Șantajul lui Putin a eșuat: Prețul gazului în Europa a scăzut sub 300 de dolari la mia de metri cubi

Joi, 25 Mai 2023, ora 19:02
5627 citiri
Șantajul lui Putin a eșuat: Prețul gazului în Europa a scăzut sub 300 de dolari la mia de metri cubi
Putin nu a reușit să ”înghețe” Europa FOTO Twitter

Prețurile gazelor în Europa au scăzut pentru prima dată în doi ani sub 300 de dolari per mia de metri cubi, potrivit datelor Bursei de Valori din Londra.

Pe fondul scăderii prețurilor, Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu a reușit să ”înghețe” Europa, iar criza energetică de pe continent a trecut.

"A fost o criză. Acum prețurile, slavă Domnului, se apropie de resursele energetice justificate economic", a spus Putin în timpul unui discurs la Forumul Economic Eurasiatic, relatează Interfax.

În același timp, în mod tradițional, el a aruncat vina pentru criza gazelor care a apărut după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe Europa. Deși în martie anul trecut, după ce a cerut ca plățile pentru gazul rusesc să fie făcute în ruble, Kremlinul a întrerupt aprovizionarea către majoritatea țărilor europene și a pompat o cantitate minimă de gaz pe piața europeană, cea mai scăzută din ultimele trei decenii.

"Nord Stream 1 a fost aruncat în aer, Nord Stream 2 nu a fost deschis. Ruta de gaze Yamal-Europa prin Polonia a fost închisă. Am închis-o eu? Au închis-o ei! Două gazoducte treceau prin Ucraina. Ucraina a închis unul dintre ele", s-a plâns Putin.

Potrivit acestuia, Rusia își îndeplinește pe deplin toate obligațiile și va continua să facă acest lucru.

Însă importatorii europeni de gaze nu sunt de acord cu președintele Federației Ruse, și unii încep să dea în judecată Gazprom, cerând despăgubiri pentru pierderile din cauza încălcării contractelor, relatează Moscow Times.

„Săptămâna trecută, autoritățile poloneze au anunțat începerea procedurilor de arbitraj a creanțelor de 1,45 miliarde de dolari. Clienții germani ai Gazprom, Uniper și RWE, au depus pretenții de 12,5 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari. Engie, companie franceză, cere 1,3 miliarde de dolari, în timp ce totalul sumelor cerute depășește 17 miliarde de dolari ”, notează ziarul.

Reamintim că în vara anului trecut, adjunctul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat europenii că ”va fi înfricoșător de frig în casele lor”, iar gazul va costa 5.000 de euro mia de metri cubi. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Gazprom, după ce a pierdut piața europeană anul acesta, conform prognozei comisiei Consiliului de Stat al Federației Ruse, va exporta doar 50 de miliarde de metri cubi de gaz - volumul minim de la sfârșitul anilor 1970.

Tot în 2022, compania a pierdut 20% din profitul operațional și 41% din profitul net atribuibil acționarilor. Rezervele de numerar și echivalente de numerar din conturile companiei s-au înjumătățit - de la 2 la 1,1 trilioane de ruble. În același timp, producția de gaze a Gazprom continuă să scadă.

Eveniment Quarterly Report

Lovitura fatală pe care Erdogan o pregătește lui Putin. ”Ofensiva ucraineană ar putea salva pe toată lumea”
Lovitura fatală pe care Erdogan o pregătește lui Putin. ”Ofensiva ucraineană ar putea salva pe toată lumea”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este capabil să provoace o revoltă în Rusia dacă Ucraina eliberează Crimeea. Această opinie a fost exprimată de liderul opoziției ruse Viaceslav...
Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei
Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei
Serbia s-a îndreptat către aliatul său de multă vreme, Rusia, după ce Kosovo a acuzat-o duminică, 24 septembrie, că a orchestrat un atac într-o regiune cu majoritate etnică sârbă din...
#santaj, #Vladimir Putin, #pret gaze Rusia, #scadere, #Europa, #record, #razboi Ucraina , #Rusia