Se scumpesc procedurile stomatologice. Anunțul cabinetelor, aflate în vizorul Guvernului cu noile taxe și impozite

Vineri, 18 August 2023, ora 13:13
3684 citiri
Se scumpesc procedurile stomatologice. Anunțul cabinetelor, aflate în vizorul Guvernului cu noile taxe și impozite
Proiectul de ordonanţă prevede creşterea taxelor pe microîntreprinderi FOTO Pixabay

Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale a stârnit o serie de reacţii vehemente cu privire la intenţia Guvernului de-a creşte taxele şi impozitele către stat, inclusiv a persoanelor care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală generală, specializată ori de asistenţă stomatologică, care realizează în mare proporţie activitatea pe microîntreprinderi.

,,Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creştere extraordinară a costurilor de funcţionare şi, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienţilor ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătăţii orale, în condiţiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii”, a precizat Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR).

Proiectul de ordonanţă prevede creşterea taxelor pe microîntreprinderile care au venituri peste un anumit plafon şi majorarea impozitului pe dividende.

În cazul microîntreprinderilor, proiectul majorează impozitul pe venit de 1% la 3%, în cazul unor venituri peste 300.000 lei sau pentru cele care desfăşoară activităţi pe câteva coduri CAEN, printre care şi cele privitoare la activităţile medicale: CAEN 8621 (activităţi de asistenţă medicală generală), 8622 (activităţi de asistenţă medicală specializată), 8623 (Activităţi de asistenţă stomatologică), 8690 (alte activităţi referitoare la sănătatea umană).

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei şi o rată a rentabilităţii de peste 30%, calculată ca raport între profitul net şi venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta va trece la impozit pe profit de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

”Analiza propunerilor de modificare a codului fiscal apărute recent în spaţiul public, a ridicat un set de probleme distincte legate de funcţionarea pe viitor a cabinetelor stomatologice. Finanţarea aproape inexistentă, pe parcursul a zeci de ani, a adus populaţia în punctul în care nu mai percepe cavitatea orală ca pe o parte esenţială din corpul uman, ci ca pe un lux pe care, in prea multe cazuri, nu si-l permite. PMSR se opune ferm tendinţelor de supraimpozitare a cabinetelor stomatologice şi denunţă discriminarea nejustificată a acestei profesii faţă de alte domenii”, se arată într-un comunicat emis de Patronat.

În şedinţa de urgenţă a Consiliului Director al PMSR, întrunit pentru a analiza acest proiect de ordonanţă, s-au stabilit şi măsurile necesare pentru a contracara, prin toate mijloacele legale, adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal. PMSR a iniţiat dialogul cu instituţiile statului pentru a ne asigura ca sunt pe deplin informaţi de noile dificultăţi ce apar în urma adoptării acestui proiect.

”Echilibrul fragil în care funcţionează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse, o sa fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investiţiilor medicilor stomatologi in zone ce işi permit tarifele crescute. Considerăm profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale bugetului de stat, prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale, ce poartă singura vină că, în timp, au fost buni contribuabili”, a precizat conducerea PMSR.

Proiectul de ordonanţă ar putea suferi modificări înainte de-a fi aprobat de Guvern.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#scumpiri, #dentist, #preturi dentist, #cabinete stomatologice, #guvern , #stiri sociale