Fost mare rugbist, experiment în scaunul cu rotile prin București: ”Am încercat să traversez jumătate de piață să ajung la un autobuz”

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 11:20
2330 citiri
Fost mare rugbist, experiment în scaunul cu rotile prin București: ”Am încercat să traversez jumătate de piață să ajung la un autobuz”
George Baltă a încercat să traverseze centrul Bucureștiului în scaun cu rotile FOTO Faceboook/ George Balta

George Baltă, fost jucător de rugby, victima unui accident cumplit în martie 2006, a făcut un experiment, încercând să traverseze o mare din București în scaunul cu rotile, folosind transportul public.

A avut surpriza să afle că pe anumite linii, tramvaiele nu sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități, iar vatmanii nici măcar nu s-au sinchisit să-i ofere omului o mână de ajutor sau măcar un sfat.

Când a vrut să ia metroul, centrul de comandă al elevatorului era montată mult prea sus pentru ca o persoană care stă în scaun cu rotile să poată ajunge la butoane. Fără acest elevator, tânărul nu a putut coborâ până pe peron.

Un singur șofer a făcut un gest salvator, parcând foarte aproape de trotuar, astfel încât tânărul să poată urca ușor cu căruciorul în autobuz fără să se chinuie prea mult.

Întregul experiment a fost relatat de George Baltă pe pagina sa de Facebook, tânărul explicând că toate facilitățile de care ar trebui să beneficieze persoanele aflate în aceeași situație ca și el sunt benefice și mamelor cu copii mici în cărucior sau bătrânilor neputincioși.

”Am făcut ieri un exercițiu

Am încercat să plec din piața Victoriei spre casă, în zona Pantelimon cu transportul public

Știu, sunt un nebun care încearcă să golească un ocean cu o cană.

Primul transport pe care l-am încercat a fost tramvaiul, domnul vatman nici măcar nu a sinchisit să coboare, să-mi dea un sfat, mi-a spus că pe linia aia nu există tramvai adaptat.

Am încercat să traversez jumătate de piață să ajung la un autobuz, fără ajutor să urc bordurile nu aș fi reușit, decât dacă aș fi luat-o printre mașini.

Am ajuns în stație și primul șofer de autobuz a avut aceeași atitudine, nu a coborât.

L-am așteptat pe următorul și de data asta șoferul a tras autobuzul aproape de trotuar astfel încât rampa să pice pe trotuar că să pot urca ușor, chiar m-a și ajutat.

Mulțumesc, domnule!

Am încercat și metroul.

După ce am coborât, am ajuns în fața unui elevator cu centrul de comandă pus d-an p₩l€@, foarte sus ca să-l pot acționa.

A venit un domn de la pază care mi-a explicat cum funcționează și care mi-a spus că el nu are voie să mă ajute.

Zic ok, dar știți cumva dacă pot ajunge în Pantelimon?

Mi-a răspuns că stația de acolo nu are lift.

MINUNAT

Ce îmi doresc să înțelegeți voi, toți este că rampele, bordurile, lifturile nu facilitează doar persoanele cu dizabilități.

Ele sunt de mare ajutor și mamelor cu copii mici și bătrânilor, celor care au o dificultate de deplasare temporară”, a scris George Baltă pe pagina sa de Facebook.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Bine ați venit în România! Avem o mică întârziere! Așa se salutau călătorii care mergeau cu trenul de la Pitești spre București după ce au aflat că au de așteptat câteva ore pentru a...
#scaun cu rotile, #experiment, #George Balta rugbist paralizat, #metrou, #tramvai, #Bucuresti , #trafic rutier