Romania reala: Elevi dresati

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 10:56
2293 citiri
Romania reala: Elevi dresati

Nu mai este pentru nici un roman o stire de senzatie sa auda sau sa vada la televizor cum elevii isi bat profesorii sau cum elevii se bat ei intre ei, salbatic, animalic, irational, fara sa se gandeasca la consecinte ori cum profesorii ii bat pe elevi convinsi fiind ca "bataia e rupta din rai" sau ca asa au fost batuti si ei, candva, in copilarie, si nu li s-a intamplat nimic, au crescut si au ajuns oameni.

Timpurile s-au schimbat si bataia nu mai este perceputa ca o facere de bine. Dar inca nu s-a spus nimic despre elevi dresati, copii din clasele primare adesea victime tacute si infricosate ale invatatorilor.

Exista astfel de copii, copii dresati precum animalele numai ca animalele dresate vin spre om sa-si primeasca recompense si nu ca sa fie pedepsite.

S-a intamplat sa predau un timp si la clasa aceea in locul colegei care a lipsit o perioada mai lunga de la scoala din motive obiective. Intram la clasa numai doua ore pe saptamana, timp in care nu-i puteam cunoaste pe copii si despre relatiile lor cu doamna invatatoare nu-mi permiteam sa intreb, nu aveam eu calitatea si nici obiceiul sa fac asa ceva.

Intamplarea a facut ca intr-una din ore un elev dintr-o banca din spatele clasei sa nu fie atent. L-am chemat la catedra cu caietul. Nu scrisese nimic. L-am rugat sa fie atent si in pauza sa copieze de pe tabla ce-i lipsea.

I-am vorbit pe un ton calm, cald, sfatuitor, fara intentia de a-l certa si i-am promis ca ora viitoare o sa-i controlez iar caietul, ca o sa-l si ascult si ca vreau sa-i dau o nota mare, dupa care i-am spus sa se intoarca la banca lui.

Copilul s-a indreptat spre banca lui, a lasat caietul pe banca si, cu fata imbujorata si ochii in lacrimi, a revenit la catedra ezitand si clatinandu-se parca. Ajuns din nou in fata mea, copilul si-a apropiat palmele si le-a intins ingrozit spre mine. Eu am gandit ca-mi cere ceva.

Nu stiam ce se intampla, ce inseamna gestul lui si l-am intrebat ce vrea. Abia auzit mi-a spus sa-l bat... Credeam ca nu aud bine si l-am intrebat de ce adica sa-l bat. "Pentru ca am fost obraznic si nu am scris de pe tabla", a spus copilul la fel de incet si ingrozit.

Nu mi se mai intamplase asa ceva pana atunci si nici nu auzisem. Din banci, copiii au inceput sa spuna ca asa procedeaza doamna invatatoare. Cine greseste, cine este obraznic si neatent merge la catedra si cere, precum copilul din fata mea, sa fie batut cu batul la palma, de aici si palmele alaturate si intinse.

Am iesit de la ora bulversata. Daca nu mi s-ar fi intamplat mie, nu as fi crezut niciodata ca se poate intampla asa ceva.

In drum spre casa, i-am povestit unei colege cu care eram si vecina, intamplarea din ziua aceea si am intrebat-o daca e bine sa-i spun, sa-i povestesc si directorului.

Colega m-a privit ingrozita, la fel ca elevul care se astepta sa-i ard manutele cu carga de pe catedra si m-a intrebat cu glas pierit daca stiu cu cine ma pun si cine este barbatul ei si ce putere are.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#elevi scoala batuti, #elevi bataie profesoara, #elevi invatatoare bataie , #elevi