Cifrele seci ale Educatiei: Cat s-a largit groapa dintre rural si urban. Statul nu are solutii

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 07:48
2431 citiri
Cifrele seci ale Educatiei: Cat s-a largit groapa dintre rural si urban. Statul nu are solutii
Foto: Arhiva Ziare.com

Invatamantul din rural ramane departe de media inregistrata in urban la toti indicatorii de calitate - ponderea profesorilor calificati, rezultatele elevilor, abandonul scolar, dotarea cu computere - arata ultimul raport al Agentiei Romane de asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru cursdeguvernare.ro ca nu vede solutii pentru rural pana cand nu cresc salariile profesorilor.

Raportul: Cifrele seci ale invatamantul din rural

 • 47,5% din elevii aflati in clasele I - VIII invata in scoli din sate si comune
 • 30% din elevii de la tara abandoneaza timpuriu scoala, procentul fiind de 3 ori mai mare decat cel inregistrat in urban (care se situeaza sub media europeana)
 • 20% dintre absolventii de opt clase se opresc la acest nivel de studii, nu urmeaza liceul sau o scoala profesionala
 • 80% din mediile sub 5 de la Evaluarea Nationala 2015 au fost obtinute in rural
 • media este 13 elevi pentru un cadru didactic
 • 2% din unitati nu au niciun computer, iar media este 7,5 computere la 100 de elevi
 • computerele sunt folosite in activitatea cu elevii la mai putin de o treime din orele planificate
 • aproximativ 90% din cadrele didactice fara calificare care predau lucreaza in scoli din mediul rural
 • 4.000 de scoli nu au autorizatie sanitara de functionare
 • Inegalitatile se adancesc

  In timp ce statul nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru acesti elevi, nici familiile nu reusesc sa-i ajute pe acesti copii sa recupereze golurile de la clasa.

  Statisticile arata o pondere in crestere a copiilor din rural proveniti din familii cu probleme si o scadere a studiilor medii ale parintilor din rural. De exemplu, daca in 2000 1,3% din elevii din invatamantul preuniversitar de la tara aveau parinti cu studii superioare, acum procentul este de 0,7%.

  Cei care sunt acum in clasele I-VIII, sunt urmasii unei generatii care, la randul ei, a prins dezintegrarea sistemului de educatie din rural si rate mari de abandon.

  In paralel, la orase creste procentul copiilor cu parinti avand studii universitare.

  Ministrul Campeanu: Salarii pentru profesori

  Problema cladirilor in care functioneaza scolile din sate si comune va fi rezolvata pana in septembrie 2018, cand nu ar trebui sa mai exista vreo unitate fara autorizatie sanitara, potrivit declaratiilor facute de ministrul Sorin Cimpeanu, pentru cursdeguvernare.ro.

  Ministrul Educatiei: De cand si in ce conditii ar putea fi marite salariile profesorilor

  Fara solutie ramane insa calitatea predarii, pentru ca este imposibil sa gasesti cadre didactice bune care sa accepte nu doar salariul foarte mic din invatamant, dar si conditiile din rural.

  Citeste mai departe despre Cifrele seci ale Educatiei: Cat s-a largit groapa dintre rural si urban. Statul nu are solutii pe CursDeGuvernare.ro.

  Citește și:
  Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
  Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
  Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
  Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
  Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
  În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...