Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 08:16
4628 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Rar mi-a fost dat sa vad un document atat de lipsit de relevanta, cum este "Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar", recent pus in dezbatere publica. Nerelevant pentru ca mentine paradigma esentiala a invatamatului romanesc: locul in care nimeni nu da socoteala de nimic.

Doar se incaseaza salarii, indiferent daca rezultatele la Bacalaureat reprezinta in unele licee zero promovati, pe tara 45%, daca mare parte a absolventilor nu se angajeaza pentru ca nu-i vrea niciun angajator, daca absentele sunt de ordinul milioanelor, iar la educatie fizica 50% dintre elevi prezinta scutiri medicale.

In acest context a aparut in dezbatere publica Codul Etic al profesorilor, care la partea de obligatii sta excelent, sunt insirate cam toate indatoririle si calitatile morale ale dascalilor.

Doar la partea de sanctiuni nu prea avem ce sa constatam.

In problema spinoasa a meditatiilor, Codul Etic mentioneaza ca profesorii nu au voie sa faca meditatii cu propriii elevi. Mai corect, sa nu aiba voie sa faca meditatii cu elevii din scoala (scolile) in care predau, pentru a nu folosi predarea, notarea si evaluarea drept mijloc de presiune pentru ca elevii sa vina la meditatii acasa la profesor, sa-i dea o mita mascata.

Oricum nu inteleg nimic nici acasa la profesor, fiind prea multi, si trebuie sa apeleze la un alt meditator pentru a intelege ceva din disciplina respectiva, de regula matematica. Sunt cazuri rare dar sunt, si cu atat mai vinovati sunt managerii si Consiliile de Administratie care nu iau masuri.

In rest, e dreptul parintilor sa investeasca in educatia copiilor lor, asa cum investesc in sanatatea lor, trimitandu-i la inot, schi, gimnastica. Sunt copii talentati la muzica, pictura, sport, care au nevoie de dezvoltarea aptitudinilor. Ca sa nu mai vorbim de limbi straine, fara de care e greu sa-ti gasesti un job bine platit.

Codul Etic insira foarte bine obligatiile si restrictiile impuse profesorilor

b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor;

c) asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor, ...

d) excluderea oricaror forme de abuz sexual, emotional sau spiritual;

e) interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale;

Aici este de remarcat ca nu se pune problema consensului intre un cadru didactic cu studii superioare, cu discernamant si experienta de viata, si o fatuca sau un pusti care inca n-a aflat ce e cu dragostea si sexul. Sa mentionezi aici eventualitatea "consensului" e jignitor pentru inteligenta majoritatii profesorilor.

Exista o lista lunga, corecta in sine, de interdictii si abateri de la etica meseriei.

Gresita mi se pare, ca si la medici, urmatoarea prevedere:

"persoanele responsabile cu instruirea si educatia, in mod particular personalul didactic, nu vor impune, in relatia cu parintii/tutorii legali, dobandirea/primirea de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educationale oferite".

Se intelege ca, fara sa impuna, prin acordul tacit al parintilor, sunt in regula bunurile materiale si sumele de bani oferite profesorilor.

Ajungem la sanctiuni, vorba vine, fiind de tot rasul, create special sa absolve personalul didactic de orice sanctiune.

In primul rand, se face o distinctie ciudata:

"Prezentul Cod face distinctia intre incalcarea neintentionata si cea intentionata a prevederilor sale.

De exemplu, in cazul celebru, al profesorului de sport de la Jean Monnet, care a intretinut relatii sexuale cu propria eleva, a fost intentionat? Nu, i-a luat "valul" pe amandoi...

Dar daca un profesor scapa o palma unui elev, a fost intentionat? Nu, s-a enervat, pur si simplu.

Ce pateste profesorul in acest caz?

"In cazul incalcarii neintentionate a prevederilor codului, fapt dovedit in urma anchetei si audierilor comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de etica, persoana in cauza va fi consiliata cu privire la intelegerea situatiei de incalcare a principiilor codului de etica si, respectiv, va fi sprijinita pentru concilierea amiabila cu partea reclamanta".

Adica profesorul de sport de la Jean Monnet trebuia consiliat sa-si tina slitul de la pantaloni inchis si sa se concilieze amiabil cu eleva respectiva. Scandalul a ajuns in instanta doar pentru ghinionul ca eleva era minora, in viitor, daca in joc este o eleva majora, se aplica prevederea de mai sus! Consilierea si concilierea amiabila! Tare! Sa te tot "joci" cu propriile eleve de-a dragostea!

Ce mai poate pati un profesor in cazul incalcarii intentionate a Codului Etic?

"concilierea amiabila cu partea reclamanta;"

Daca partea reclamanta este un (o) eleva, care risca sa ramana corigenta, repetenta, sa nu intre in Bacalaureat, ce va alege? Concilierea amiabila, chiar daca a fost agresata sau hartuita sexual, ca doar n-o sa-si rateze viitorul pentru atata lucru! Asta vor invata elevii nostri la scoala, daca se va aplica prezentul Cod Etic.

"atentionarea colegiala in cadrul comisiei judetene de etica/a municipiului Bucuresti si informarea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant preuniversitar/institutiei de invatamant, pentru luarea in considerare a neconformarii persoanei respective cu prevederile codului;"

O alta "pedeapsa" care sa sperie profesorii, sa nu mai fraudeze examene, sa nu ia mita de la elevi in sala de examen. Atentionare colegiala. Sa tot iei mita de la elevi, daca acesta este singurul risc!

"propunerea de includere a persoanei respective intr-un program de remediere comportamentala, prin consilierea si monitorizarea sa pe o perioada decisa de catre Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant preuniversitar/institutiei de invatamant"

Adica, se aplica profesorilor tratamentele care se aplica puscariasilor, "remediere comportamentala"! Chiar asa de jos am ajuns, sa punem profesorii pe acelasi nivel cu puscariasii?

Cum spuneam, propunerea de Cod Etic este un exemplu negativ de ce nu ar trebui sa fie un astfel de Cod. In care sanctiunile nu sperie pe nimeni, se reduc la observatii colegiale, conciliere amiabila si atentionare colegiala.

Sa nu ne miram atunci ca educatia a fost si a ramas locul in care nimeni nu da socoteala de nimic! Iar rezultatele sunt pe masura acestei paradigme.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cod etic profesori sanctiuni , #profesori