Este sânge în apă după revolta eșuată a lui Prigojin. ”Rechinii” din jurul lui Putin se atacă între ei

Vineri, 30 Iunie 2023, ora 23:42
4144 citiri
Este sânge în apă după revolta eșuată a lui Prigojin. ”Rechinii” din jurul lui Putin se atacă între ei
Președintele rus Vladimir Putin și fosta sa garda de corp, Dmitri Diumin/ FOTO: express.co.uk

Rebeliunea i-a lăsat pe kremlinologi să se scarpine în cap, încercând să-și dea seama cum liderul mercenarilor Wagner a orchestrat cea mai mare amenințare la adresa regimului Putin.

"Marea întrebare este cine l-a susținut și cine l-a ajutat dintr-o forță atât de puternică?" a declarat Chris Weafer, fondatorul și directorul executiv al Macro-Advisory. „Nu ar fi putut face asta singur și fără un susținător foarte puternic”.

Cuțitele sunt încă pe masă la Kremlin – sau așa apar lucrurile, cel puțin, prin ceața zvonurilor și a paranoiei care au depășit Rusia în această săptămână.

O scurtă încercare de lovitură de stat a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a reprezentat cel mai important afront adus domniei de 23 de ani a președintelui Vladimir Putin. Acum, întrebările despre ce făcea Prigojin și cine l-ar fi ajutat, au spulberat fațada stăpânirii invincibile a lui Putin asupra Rusiei.

„Ceea ce s-a întâmplat va exacerba lupta internă din anturajul lui Putin și în rândul elitelor ruse”, a spus politologul Vladimir Fesenko. „Va spori sentimentul de paranoia al lui Putin că ar putea fi răsturnat în orice zi”.

În zilele care au urmat rebeliunii au venit informații că a început o epurare a forțelor de apărare ale Rusiei.

Când Putin s-a adresat națiunii sâmbătă, el a comparat acțiunea lui Prigojin „cu o înjunghiere în spate”.

Acum „bucătarul lui Putin“ s-ar afla la Minsk, capitala Belarusului – și s-ar fi cazat într-un hotel modest, înalt, unde ferestrele nu se pot deschide...

Fostul agent FSB Igor Ghirkin, atac la guvernatorul Tula, fosta gardă de corp a lui Putin

Apoi mai este Aleksei Diumin, guvernatorul regiunii Tula din Rusia, care a fost cândva garda de corp personală a lui Putin. Diumin, în vârstă de 50 de ani, a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării al Rusiei în 2015 și a fost de mult timp considerat un înlocuitor al lui Șoigu, pe care Prigojin l-a atacat în mod constant pentru eșecurile armatei din Ucraina.

Diumin a fost singurul guvernator de pe drumul lui Prigojin spre Moscova care nu a declarat stare de urgență. În plus, Diumin nu s-a alăturat multor alți guvernatori regionali cu declarații publice, pe 24 iunie, ziua revoltei, de sprijin pentru președinte și de condamnare a lui Prigojin.

Igor Ghirkin, celebrul ultra-naționalist rus care a condus separatiștii pro-ruși, care au încercat să smulgă regiunea Donbass de sub controlul Kievului în 2014, a făcut tot posibilul pentru a alimenta zvonurile despre loialitatea lui Diumin față de Putin. Fără a oferi prea multe dovezi sau detalii, el le-a spus celor 900.000 de abonați de pe contul de Telegram, că Diumin a fost „probabil” atras de insurecția lui Prigojin și „cumva implicat în conspirație”.

Dar Prigojin a ajuns în cele din urmă doar până la Lipetsk, un oraș care se învecinează cu regiunea Tula a lui Diumin, înainte de a se încheia un acord care a presupus ca șeful Wagner să părăsească Rusia în exil în Belarus. Și mulți cred acum că Diumin a jucat un rol cheie în a-l convinge pe Prigojin să renunțe.

Canalul Telegram a fost plin de speculații că Diumin – și nu președintele Belarusului Aleksander Lukașenko – a intermediat armistițiul cu Prigojin. Serviciul de presă al lui Diumin a negat implicarea sa, a spus Interfax, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.

În calitate de fostă gardă de corp a lui Putin, Diumin nu a luat niciodată un glonț pentru Putin, dar a susținut că odată că s-a confruntat cu un urs în fața cabanei de vânătoare unde șeful său dormea.

"Ne-am privit în ochi, s-a dat puțin înapoi", a povestit Diumin ziarului Kommersant în 2016. "Am deschis ușa și i-am descărcat întregul încărcator al pistolului meu sub picioare. Mi-a fost milă de urs".

Se pare că ursul a fugit, în timp ce Putin l-a lăudat ulterior pe Diumin pentru că a cruțat animal.

Diumin și-a asumat, de asemenea, rolul de portar în echipa geriatrică de hochei pe gheață a lui Putin, care joacă de obicei la Sankt Petersburg de ziua președintelui. Un jurnalist de sport a glumit că principala sarcină a lui Diumin este să „lase goluri” elegant, astfel încât Putin să poată fi văzut la televizor bagând pucul în plasă.

Surse bine informate din Moscova spun că loialitatea și fiabilitatea lui Diumin sunt foarte apreciate de șeful său. Aceleași trăsături pentru care a fost îndrăgit Putin de fostul președinte rus Boris Elțin înainte de a fi uns succesor în 2000.

Ceea ce nu era atât de cunoscut era relația dintre Prigojin și Diumin, a cărui regiune Tula se află în centrul complexului militar-industrial al țării încă din vremea țarismului. Tula, care se află la aproximativ 200 de kilometri sud de Moscova, a produs totul, de la săbii și muschete până la puști de asalt Kalașnikov și rachete antitanc.

Prigojin l-a lăudat pe Diumin pentru conducerea sa inteligentă în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și pentru rolul său în organizarea evacuării fostului lider al Ucrainei Viktor Ianukovci. Instituția de investigație rusă Insider a scris că Prigojin și Diumin ar avea afaceri împreună.

Sânge în apă

Șoimii ultranaționaliști ai Rusiei, care au criticat cu îndrăzneală modul în care Putin a gestionat războiul de aproape 17 luni din Ucraina și au cerut o escaladare majoră, simt sângele în apă.

„Vremea necazurilor a început”, a spus Ghirkin la o întâlnire de duminică la Moscova, a sutelor de personalități pro-război cunoscute sub numele de Clubul Patrioților Furioși. „Dacă președintele nu este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru război, trebuie să-și transfere legal puterile.

Alți șoimi pro-război, care rămân aliați ai lui Putin, au fost în mod clar dezamăgiți de faptul că lui Prigojin i s-a permis să plece liber.

„Sunt ferm convins că în timp de război, trădătorii trebuie împușcați”, a declarat duminică Andrei Guruliov, un cunoscut parlamentar pro-război, postului de televiziune rus First Channel. „Orice basme ți-ar spune, singura cale de ieșire pentru Prigojin este un glonț în cap”.

Evenimentele din weekend au scos la iveală un eșec flagrant din partea serviciilor militare, de securitate și de informații ale Rusiei – precum și a statului – de a aborda o amenințare clară reprezentată de un grup armat care se îndreapta spre Moscova.

Dezordinea evidentă a Kremlinului și incapacitatea acestuia de a trata eficient cu Prigojin ar putea încuraja alți concurenți și servește drept o reamintire clară că Rusia nu este invincibilă în războiul său cu Ucraina.

„Elitele ar putea să fi răsuflat uşurate, dar rămân într-o stare de şoc tăcut”, a declarat Tatiana Stanovaia, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Aleksandra Prokopenko, un fost oficial al Băncii Centrale care a fugit din Rusia după invadarea Ucrainei, a spus că Prigojin nu a aparținut niciodată niciuneia dintre elitele Kremlinului și că resursele sale s-au bazat complet pe relația sa personală cu Putin.

„Deci, o întrebare importantă va rămâne cu privire la ceea ce s-a întâmplat în culise: cum ar fi putut pregătirea revoltei lui Wagner să fi depășit atenția serviciilor speciale?” a spus Prokopenko, care acum lucrează la Berlin la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

În timp ce serviciile de informații ale Rusiei ar fi putut avea capul în nisip, Washington Post a scris că serviciile secrete americane au aflat la mijlocul lunii iunie că Wagner plănuia o rebeliune. În plus, New York Times a informat că generalul Serghei Surovikin ar fi știut de plan și l-ar fi putut ajuta pe Prigojin.

Citând surse apropiate Ministerului Apărării, Moscow Times și alte mass-media au raportat că Surovikin a fost arestat în ceea ce ar putea semnala începutul unei epurări. Surovikin, care a condus forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni până în ianuarie 2023, a fost lăudat pe scară largă de Prigojin ca „o figură legendară” și „născut pentru a-și sluji patria-mamă.

Viktor Zolotov, actualul șef al Gărzii Naționale, a acuzat marți, țările occidentale că se înțeleg cu „domnul războiului“. Zolotov, care i l-ar fi prezentat pe Prigojin lui Putin în anii 1990, ar avea cel mai mult de câștigat din căderea șefului Wagner, deși nu a spus de ce nu a reușit să acționeze în privința scurgerilor de informații.

Incertitudinea se profilează

Viitorul pentru Wagner și Prigojin este clar incert. Luni, fragilitatea armistițiului a fost evidentă atunci când agențiile de presă de stat, citând surse, au dezvăluit că Prigojin era încă investigat pentru orchestrarea revoltei.

De asemenea, Kremlinul a confiscat numerar și lingouri de aur în valoare de 4 miliarde de ruble (47 de milioane de dolari) aparținând lui Prigojin, afectând grav resursele financiare ale Wagner.

Cu toate acestea, agenția oficială de știri rusă Tass a informat luni, că Wagner avea deschise birourile sale de recrutare din orașele siberiene, printre care și cel din Novosibirsk.

Panouri de publicitate pentru recruți, care au fost înlăturate în timpul puciului, au fost puse la loc și sunt zvonuri că și „fabrica de troli” a lui Prigojin din Sankt Petersburg a fost pusă din nou în funcțiune.

Ca parte a acordului, trupele Wagner trebuie fie să se înscrie în armata regulată, fie să se desființeze, fie să se alăture lui Prigojin în exilul din Belarus.

Publicația rusă Verstka a scris că o tabără de bază de 8.000 de oameni este deja construită pentru trupele Wagner în orașul Belarus Osipovici, informație pe care președintele Belarusului Aleksander Lukașenko, a respins-o într-o conferință de presă maraton.

Prigojin, care ar fi ajuns la Minsk marți, insistă că revolta a fost un simplu act de autoconservare.

Într-un mesaj audio pe canalul Telegram, de 11 minute, marți, Prigojin a susținut că rebeliunea a fost menită să prevină dezmembrarea Wagner la 1 iulie și a clarificat că luptătorii săi nu se vor integra în armata obișnuită rusă, contrar acordului convenit.

Pe 11 iunie, Șoigu a emis un ordin care vizează în mod special destrămarea Wagner, cerând tuturor grupurilor paramilitare să semneze contracte cu Ministerul înainte de acest termen. Semnând contractele s-ar fi eliminat efectiv autonomia Wagner.

Doar 1-2% din cei 25.000 de soldați ai Wagner, care operează în Africa și Siria, au decis să se alăture armatei regulate, potrivit lui Prigojin.

„Scopul marșului a fost acela de a preveni distrugerea Wagner și de a sancționa acele persoane care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au făcut un număr mare de greșeli în timpul Operațiunii Militare Speciale”, a spus el.

Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
”Manifestul privind politica internă germană” al partidului de extremă dreapta de la Berlin, redactat la o reuniune a Administrației prezidențiale din Rusia
”Manifestul privind politica internă germană” al partidului de extremă dreapta de la Berlin, redactat la o reuniune a Administrației prezidențiale din Rusia
În cadrul unei reuniuni strategice a Administrației prezidențiale din Rusia ar fi fost redactat un manifest după care extrema dreapta din Germania, AfD, să se ghideze, scrie săptămânalul...
#Rusia, #revolta, #mercenari wagner, #Kremlin, #lupta putere, #igor ghirkin, #dmitri diumin , #Rusia