Comoară de 20 de miliarde de dolari descoperită departe de ochii lumii: Luptă aprigă pentru a intra în posesia ei VIDEO

Miercuri, 08 Noiembrie 2023, ora 02:19
13599 citiri
Comoară de 20 de miliarde de dolari descoperită departe de ochii lumii: Luptă aprigă pentru a intra în posesia ei VIDEO
Nava spaniolă San Jose s-a scufundat la Cartagena, în Columbia în 1708, plină cu comori FOTO: Mysteries

Printre marile comori dispărute în istorie se numără aurul și bogățiile ascunse de Hitler și acoliții săi naziști, dar și Camera de Chihlimbar din Palatul Ecaterinei de la St. Petersburg din Rusia. Dar acum o altă comoară, având o valoare estimată la 20 de miliarde de dolari a fost descoperită departe de ochii lumii, pe fundul Mării Caraibelor, în largul coastelor Columbiei.

Se crede că epava navei San Jose, numită și ”Sfântul Graal” conține aproximativ 200 de tone de aur, argint și smaralde. Ea s-a scufundat în anul 1708, în timpul unei lupte dintre spanioli și britanici. Dar revendicarea comorii este aprigă, iar mai multe țări speră să intre în posesia ei, potrivit Daily Mail.

Galeonul San Jose a plecat din portul Portobelo din Panama, ca navă amiral al unei flote spaniole plină cu comori alcătuită din 14 nave comerciale și 3 vase de război, când a întâlnit o escadrilă britanică.

Un istoric american anunță fenomenul tulburător din Rusia: Căderea lui Putin este inevitabilă

După o luptă aprigă, nava San Jose s-a scufundat în portul columbian Cartagena, după ce magaziile sale pline de pulbere au explodat, în timpul bătăliei cu britanicii. La bordul său se aflau mari comori din aur, argint, smaralde în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, în banii de astăzi.

În 2015, guvernul columbian a anunțat că o echipă de scafandri ai marinei a descoperit legendara navă aflată la aproape 3.100 de picioare de apă (944 de metri). Anul trecut, o altă echipă a filmat imagini uluitoare ale încărcăturii sale perfect conservate.

Acum, guvernul columbian a declarat că epava navei va fi ridicată înainte ca președintele Gustavo Petro să își încheie mandatul în 2026. Dar va avea loc o luptă atotputernică pentru cine deține epava, o firmă americană susținând că a găsit nava și cerând jumătate din pradă. De asemenea, comoara este revendicată și de guvernul spaniol și un grup indigen.

Descoperire uluitoare după 83 de ani: Un submarin scufundat de Hitler, cu 53 de marinari la bord VIDEO

Compania americană de cercetare, Glocca Morra, susține că a găsit San Jose în 1981 și a predat coordonatele columbienilor, cu condiția să primească jumătate din avere odată ce vasul va fi recuperat.

Dar acest lucru a fost contracarat în 2015 de președintele de atunci al Columbiei, Juan Manuel Santos, care a spus că Marina sa a găsit nava într-o altă locație pe fundul Mării Caraibelor.

Glocca Morra, numită acum Sea Search Armada, dă în judecată Columbia pentru jumătate din comoară - în jur de 10 miliarde de dolari conform estimărilor - în temeiul Acordului de promovare a comerțului SUA-Colombia.

Dar ministrul columbian al Culturii, Juan David Correa, a spus că echipa guvernului a vizitat coordonatele date de Sea Search Armada și nu a găsit nicio urmă de San Jose.

Planul este pe masa lui Biden: Noua bombă americană ce ar putea îngropa Moscova VIDEO FOTO

Complicând lucrurile și mai mult, există revendicări concurente din partea spaniolilor și a națiunii indigene Qhara Qhara din Bolivia, care spune că oamenii săi au fost forțați să extragă aurul și bijuteriile, așa că acele comorile le aparțin.

Între timp, Columbia a salutat descoperirea drept o imensă realizare istorică și culturală. „Aceasta este una dintre prioritățile administrației Petro. Președintele ne-a spus să mărim ritmul pentru aducerea la suprafață a comorii”.

Galeonul cu 62 de tunuri naviga de la Portobelo din Panama, în fruntea unei flote de comori formată din 14 nave comerciale și trei nave de război spaniole, când a întâlnit escadronul britanic lângă Barú.

Spania și Marea Britanie luptau în Războiul de Succesiune Spaniolă la acea vreme, iar Marina Regală se apropia de dominație pe oceane, când a trimis San Jose pe fundul Mării Caraibelor.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#san jose, #epava nava descoperita, #comori ascunse lume, #comori pierdute istorie nedescoperite, #caraibe, #Cartagena, #columbia, #nava spaniola , #stiri externe