Procentul românilor care rămân în țară de sărbători: ”E o legendă că în România e foarte scump totul”

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 03:41
7492 citiri
Procentul românilor care rămân în țară de sărbători: ”E o legendă că în România e foarte scump totul”
Târgul de Crăciun din Cluj Napoca FOTO Hepta

Sărbătorile de iarnă sunt după colț, iar clasica întrebare ”tu ce faci de Revelion?” este deja pe buzele românilor. În funcție de buget și de preferințe, unii le petrec în România, alții în capitale europene populare sau în destinații exotice unde încă există temperaturi perfecte pentru stat la plajă.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat pentru Ziare.com că peste jumătate dintre români rămân în țară de sărbători și că există prețuri pentru toate buzunarele.

”În România e o legendă că e foarte scump totul. Nu e adevărat. Sunt pachete turistice de Crăciun de exemplu începând de la 400 de euro de familie, pe cameră. Se ajunge la 3.000-3.500 de euro la câteva hoteluri: Poiana Brașov, Predeal, unde ai și cină festivă de Revelion, ai încă o petrecere următoarea noapte, cu artiști precum Loredana sau Delia. Și în București ai plăti la un hotel de top cu Delia sau Loredana vreo 200 de euro de persoană doar să îți faci Revelionul.

Oricum, ponderea e cam jumătate din turiști rămân în România, de sărbători, sau chiar puțin peste jumătate, iar ceilalți pleacă în destinații externe. Se vede o cerere mare pe destinațiile externe, e normal, nu mai sunt restricții și românii care își permit doresc să călătorească”, explică Traian Bădulescu.

Cele mai accesibile destinații de sărbători

Familiile care nu au un buget foarte generos pot rămâne în țară sau pot opta pentru străinătate. Există pachete turistice care pornesc de la 400 de euro.

”Cele mai accesibile destinații sunt România, Bulgaria, Grecia, Turcia. Sunt cele mai accesibile ca preț pentru că și transportul costă puțin. În Bulgaria sunt pachete turistice de familie care pornesc de la 400-500 de euro, în stațiunile montane, cum ar fi Bansko sau Boroveț. La acest preț vorbim de trei stele, cu mic dejun, fără să includă cina festivă.

Mai sunt pachete accesibile în Istanbul, Antalya, Atena, Salonic. Bine, nu mai e de plajă, dar tocmai, fiind extrasezon, costă mult mai puțin, poate să plătească o familie și undeva între 500 și 1.000 de euro, în funcție de hotel. Bine, se poate și peste 2.000 de euro dacă e hotel de 5 stele. În Antalya și la hotelurile de top sunt acum prețuri mult mai mici decât vara. Unde dai vara 3.000-4.000 de euro, acum dai 1.500 - 2.000, cu tot cu zbor”, spune consultantul în turism.

Cele mai populare capitale europene

Românii vânează în această perioadă și capitale europene accesibile, mai ales datorită târgurilor de Crăciun spectaculoase.

”Pe capitale europene avem Viena, Praga, Budapesta, Istanbul, care e și aproape, doar o oră de zbor, și are prețuri pentru toate buzunarele, apoi Italia, cu Roma, Milano, Germania cu Berlin, Munchen, pentru că sunt foarte multe târguri de Crăciun frumoase în Germania. Nu uităm nici de Barcelona sau Lisabona. În general turiștii merg unde au curse directe”, exemplifică Traian Bădulescu.

Buget mai generos

Cei care dispun de un buget mai generos, se îndreaptă fie către destinații exotice, fie către capitale europene precum Paris sau Londra.

”Cu un buget ceva mai mare avem Paris și Londra. Londra a crescut iar în preferințe. Mai sunt Amsterdam, Copenhaga, Stockholm. Prețurile la hoteluri sunt mari, de exemplu în Paris sau Londra de sărbători greu găsești un hotel sub 200 de euro pe noapte camera și nu neapărat central.

Apoi sunt destinațiile exotice: Thailanda, Malaezia, Singapore, Bali, Indonezia, Maldive, Zanzibar, Republica Dominicană, Mexic”, mai spune Traian Bădulescu.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
În satul Coşteiu de Sus din comuna timişeană Margina se simte deja tumultul pascal, cu tot ceea ce înseamnă el, de la credinţă şi tradiţii până la... turiştii care sosesc în zonă...
#sarbatori iarna sejur, #sarbatori iarna romania, #turisti , #stiri vacanta
Comentarii
J
JetBierbier
rank 1