunt cunoscuți pentru informațiile și comentariile despre războiului Rusiei din Ucraina.

„În ceea ce privește piloții care au refuzat să execute ordinul de a lovi în coloană, există și amenințarea cu deschiderea unui dosar penal”, a scris un blogger care se numește Romanov și care a susținut că patru echipaje aeriene ruse nu au respectat ordinele deoarece se temeau că vor lovi și vehiculele civile din apropiere. Numele acestor aviatori nu au fost făcute publice.

Un alt blogger a susținut că informațiile despre aceste investigații „nu sunt ficțiune”.

Există, de asemenea, investigații asupra polițiștilor de frontieră ruși care au permis coloanei Wagner să treacă prin punctul lor de control, mai degrabă decât să încerce să reziste unei forțe mai mari și mai puternic înarmate, ceea ce ar fi fost probabil sinucidere.

Generalul „Armaghedon” era, în secret, membru VIP al Grupului Wagner

Printre cei care ar fi interogați în arest s-ar număra și generalul Serghei Surovikin, unul dintre comandanții militari de top din Ucraina, care are legături cu Wagner și care ar fi fost la curent cu planurile de revolta ale lui Prigojin.

Documente consultate în exclusivitate de CNN arată că Serghei Surovikin, generalul rus supranumit „Armaghedon”, a fost în secret membru VIP al Grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin.

Obținute de către Centrul rus de investigații Dossier Center, documentele dovedesc că Surovikin avea un număr de înregistrare personal la Wagner. Generalul „Armaghedon” apare pe o listă alături de alți 30 de înalți oficiali militari și de informații ruși, despre care Dossier Center a afirmat că sunt, de asemenea, membri VIP ai Wagner. Nu este clar ce presupune calitatea de membru VIP al grupului Wagner și dacă există un beneficiu financiar. Se știa că Surovikin avea legături cu grupul de mercenari, dar documentele ridică semne de întrebare cu privire la apropierea dintre membrii de rang înalt ai armatei ruse și Wagner. Wagner nu a răspuns solicitării de răspuns din partea CNN.

Legăturile binecunoscute dintre Surovikin și Prigojin au alimentat zvonuri care spuneau că Generalul „Armaghedon” ar putea fi epurat sau pus sub acuzare pentru susținerea revoltei. Prigojin a lucrat îndeaproape cu Surovikin în timpul intervenției militare a Rusiei în Siria și l-a descris anterior pe general drept o „figură legendară”. Dar după ce Prigojin a pornit rebeliunea, Surovikin a făcut o declarație clară împotriva acesteia și în sprijinul guvernului rus, vineri seara. De atunci, nu a mai fost văzut în public. Au apărut informații potrivit cărora Surovikin ar fi interogat în aceste zile de serviciile de securitate ruse, după rebeliunea armată pornită de Evgheni Prigojin. Surovikin, supranumit Generalul „Armaghedon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă a războiului, este o figură populară în armata rusă. „Se spune că el este respectat de soldați și considerat competent”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la Rand Corporation.

Blogerii militari ruși, supărați

Investigațiile asupra ofițerilor de rang inferior sunt controversate. Luptătorii Wagner au doborât până la șase elicoptere și o aeronavă de comandă, ucigând cel puțin 13 militari, inclusiv toți cei 10 aviatori de la bordul unui avion de comandă aeropurtat Il-22. Dar serviciul de securitate de stat al FSB a închis dosarul penal asupra lui Prigojin și a luptătorilor săi și le-a permis să părăsească Rusia pentru a se refugia în Belarus, printr-un acord pentru a evita noi violențe, care a fost aprobat de Putin.

Tratamentul foarte diferit nu este văzut cu ochi buni de bloggerii militari, care adesea servesc drept portavoce pentru opiniile trupelor ruse.

„Spuneți-mi, dacă dosarul penal împotriva lui Prigojin este închis și toți participanții la rebeliune sunt iertați, este posibil să-i salvăm pe ofițerii care nu au permis vărsarea de sânge dintr-o aplicare atât de selectivă a legii penale?” a opinat un milblogger.

Iar bloggerul care susținuse că investigațiile privind acțiunile echipajelor aeriene ruse au fost reale a subliniat aparenta ipocrizie de a-i urmări în justiție în timp ce Kremlinul i-a permis „principalului rebel,” Prigojin, să plece în exil fără pedeapsă pentru revoltă.

Se spune că Putin a discutat despre asasinarea lui Prigojin și a indicat că fondatorul Wagner este investigat pentru furt de la guvernul rus. Dar, deocamdată, Prigojin pare să fie în siguranță în Belarus, deși nu se știe exact unde se află.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Rusia, #revolta, #mercenari wagner, #evgheni prigjin, #anchete, #piloti, #generalul surovikin , #Rusia