6 semene că ai o infecție parazitară

Vineri, 22 Martie 2024, ora 15:00
3029 citiri
6 semene că ai o infecție parazitară
paraziti intestinali FOTO: freepik.com

Infecțiile parazitare sunt afecțiuni frecvent întâlnite. Înainte de a afla care sunt simptomele infecției parazitare, trebuie să știi că un parazit este un organism care trăiește într-un alt organism numit gazdă, inclusiv în organismul uman.

Paraziții intestinali pot provoca boli grave și pot duce chiar la deces. Dar când infecția parazitară este diagnostică la timp, poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor. Iată câteva dintre semnele tăcute ale infecției parazitare.

1. Ai băut apă din surse nesigure

Mai ales atunci când călătorești în afara țării, există posibilitatea să bei apa de la robinet sau să faci baie într-un lac din zonă, și astfel să ingerezi apa contaminată fără să știi. Apa contaminată este una dintre cele mai comune cauze ale infecțiilor parazitare.

2. Ai mâncat alimente negătite complet

Pentru a evita infecțiile parazitare, nu mai consuma alimente care nu sunt preparate termic sau nu sunt gătite suficient. Carnea crudă de vită sau de porc poate duce la infecția cu tenia. Nici peștele crud nu este mai puțin periculos și pot apărea infecții parazitare și atunci când consumi acest tip de carne. În plus, mâncarea sau apa contaminate pot duce la infecția cu ascaris. Paraziții intestinali ascaris pot atinge lungimea de 35 de centimetri și pot provoca blocaje intestinale severe.

3. Slăbești rapid, fără să ții dietă

Sunt puține afecțiuni care provoacă scăderea în greutate, însă acesta este unul dintre primele simptome ale infecției parazitare. Paraziții intestinali te vor face să pierzi câteva kilograme, pentru că aceștia se află în intestine și se hrănesc cu mâncarea pe care o găsesc acolo.

4. Sistem imunitar distrus

Un sistem imunitar distrus sau slăbit nu va avea capacitatea să lupte cu paraziții intestinali. Persoanele expuse sunt cele care suferă de diabet, cele infestate cu HIV sau cei care au suferit un transplant și urmează tratament cu imunosupresoare

5. Petreci mult timp la toaletă

Infecția cu giardia este una dintre cele mai întâlnite infecții parazitare. Infecția cu giardia apare că urmare a consumului de apă contaminată sau mâncare crudă care conține parazitul. Intrarea în contact cu suprafețe contaminate cu giardia, cum ar putea fi mânerele sau robineții din baie, sau înotul în apele lacurilor infestate cu giardia, pot fi, de asemenea, surse de contaminare. Infecția cu giardia se manifestă prin diaree, gaze, crampe abdominale sau deshidratare în decurs de una până la trei săptămâni după expunere.

6. Probleme de respirație

Nu foarte multă lume asociază problemele de respirație cu infecția parazitară, însă acestea se numără printre simptome. Paraziții se pot dezvolta și în alte locuri decât în intestine. Dacă un parazit ajunge în plămâni, poate provoca probleme respiratorii cum ar fi tusea sau respirația scurtă.

7. Disconfort vaginal

Orice schimbare brusca a funcțiilor normale ale corpului poate fi un semn că ceva este în neregula în organism. Disconfortul vaginal se numără printre simptomele infecției parazitare. Trichomonas vaginalis este un parazit care se transmite pe cale sexuală. Printre simptomele infestării cu acest parazit se numără modificarea secreției vaginale, mâncărime, roșeață sau durere la nivelul organelor genitale; disconfort în timpul urinării, durere în timpul actului sexual.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#sanatate, #paraziti, #paraziti intestinali, #simptom , #sanatate