Federația Rusă și pârghiile de influență a comportamentului și a deciziilor luate de statele cu care are acorduri comerciale

Autor: Hari Bucur-Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 12:54
3371 citiri

Contând pe cutumele (unele dintre ele devenite chiar automatisme), pe tradițiile, obiceiurile și mai ales pe înțelegerile dintre statele care populează sistemul mondial, Federația Rusă a dezvoltat câteva pârghii de influență a comportamentului și a deciziilor luate de statele cu care are acorduri comerciale.

Mai ales cu statele dezvoltate, democratice și cu o economie de piață concurențială bine rodată, Rusia a dezvoltat un sistem de relații de tipul cost-beneficiu, așa cum înțeleg kremlinezii că ar gândi și ar acționa occidentalii.

Contând Rusia pe faptul că, atunci când costurile ar depăși beneficiile, cancelariile occidentale ar fi automat dispuse să reducă acele costuri, prin abandonarea unor valori imateriale, cum sunt ălea oricum de neînțeles pentru gânditorii de la Kremlin: libertatea, independența, respectul față de ființa umană, drepturile și libertățile individuale, grija față de mediu și altele asemenea.

Raționament care se dovedește a fi fals, în fiecare zi, de când a început agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Și când e vorba despre costurile mari pe care Occidentul le suportă prin impunerea de sancțiuni Rusiei agresoare, și când vine vorba despre costurile exprimate în reducerea confortului individual din multe state europene, prin mărirea prețurilor, și când vine vorba despre refacerea planurilor de afaceri ale multor companii private care au părăsit voluntar Rusia, și când vine vorba despre costurile diplomatice ale izolării Rusiei, suportate de statele care contau pe ruși că le vor fi parteneri în diferite proiecte de dezvoltare globală, Occidentul (și nu numai Occidentul) i-a demonstrat Rusiei lui Putin că valorile pe care se întemeiază civilizația noastră sunt mult mai prețioase decât costul petrolului și gazului rusesc, ori costurile economice, politice și diplomatice pe care le avem noi de suportat, ca să izolăm o Rusia agresoare și barbară.

Ce lecții ne dă istoria?

De altfel, dacă ar fi fost mai atenți la lecțiile despre istoria și economia occidentale, gânditorii de la Kremlin ar fi trebuit să își dea seama despre astea de dinainte de agresiune.

Ar fi trebuit să se prindă că în Occident, de vreo două-trei generații, nu mai funcționează chestia aia, pe care au învățat-o ei la lecțiile de marxism-leninism, despre capitalistul cu pălărie cilindrică și cu burta mare, cocoțat pe o grămadă de dolari americani, care mănâncă cu lingura din sufletul proletarului sfrijit și vlăguit de atâta muncă silnică, din care nu se alege cu nimic.

Dar ce spun eu despre kremlinezi, când văd pe aici, pe Dâmbovița și împrejurimi, cum sunt atâția inculți care cred că noi am ajuns, în democrație și economie de piață concurențială, să trăim astăzi cam cum era în Kapital-ul lui Marx, publicat în 1840.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Rusia, #razboi Ucraina, #Kremlin, #Occident , #Razboi Ucraina