Rezultate Bac 2012: Cum comenteaza Geoana notele catastrofale

Joi, 12 Iulie 2012, ora 11:15
3087 citiri
Rezultate Bac 2012: Cum comenteaza Geoana notele catastrofale
Foto: Arhiva

Senatorul Mircea Geoana comenteaza rezultatele catastrofale de la examenul de bacalaureat, apreciind ca "tinerii pe care ii pierdem acum pe drum s-ar putea sa devina cea mai mare problema economica si sociala a Romaniei".

"Rezultatele de la examenul de bacalaureat arata nevoia reluarii discutiei despre educatie. (...) Este prea putin ca singurele rezultate ale agitatiei din 2011 sa fie camerele de supraveghere in toate liceele din Romania", scrie Mircea Geoana pe blogul personal.

Miza dezbaterii - adauga fostul pesedist - este despre "cum cultivam valori si despre cum cladim caractere prin scoala, despre cum inzestram tinerii cu competentele de care ei si societatea au nevoie. Despre cum structuram, la nivelul sistemului de invatamant, integritatea si competenta ca valori dezirabile si esentiale".

In opinia lui Geoana, rezultatele dezastruoase din ultimii doi ani arata un sistem cangrenat.

"Vreau sa fim constienti de un mare pericol - tinerii pe care ii pierdem acum pe drum s-ar putea sa devina cea mai mare problema economica si sociala a Romaniei. Aproape un sfert dintre tinerii romani nu au loc de munca. In UE, unul din cinci tineri este in aceeasi situatie. Riscam, in Romania si in UE, sa producem, pe termen mediu, cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii noastre economice, dar mai ales democratice. Peste tot in istorie, extremismul a mers mana in mana cu un tineret deznadajduit, care se simte abandonat", adauga Mircea Geoana.

Acesta subliniaza ca, in lipsa unei schimbari de sistem, "ceea ce facem in fiecare an cu bacalaureatul este masochism".

"Lasam in offside elevi si ii pedepsim in public, pentru o vina care nu le apartine decat in parte. Lasam doar pe umerii lor un esec la care profesorii, parintii si politicienii contribuie in fiecare zi.

Acum, motivatia elevilor pentru invatat lipseste, pentru ca, cel mai adesea, ce invata ei in scoala este demodat, total nepractic si de relevanta zero pentru angajator. Lipseste si responsabilitatea pentru rezultatele din educatie: profesorii se pitesc in spatele salariilor mici si ale dotarilor, politicienii si autoritatile locale arata cu degetul spre dascali", mai noteaza Geoana.

Potrivit lui, nu trebuie aruncat cu piatra in scoala, ci "cu solutii".

"O data pentru totdeauna, este nevoie sa intelegem ca, fara a schimba dramatic ce si cum invata copiii la scoala, vom tot produce generatii pierdute si varfuri care pleaca in strainatate. Dezbaterea despre reforma curriculara este urgenta si trebuie sa inceapa neintarziat", completeaza senatorul.

"Exista solutii, exista mijloace prin care sa cladim valori si competente prin scoala, exista cai pentru a aduce motivatia si responsabilitate pe taramul educatiei. Totul pleaca de la o intrebare sincera si de la o incercare autentica de a da un raspuns: ce punem in loc in educatie?", conchide Geoana.

D.R.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Geoana rezultate Bac 2012, #bacalaureat geoana cangrena masochism, #scoala Geoana bacalaureat , #Bac 2012