Uniforma obligatorie in scoli? Lege noua pentru ca fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 21:31
7450 citiri
Uniforma obligatorie in scoli? Lege noua pentru ca fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor

Mai multi deputati vor ca uniformele scolare sa redevina obligatorii, ei initiind un proiect de lege in acest sens, care va fi dezbatut in februarie.

Parlamentarii spun ca uniforma ar face diferenta dintre decenta si indecenta si ar duce la evitarea situatiilor "in care fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor".

Proiectul de lege modifica Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.

Initiatorii sustin ca uniforma obligatorie atat in invatamantul prescolar si preuniversitar de stat, cat si in cel privat va face ca persoanele care nu frecventeaza o institutie sa fie usor recunoscute, ceea ce va aduce si un plus de siguranta in scoli.

Prima zi de scoala la vedete: Cum aratau in uniforma (Galerie foto)

Un sustinator al legii este Petru Andea, deputat PSD, arata Digi24. "In scoala, elevii trebuie sa fie concentrati pe ceea ce inseamna procesul educativ, pe disciplinele care se predau, pe atentia pe care trebuie sa o acorde profesorilor si mai putin pe ceea ce inseamna admirarea reciproca sau competitia intre modul in care sunt imbracati fetele sau baietii", motiveaza acesta proiectul de lege.

Nu in ultimul rand, o astfel de lege va elimina discrepantele dintre elevii cu parinti cu venituri mari si cei proveniti din familii modeste.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achizitionarea acestor uniforme, stipuleaza proiectul.

Fiecare scoala va avea posibilitatea sa aleaga singura modelul uniformei, directorul si consiliul de administratie urmand sa decida dupa consultarea prealabila a comitetelor de parinti si elevi.

Se intorc uniformele scolare? - Proiectul de lege, avizat de Guvern

O initiativa legislativa asemanatoare a fost respinsa in 2013. Proiectul fusese semnat de 70 de deputati PDL si UDMR. Motivele invocate de catre parlamentari pentru respingerea initiativei au mers de la amintirile neplacute privind matricola pana la problemele de igiena care deriva din faptul ca parintii nu si-ar permite sa cumpere mai multe uniforme.

Proiectul din 2015 a fost inaintat conducerii Camerei Deputatilor de deputatul PSD de Arges Catalin Marian Radulescu, fiind semnat de alti 13 alesi. Senatul este prima camera sesizata.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com