Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași

Joi, 28 Martie 2024, ora 08:19
2410 citiri
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
FOTO captura video Instagram

Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi online, pe platforma Artmark Live.

Prezentată pentru prima dată publicului în anul 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în Piaţa Presei Libere, "Hidra" sculptorului Costin Ioniţă, asemuită cu "un balaur cu şapte capete", reprezintă, conform Artmark, "o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul".

"Reacţiile controversate la adresa ei nu s-au epuizat, mai ales că a reapărut în atenţie în acest an electoral. 'Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din 'Proiect 1990' şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere', a explicat Costin Ioniţă", potrivit Artmark.

În aceeaşi licitaţie sunt bine reprezentaţi, prin multe sculpturi, unele chiar de dimensiuni ce se pot încadra şi în spaţiile de acasă sau de la birou, şi artiştii Oscar Han, cu lucrări precum un 'Sărut' (cu preţul de pornire de 1.200 de euro), Ion Jalea - 'Chip de copil (Regele Mihai)' (de la 400 de euro), Felix Aftene - 'Despre zbor' (de la 5.000 de euro), George Apostu - 'Jertfă' (de la 4.000 de euro), Ion Alin Gheorghiu - 'Himeră' (de la la 1.000 de euro).

Artistul Vlad Olariu participă la eveniment în scop caritabil, cu 'Măşti', în urma vânzării fondurile obţinute de această lucrare cu preţ de pornire de 2.000 de euro urmând a fi donate către una dintre cauzele reprezentate de Crucea Roşie Română, după cum a precizat Artmark.

Câțiva ieșeni au vrut să o dărâme

Opera de artă a fost poziționată, la începutul anului, în zona Casei de Cultură a Studenților din Iași. În doar câteva zile, statuia a devenit subiectul unei mari controverse. Nemulțumirile au fost atât de mari încât unii locuitori au dorit să o dărâme.

”Mai venim cu cineva și să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul lui ăsta ies niște șerpi… cum să fie flori?!”, a spus o femeie care a dat cu picioarele în statuie.

Sculptorul a reprodus trupul lui Lenin din care ies șapte trandafiri, care ar fi simbolul clasei politice românești post-decembriste.

Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Magistrala 4 (M4) a metroului bucureștean a ajuns în faza de căutare/găsire a constructorilor. Astfel, procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia acesteia, tronsonul dintre Gara...
#sculptura, #hidra, #licitatie, #controverse, #Iasi , #sculptura