Ambasadorul Frantei: Sistemul educativ romanesc, extrem de performant. Care e insa problema?

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 20:33
4310 citiri
Ambasadorul Frantei: Sistemul educativ romanesc, extrem de performant. Care e insa problema?
Foto: Arhiva

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, sustine ca "Romania are un sistem educativ extrem de performant, in special pentru crearea elitelor", insa problema o reprezinta abandonul scolar, motiv pentru care a fost propus Guvernului un proiect alternativ de a sprijini populatia rroma si a limita fenomenul.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a afirmat, luni, ca solutia gasita de Franta pentru rromi - de a le da o suma de bani pentru a reveni in tara de origine - nu va rezolva niciodata problema. Ca raspuns la afirmatia acesteia, ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca aceasta masura a fost stopata la inceputul anului.

O generatie cu viitor sumbru: 1 din 5 copii din Romania renunta la scoala

"Am lucrat cu doamna Campeanu si am incetat de la 1 ianuarie aceasta masura. Noi am inchis aceasta masura impreuna cu doamna Campeanu si Guvernul roman si am propus un proiect alternativ - am fost si la Mehedinti si Craiova - de a sprijini populatia rroma care vrea sa revina in Romania", a spus Philippe Gustin.

Sistem performant pentru crearea elitelor

"Imi permit un scurt mesaj: Romania nu este o tara subdezvoltata in termeni de educatie. Aveti un sistem educativ care este extrem de performant, in special pentru crearea elitelor, din pacate ati pierdut un milion de elevi. In turul meu prin Romania vizitez aceste scoli. Am fost profesor si vad scoli care permit sprijinirea elevilor", a mai adaugat ambasadorul.

Saracia si familia, cauze ale abandonului scolar in mediul rural - studiu Soros

Gustin a precizat ca problema nu este scolarizarea copiilor, pentru ca sistemul romanesc ofera locuri in scoli. Problema este ca elevii abandoneaza scoala. "Si noi am avut asemenea dificultati in Franta, am avut elevi care abandonau scoala. Asa ca munca pe care o facem in Romania, cu diferite asociatii, este de a le oferi sprijin pentru a evita abandonul scolar", a completat ambasadorul.

Acesta a mentionat ca Franta finanteaza, la Campia Turzii, un proiect de infiintare a unei cantine in apropierea scolii, el subliniind ca este nevoie de "un program integrat" care sa limiteze abandonul scolar.

Cantina in apropierea scolii, o solutie buna

"Daca un elev nu poate sa manance la scoala, noi propunem infiintarea unei cantine in apropierea scolii, pentru a putea manca la amiaza, iar parintii au posibilitatea de a alege sa-i trimita acolo si sa-i tina la scoala. De exemplu, finantam un proiect la Campia Turzii, o cantina, si avem bune rezultate in ceea ce priveste frecventarea scolii de catre elevi. Trebuie pus in practica un program integrat, impreuna cu scoala, cu educatia parintilor, cantina, grupuri sanitare, astfel incat ceea ce conduce la abandonul scolar sa fie limitat. Pe acest subiect lucram impreuna cu doamna Campeanu si colaboratorii ei", a aratat Gustin.

Sistemul de educatie, vinovat in situatia de pe piata muncii

Ambasadorul Frantei se intalneste, in aceasta saptamana, cu reprezentanti ai autoritatilor locale, ai mediului economic, cultural si educativ din judetele Mures, Harghita, Bacau, Vrancea, Braila si Ialomita.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara, luni, ca solutia gasita de Franta pentru romi - de a le da o suma de bani pentru a reveni in tara de origine - nu va rezolva niciodata problema.

"Niciodata nu rezolvi problema daca le dai bani ca sa vina acasa, pentru ca, dupa un timp, ei se reintorc. S-a cheltuit o suma importanta pentru aceasta masura, iar banii aceia puteau fi utilizati mai degraba pentru educatia copiilor romi", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, la conferinta "Strategii de incluziune a romilor - de la intentii bune la rezultate reale".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#sistem educatie Romania, #ambasador Franta educatie Romania, #abandon scolar, #abandon scolar Romania , #educatie