Greva din educație. Copiii nu trebuie să fie la mijloc

Autor: Dana Ilies - life coach si mentor pentru copii si adolescenti
Luni, 12 Iunie 2023, ora 19:06
2059 citiri

Pornesc de la o petiție care a ajuns la mine prin intermediul unei foste colege de liceu și prietene care are copilul în clasa a 8-a. Această petiție susține să se facă admiterea la liceu pe baza mediilor din școala gimnazială. Și există acolo argumente care să susțină această petiție: faptul că profesorii nu au terminat de predat materia, faptul că pentru probele orale de la bacalaureat s-a găsit soluția echivalării cu mediile, faptul că acest examen nu are sens atâta timp cât învățământul liceal este obligatoriu, faptul că elevii de clasa a 8-a sunt debusolați având în vedere starea de incertitudine în care se află. Toate aceste argumente sunt valide și susțin punctul de vedere al părinților care au copii în clasa a 8-a. Nici nu vreau să mă gândesc ce este în sufletul acestor copii și cât de mare este stresul prin care ei trec.

Poate avea succes acest demers?

Desigur dacă este să privim către decidenți, nu putem avea mari speranțe. Ei lucrează mai degrabă la a crea tertipuri prin care să restrângă autonomia și să forțeze profesorii să se întoarcă la catedră. Aceste demersuri pe care le vedem făcute în fiecare zi nu fac decât să adâncească criza, punând gaz pe foc și enervându-i mai mult pe profesori. Nu poți da ordonanțe care suprimă demnitatea celor care o solicită în stradă, și apoi să spui că ești deschis la dialog. Nu poți spune că ai dat totul când de fapt nu ai dat aproape nimic. Nu poți pune pe seama profesorilor vina că nu pot da copiii examenele naționale. Ei nu fac decât să își susțină niște drepturi meritate și chiar legiferate de atâta vreme, însă date la o parte pentru zeci de ani de fiecare guvern care s-a perindat la putere. Cum să mai aibă ei încredere în promisiuni?

În Germania este o certitudine că, dacă cel mai mare sindicat IG Metall face grevă 3 zile, pică guvernul. Dialogul social este luat foarte în serios. De ce? Pentru că oamenii protestează pentru orice. La Frankfurt de exemplu, oamenii care locuiesc pe o arie însemnată în preajma aeroportului au protestat și au făcut petiții până când landul s-a văzut nevoit să suspende plecările/aterizările pe timpul nopții, între 23:00 și 05:00. Putem să spunem că oamenii și-au construit/cumpărat case în jurul aeroportului conștienți fiind că există acest aeroport, și totuși li s-a dat dreptate. Grevele de la Lufthansa sunt la ordinea zilei și pun în mare dificultate o mulțime de oameni care au bilete cumpărate din vreme. Această presiune continuă îi face pe guvernanți să fie aplecați asupra cererilor oamenilor, și oamenii au cultura asta de a înțelege de ce trebuie să experimenteze disconfort pentru ca alții să câștige niște drepturi.

Ce se întâmplă la noi?

În contextul actual, nici măcar opțiunea asta de a cădea guvernul nu există. Nici măcar asta nu pare să le iasă. Ce facem dacă pleacă Ciucă? Vine Ciolacu. Suntem ca în Caragiale, ‘ori să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica, ori să nu se revizuiască primesc, dar să se schimbe pe ici pe colo și anume în punctele esențiale’

Fiecare dintre actorii implicați în această grevă are propriile argumente și vede propriile soluții. Profesorii vor salarii mai bune și folosesc acest prilej pentru că este singurul moment în care este cel mai probabil să fie băgați în seamă, părinții vor educație de calitate pentru copiii lor pe de o parte, dar pe de altă parte vor ca copii lor să meargă la școală. Copiii și părinții din anii terminali își doresc să poată da examenele așa cum au fost ele planificate. Guvernanții spun că nu au bani și nu pot mări deficitul bugetar.

Există o soluție care să-i împace pe toți, deocamdată nu. O sugestie pe care aș face-o ar fi să inverseze rolurile atunci când au o discuție. Guvernanții să susțină argumentele sindicaliștilor și sindicaliștii să susțină argumentele guvernului. Atunci poate vor avea niște realizări. Mă tem însă că asta nu este posibil în contextul actual.

Cu toții vom ieși câștigați atunci când vom fi dispuși să înțelegem perspectiva celuilalt, și vom găsi o soluție care să ne satisfacă pe toți.

Închei cu o poveste despre un bătrân care era analfabet și care era portar la o primărie din Anglia. El lucrase toată viața acolo și era politicos și drăguț cu ceilalți, toată lumea îl cunoștea. Într-o bună zi însă vine o lege care spune că toți angajații administrativi din Anglia trebuie să știe să scrie și să citească. Bietul om a fost deci concediat. El merge acasă și acolo decide împreună cu soția lui să facă niște prăjiturele după o rețetă veche, pe care apoi să le vândă la magazinul din sat. Prăjiturelele s-au dovedit a fi pe placul oamenilor, și faima lor a crescut până când într-o zi un mare lanț de supermarketuri a hotărât să cumpere marca și să producă prăjiturelele pe scară largă. Omul nostru devine multimilionar. La conferința de presă care a urmat vânzării un ziarist îl întreabă: ‘Dacă așa fără să știi carte ai reușit să devii multimilionar, ce ai fi făcut în viața ta dacă știai carte’ la care omul nostru răspunde: ‘Dacă știam carte, eram paznic la primărie’.

Morala aici este bineînțeles că, deși nu se vede acum, criza asta ne poate aduce oportunități nebănuite, poate că spiritul civic se va trezi în unii dintre noi, poate copiii vor înțelege de ce este nevoie să-și susțină drepturile, poate ne vom uita de mai multe ori în buletinul de vot atunci când vom avea posibilitatea să ne alegem liderii, poate pauza asta de la școală îi va ajuta pe unii copii să înțeleagă importanța educației, poate guvernanții vor înțelege că sunt puși acolo pentru binele oamenilor și nu invers.

Până atunci, să sperăm că cei mai expuși, dar și cei mai lipsiți de vină din ecuația asta sunt copiii din anii terminali, care își văd perspectiva de viitor pusă între paranteze de ceva ce ei nu pot controla. Pentru ei ar trebui să ne așezăm la masa negocierilor și să găsim o soluție.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că sindicatul principal al controlorilor de trafic aerian, SNCTA, susţinut de...
#scoala, #greva, #elevi, #admitere liceu , #greva