Posibili înlocuitori ai lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Fosta gardă de corp a lui Putin ar putea ajunge ministrul Apărării în Rusia

Luni, 26 Iunie 2023, ora 15:38
3027 citiri
Posibili înlocuitori ai lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov. Fosta gardă de corp a lui Putin ar putea ajunge ministrul Apărării în Rusia
Aleksei Diumin, guvernatoul de Tula și fosta gardă de corp a lui Putin. FOTO: kremlin.ru

Presa rusă a început să răspândească informații potrivit cărora guvernatorul regiunii Tula, Aleksei Dumin, l-ar putea înlocui pe Serghei Șoigu în funcția de ministru al Apărării al Rusiei, informează publicația independentă rusă Meduza. Demisia lui Șoigu a fost cerută de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Numirea lui Diumin ar putea avea loc în viitorul apropiat, scrie presa rusă. Postări despre Diumin au apărut, în special, pe canalele Telegram apropiate de Wagner.

Unele postări sugerează, de asemenea, că Serghei Surovikin ar putea să fie numit în fruntea Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în locul lui Valeri Gerasimov.

În plus, canalele de propagandă rusești de pe rețelele sociale au început să promoveze masiv canalul oficial al guvernului din regiunea Tula despre modul în care Diumin a vizitat „batalionului Tula”.

În același timp, RIA Novosti a scris că guvernatorul Tula Diumin lucrează în prezent în regiunea sa.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebarea dacă Diumin a participat la negocierile cu Prigojin.

Ulterior, guvernul regional al Federației Ruse a declarat că Diumin a asigurat gestionarea continuă a regiunii și că negocierile cu Prigojin sunt dincolo de autoritatea sa.

În timpul revoltei lui Prigojin, au existat informații că Diumin ar fi fost implicat în negocieri cu finanțatorul Wagner, dar autoritățile regionale au considerat aceste informații nesigure.

În timpul revoltei, Prigojin însuși a cerut demisia ministrului Apărării Serghei Şoigu. Cu toate acestea, după ce primul a spus că oprește „marșul dreptății” către Moscova, Peskov a spus că nu știe de vreo schimbare „în ceea ce privește încrederea în ministrul apărării”.

Aleksei Diumin este fostul bodyguard al lui Putin și fost ministru adjunct al Apărării. Surse din presa rusă l-au numit unul dintre patronii lui Prigojin. Prigojin și Diumin se presupune că se cunosc de mult timp și sunt în relații amicale, iar oameni ai lui Prigojin au participat la campania electorală a lui Diumin din 2016.

Aleksei Diumin, în vârstă de 50 de ani, este fosta gardă de corp a președintelui rus Vladimir Putin și fost adjunct al ministrului apărării, care a condus în secret operațiunea din 2014 pentru a-l recupera pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici din Crimeea și a-l aduce în Rusia.

Se presupune că el a câștigat încrederea lui Putin salvându-l pe dictator de la „moarte sigură” prin alungarea unui urs care a încercat să pătrundă într-o reședință prezidențială din munți unde se afla și liderul de la Kremlin.

Acum, RIA FAN a lansat videoclipuri și imagini de la o școala de piloți de drone înființată la ordinele lui Diumin în regiunea Tula din Rusia, unde este guvernator.

Fosta gardă de corp a recrutat o mulțime de instructori militari pentru a antrena o nouă armată de operatori de drone, în timp ce Rusia încearcă să recâștige supremația aeriană în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Daily Mail.

Generalul Armaghedon, în fruntea Statului Major?

Serghei Surovikin, zis și generalul Armaghedon, a condus armata rusă în războiul din Ucraina. Descris ca fiind „absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a servit în Tadjikistan, Cecenia și în Siria.

Născut în 1966, în orașul siberian Novosibirsk, Serghei Surovikin a fost numit în luna iunie șef al grupării militare din sudul Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, dar a fost înlocuit.

Surovikin și-a câștigat notorietatea în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, lansată de liderii sovietici din lina dură. A condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație, iar trei oameni au fost uciși în confruntare.

Reputația sa de om nemilos a crescut și în 2004, când presa rusă a relatat că un colonel care servea sub comanda sa s-a sinucis după ce a primit o mustrare aprinsă din partea lui Surovikin.

De atunci, colegii săi i-au atribuit porecla sinistră de „generalul Armageddon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește războaiele. Surovikin a primit titlul de Erou al Rusiei și a fost medaliat pentru serviciile sale din Siria în 2017, unde a condus expediția militară rusă în calitate de comandant al Forțelor Aerospațiale.

Șoigu și Gherasimov, rațe șchioape

Deși ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele implicate în invazia din Ucraina, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner condus de Evgheni Prigojin, pericolul pentru el și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, nu a trecut.

Revolta eșuată îi ridică președintelui rus Vladimir Putin o alegere dură – dacă să-i concedieze pe generalii săi loiali sau să-i lase la comanda armatei, ambele opțiuni prezentând un risc semnificativ atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât și pentru regimul său, spun analiștii citați de „Financial Times“.

„Șoigu și Gherasimov sunt atât de proși în funcțiile lor, încât este periculos pentru Putin să-i lase pe loc”, a spus Dara Massicot, politolog la Rand Corporation. „Dar loialitatea și stabilitatea sunt numărul unu pentru Putin. Pur și simplu nu văd cum va ieși din această dilemă,” spune Massicot.

Până duminică, unii analiști militari ruși speculau că Șoigu și Gerasimov ar putea fi două victime suplimentare ale loviturii de stat eșuate, după ce Prigojin și luptătorii săi au ajuns până aproape de Moscova, au capturat o bază militară și au doborât câteva elicoptere și un avion ale armatei - totul în câteva ore.

„Șoigu și Gherasimov sunt acum niște rațe șchioape și cred că vor fi îndepărtate”, a spus Ruslan Puhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, un think-tank de apărare cu sediul la Moscova.

Dacă Șoigu și Gherasimov ar fi în cele din urmă forțați să plece, ar marca o cădere dramatică pentru ambii bărbați - unul un jucător în ierarhia politică rusă alunecoasă, celălalt un ofițer de carieră care a devenit comandantul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Primul — Șoigu — este cel mai longeviv ministru din Rusia, care a preluat mandatul de apărare în 2012, după ce anterior a servit timp de decenii ca ministru al serviciilor de urgență. Acea slujbă i-a oferit un profil public care să rivalizeze cu Putin, cu apariții televizate sosind pe uscat sau cu elicopterul la fiecare dezastru provocat de om sau natură din țară.

Între timp, Gherasimov s-a certat cu comandanții care nu erau de acord cu tacticile sale brutale din Ucraina, despre care generalii și membrii milițiilor deopotrivă credeau că a sacrificat prea mulți oameni pentru prea puține câștiguri.

A calculat greșit liderul de la Kremlin?

Principalul declanșator al puciului lui Prigojin pare să fi fost sprijinul lui Putin față de mișcarea lui Șoigu de a determina luptătorii Wagner să semneze contracte cu ministerul apărării la începutul acestei luni.

„Problema cu Wagner era în creștere, urma să ajungă într-un punct de criză. Probabil că Putin a fost avertizat și nu a făcut nimic”, a scris Michael Kofman, directorul de studii ruse la CNA, un think-tank american pe probleme de apărare.

Deși Putin a susținut în mod public eforturile lui Șoigu, Prigojin a refuzat vehement - conștient de prejudiciul pe care un astfel de aranjament l-ar provoca poziției sale de puternic conducător de război care răspunde doar lui Putin, potrivit unei persoane care îl cunoaște din anii 1990.

„Înțelege foarte bine că, dacă i se lua din mână Wagner se transforma în zero, și atunci Șoigu s-ar fi ocupat de el la un moment dat. Așa că a făcut tot posibilul și a decis să-i arate lui Putin că el este singurul războinic adevărat și că trebuie să fie lăsat singur cu banii lui”, a spus persoana. „A înțeles puțin greșit și totul s-a transformat în rahat, așa cum se întâmplă de obicei în Rusia”.

Cea mai mare greșeală a lui Putin, a spus Massicot, a fost să-i acorde sprijinul lui Șoigu fără a găsi o modalitate acceptabilă pentru Prigojin de a-i salva fața.

„Când și-a oferit sprijinul ministerului apărării, practic i-a pus o țintă pe spate lui Prigojin”, a spus ea. „Un om de stat competent i-ar fi dat lui Prigojin un stimulent sau ceva cu care să-l cumpere. În mod clar, asta nu s-a făcut.”

Cu Prigojin acum în exil, poziția lui Șoigu ar putea fi chiar întărită, potrivit persoanei care îl cunoaște pe ministrul apărării, deoarece Putin nu va vedea niciun motiv să concedieze un om loial. „Șoigu este singurul câștigător”, a spus persoana, citată de FT.

Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Rusia, #revolta, #mercenari wagner, #Serghei Soigu, #Valeri Gherasimov, #aleksei diumin, #Serghei Surovikin , #Rusia