”Ceea ce se întâmplă în Ucraina va afecta restul Europei”. Un important analist american spune cum poate fi oprită armata rusă

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 23:09
4313 citiri
”Ceea ce se întâmplă în Ucraina va afecta restul Europei”. Un important analist american spune cum poate fi oprită armata rusă
Foto: ITAR TASS

„Au trecut doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, așa că este timpul să prezint situația strategică așa cum o văd eu. În februarie 2022, am susținut că Rusia a invadat Ucraina în primul rând pentru a-și spori profunzimea strategică.

Războaiele împotriva Rusiei purtate de Napoleon și Hitler au fost zădărnicite de distanțele mari pe care invadatorii au trebuit să le parcurgă pentru a ajunge la Moscova - și de o cantitate nu mică de sânge rusesc. Această distanță i-a epuizat pe atacatori, frânându-i în momentul în care au ajuns în inima Rusiei. Evenimentele din 2022 pentru mine nu au fost cu nimic diferite: războiul a fost menit să pună mai mulți kilometri între Moscova și Occident, în special NATO. Suspiciunea Rusiei se datorează revoltei EuroMaidan din Ucraina din 2014, care a răsturnat un lider pro-rus și a instalat un guvern pro-occidental și pentru care Moscova crede că Washingtonul a fost responsabil“, scrie George Friedman în Geopolitical Futures.

„Intențiile Americii nu au fost de a lansa o eventuală invazie a Rusiei, deși avea un mic interes în limitarea influenței rusești. Serviciile secrete rusești sunt competente și este puțin probabil ca Kremlinul să fi primit rapoarte despre planurile de invazie americane înainte de războiul din Ucraina.

Ceea ce Rusia a luat mai mult în seamă au fost capacitățile. Oricare ar fi fost intențiile lor, SUA și NATO nu erau în poziția de a invada Rusia. Cu toate acestea, Rusia se temea că intențiile lor se puteau schimba, la fel ca și capacitățile lor. Un război ar trebui să înceapă atunci când inamicul nu are intenția de a lupta și are capacități limitate“, susține autorul.

„ Acest calcul a determinat Rusia să invadeze Ucraina și să dobândească astfel un vast tampon împotriva unei incursiuni americane în cazul în care SUA își schimbă poziția. Atacul asupra Ucrainei a fost un eșec. Moscova a avut în mod clar intenția de a depăși rapid forțele ucrainene, înainte ca SUA sau NATO să se alăture luptei. În schimb, Rusia s-a confruntat cu un număr semnificativ de victime, cu o tentativă de lovitură de stat din partea unui grup militar privat, cu pierderi economice semnificative și cu o confruntare cu propriile probleme demografice“, explică Friedman.

„Imperativul SUA era să nu existe un atac rusesc care să provoace căderea Ucrainei și să aducă astfel Rusia la granița NATO.

Fiindcă lucrurile au mers prost la începutul invaziei, Rusia a dat timp Ucrainei să dezvolte o strategie defensivă agilă și a dat timp Statelor Unite să furnizeze sisteme de armament avansate.

Ultimii doi ani i-au costat mult pe ruși, iar pe ucraineni și mai mult. Rusia nu a luptat sau nu s-a organizat bine, dar a performat suficient de bine pentru a aduce conflictul într-un punct în care angajamentul SUA este acum în pericol - și odată cu el strategia care a făcut ca Rusia să cadă în tipul de război la care nu se aștepta. Această retragere strategică este punctul la care Rusia trebuia să ajungă - și în acest moment pare să ajungă,“ spune Friedman.

„Dacă Rusia cucerește întreaga Ucraină, întrebarea fundamentală pentru război este care va fi următoarea mișcare a Rusiei. Putin a spus clar că el consideră că Ucraina face parte din Rusia, la fel ca și alte națiuni din regiune în mintea sa. Intențiile sunt irelevante, dar dacă Rusia ocupă Ucraina și apoi caută să respingă NATO, intențiile ar putea fi însoțite de capacitate.

Armata rusă poate fi oprită doar de o forță copleșitoare

Statele Unite vor trimite probabil mai multe arme, dar Rusia s-a aventurat prea departe în Ucraina pentru a fi oprită cu ceva mai puțin decât o forță copleșitoare. Statele Unite au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în Războiul Rece pentru a împiedica ca Europa să fie invadată și controlată de o singură putere. Resursele inerente ale Europei reprezintă o amenințare potențială.

Președintele Woodrow Wilson a văzut acest lucru. La fel și Franklin Roosevelt, la fel și diverși președinți care au condus în timpul Războiului Rece. Blocarea Germaniei și a Rusiei au fost mult timp principii fundamentale ale politicii externe a SUA - nu exclusiv în propriul beneficiu, ci în mod fundamental în urmărirea propriilor interese.

Europa trebuie să ia o decizie

Războiul din Ucraina este o continuare a unei politici externe americane consecvente, care datează de la începutul secolului trecut. Dar ceea ce se va întâmpla în Ucraina va afecta ceea ce se va întâmpla în restul Europei. Cele două războaie mondiale au costat mai mult decât ar fi putut costa dacă SUA ar fi acționat mai devreme. Întrebarea care se pune acum este dacă SUA se va confrunta cu Rusia - care își urmărește propriile interese, așa cum fac toate națiunile - mai devreme sau mai târziu.

Răspunsul la această întrebare implică în mod necesar Europa. Războiul Rece a fost o adevărată alianță. Acest război este greu de deslușit din acest punct de vedere. Adevărul este că Europa are cea mai mare miză și trebuie să pună cea mai mare parte a finanțării și sprijinului pentru Ucraina.

Situația de pe continent a ajuns la un punct în care trebuie făcute alegeri, iar toate alegerile au un cost“, concluzionează George Friedman în Geopolitical Futures

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#rzaboi ucraina, #rusia invazie, #Europa, #SUA, #implicare , #Razboi Ucraina