Iohannis: ”Realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există. Multe state şi-au închis graniţele”

Joi, 26 Octombrie 2023, ora 17:25
3871 citiri
Iohannis: ”Realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există. Multe state şi-au închis graniţele”
Klaus Iohannis susține că spațiul Schengen nu mai funcționează din cauza migrației FOTO Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că „realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele”.

Şeful statului a mai precizat că de mult timp e cunoscut faptul că Schengen are probleme, şi există o dorinţă de a moderniza Acordul Schengen, pe de o parte, însă pe de altă parte „există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”. Preşedintele României a punctat că prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic şi, cu ţara noastră în Schengen, poate fi reformat „cu o energie nouă” acest spaţiu.

„Pe de altă parte, şi trebuie să o spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează”, a afirmat Klaus Iohannis, joi înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, referitor la subiectul aderării României la Schengen.

„Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se ştie demult şi, pe de o parte, există dorinţa de a moderniza Acordul Schengen, pe de altă parte există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a continuat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a mai spus că le-a comunicat tuturor liderilor europeni faptul că România ar deveni un punct forte al spaţiului Schengen.

„Eu am avut acestă discuţie cu lideri europeni şi le-am spus tuturor – România ar deveni un punct forte al Spaţiului Schengen. Deci prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic şi, cu România înăuntru, putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spaţiul Schengen, să îl facem viabil din nou şi să dăm libertatea de circulaţie cetăţenilor europene, însă mai este mult de negociat până ajungem acolo”, a completat Iohannis.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Schengen, #granite, #granite inchise, #migratie , #Schengen