Securitatea și românii, în zilele premergătoare Revoluției. Poezii confiscate și salam pe cartelă: „Să auzi cât îl înjurăm pe știi tu cine” DOCUMENTE

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 03:00
9278 citiri
Securitatea și românii, în zilele premergătoare Revoluției. Poezii confiscate și salam pe cartelă: „Să auzi cât îl înjurăm pe știi tu cine” DOCUMENTE
Coada la carne în decembrie 1989 însemna oportunitatea de a cumpăra salam pe cartelă și gheare de pui. FOTO / IICCMER

În zilele de 12-15 decembrie 1989, ofițerii de Securitate din întreaga țară transmiteau la centru rapoarte cu privire la starea de spirit a românilor din zilele premergătoare Revoluției. Delațiunile, interceptările telefonice și ale corespondenței arătau că românii se gândeau cu groază că de la 1 ianuarie 1990 regimul comunist va introduce toate categoriile de alimente pe cartele de raționalizare, într-un moment în care deja se luptau cu foamea, frigul și întunericul din case.

Detaliile cu privire la viața cotidiană a românilor în perioada premergătoare Revoluției din Decembrie 1989 se regăsesc în documentele Securității, desecretizate de SRI.

Zeci de mii de file de note, buletine informative și rapoarte curgeau dinspre unitățile de Securitate din teritoriu către Centru, la București, cu privire la ce fel de comentarii au mai făcut românii la adresa regimului comunist.

La 34 de ani de la Revoluție, aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ziare.com a consultat rapoartele Securității, declasificate de SRI, care surprind exact cum trăiau românii cu câteva zile înainte de izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989: locuiau în apartamente unde iarna temperatura era de 15 grade, stăteau pe întuneric, deoarece nu aveau curent, iar alimentele se dădeau „pe cartelă” (vezi foto), o modalitate de raționalizare a hranei la care autoritățile recurg, în mod normal, doar în vremuri de război sau de calamitate.

Numai că oamenilor li se spunea în decembrie 1989 că trăiesc în „Epoca de Aur”, o ironie pe care toți o sesizaseră în raport cu realitatea de zi cu zi, iar securiștii erau îngrijorați că aceste nemulțumiri vor „degenera în acțiuni cu caracter anarho-protestatar”:

„BULETIN INFORMATIV

În ultima perioadă de timp au continuat să ne fie semnalate stări de nemulțumire și comentarii negative în rîndul populației din județ, generate de aprovizionarea deficitară cu produse alimentare și bunuri de larg consum.

Discuțiile care se poartă pe această temă scot în evidență lipsa ori existența în cantități neîndestulătoare a unor produse cum sînt: carne, semipreparate din carne, brînzeturi, lapte și derivate din lapte, unt, orez, ș.a.

În marea majoritate a cazurilor se fac referiri critice și aprecieri negative cu privire la măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea aprovizionării prin stabilirea unor asemenea produse în nota de comandă, considerîndu-se că acestea nu satisfac nici pe departe necesitățile impuse de o alimentație corespunzătoare, rețională și sănătoasă, atât din punct de vedere cantitativ, cît și calitativ. (…)

Evidențiem cîteva comentarii și luări de poziție ale unora dintre persoanele menționate:

Numita (…) din Alba Iulia a relatat unei cunoștințe din București că:

„…Mai nou, se dau toate pe cartelă: salam, ouă, carne. Noi ne-am terminat porția în două zile, nu într-o lună, și acum stăm și ne uităm!”.

La rîndul său, (…) din Alba Iulia arăta:

„…Piața, ca și aprovizionarea, în loc să se învioreze – cum se spunea într-o vreme – s-a deteriorat și mai mult… Este tot mai multă alergare, așteptare și timp irosit fără nici un rezultat”, iar (…) tot din Alba Iulia comenta pe un ton ironic: „…Și la noi au introdus deja pe cartel salamul, carnea, unul și ouăle. Pînă acum, am luat 200 de grame salam de fiecare persoană. Prin „relațiile socialiste” ajunge la de toate, exceptînd untul… În locuință avem cîteodată doar 15 grade, dar dăm drumul la gaz și astfel ajungem la temperatura de 17-18 grade…Săracii copii la școală nu au nici un pic de căldură…Și în case este aceeași situație, dar nu contează. Principalul este… că a crescut nivelul de trai!”.

Numitul (…) din Alba Iulia menționa: „…Mă lupt cu viația, mă lupt cu foamea, căci în afară de cartofi și pîine prăjită nu am nimic…”. Referindu-se la o înaltă personalitate, adăuga în plus că „…Ne-a mai garnisit și cu cartele, asigurîndu-ne… 200 gr. salam și 0,500 kg carne lunar”.

Adoptînd în comentarii același subiect, (…) din Blaj susținea și ea: „…La noi, toate se fac pe dos. Cu aprovizionarea stăm „foarte bine”, ieri am primit 200 grame salam de persoană și pungi cu gîturi și ghiare de pui… Am avut speranța că se va da măcar un kg de carne de porc la fiecare persoană, căci i-am și uitat gustul… Cînd era Blajul mic aveam 9 măcelării, iar acum sunt numai două și stau închise, căci n-au ce vinde…”.

(…) din Sebeș se menționa: „Ieri am stat la coadă la ouă, dar bineînțeles că n-am ajuns, căci s-au terminat. S-au dat în continuare pui (mai mult vrăbii, mortăciuni). Aspectul lor mă îmbia să le arunc în găleata de gunoi, dar nu mi-am permis acest lucru, acum, în epoca de aur…”.

Numitul (…) din Sebeș era de părere că „…Bucureștiul este mult mai bine aprovizionat decît provincia… La noi, în afară de pîine, făină, ulei și zahăr pe tichet nu mai găsești altceva, iar situația se agravează din ce în ce mai mult. În magazinele alimentare există doar borcane cu salate, compoturi, mazăre, iar din cele industrial au dispărut cu desăvârșire lamele de ras, crema de ras, bateriile electrice… Trăim doar în Epoca de aur…”.

Referindu-se mai mult la condițiile de locuit, (…) din Sebeș menționa: „…Eu sînt tare nemulțumită pentru că nu este apă, se ia frecvent curentul și cînd nu e apă și curent, nu este nici căldură. Mă duc acasă de parcă m-aș duce în gară…”

Probleme similare au fost abordate în discuțiile purtate cu alte persoane și de către (…) din Sebeș:

„…De la ora 16.30 ne ia curentul pînă la ora 19.00 în mod permanent, afară de duminica. Stăm ceasuri întregi pe întuneric, deoarece nu se găsesc în magazine nici lumînări și nici lămpi cu petrol…Să auzi cît înjurăm și blagoslovim pe știi tu cine… Cu aprovizionarea stăm și mai prost. E vorba ca de la 01.01.1990 să se introducă și la noi cartelele pentru ouă, salam, margarină și probabil carne. E de groază, fiindcă la puținul salam pe care-l bagă nu ajungem, coada nefiind coadă, ci o grămadă de oameni disperați care nu mai țin cont de nimic…”

(…) din Zlatna menționa pe un ton ironic-zeflemist: „…Trebuie să mărturisesc cu adînc patriotism că îți comunic la lumina lumînării. Zilnic ne vizitează Pana de Curent, iar la fiecare răsuflare îmi ies poetici aburi din gură. De cîtva timp cei cu căldura s-au supărat pe noi și ne creează o ambianță hibernală. În tot cazul, Epoca de Aur își spune cuvîntul…”

Se întreprind măsuri pentru cunoașterea și controlarea evoluției acestor nemulțumiri și prevenirea degenerării lor în fapte, manifestări sau acțiuni cu caracter anarho-protestatar, iar asupra persoanelor semnalate frecvent cu asemenea preocupări se inițiază măsuri specifice de influență și temperare”.

Poetul din Târgu Ocna, confruntat cu „măsurile specifice” ale Securității

Atunci când exprimarea unor asemenea nemulțumiri devenea „o preocupare”, ofițerii de Securitate treceau deschiderea unui dosar de urmărire operativă și la percheziții.

„Către

MINISTERUL DE INTERNE

DEPARTAMENTUL SECURITĂȚII STATULUI

DIRECȚIA I – SERVICIUL I BUCUREȘTI

La ordinul dvs. nr. I/GG/0078588/03.11.1989 cu privire la avertizarea numitului (…) din Tg. Ocna, raportăm:

În ziua de 13.12.1989 s-a organizat o percheziție la domiciliul sus-numitului, ocazie cu care a fost ridicat un caiet de matematică de 98 file, conținând poezii, în total 6.440 versuri. O bună parte dintre poezii au un conținut tendențios, interpretabil.

La data de 14.12.1989 s-a procedat la avertizarea celui în cauză în prezența fiicei sale (…), laborantă la punctul farmaceutic nr. 20 din Brașov.

Aducîndu-i-se la cunoștință rezoluția Direcției Procuraturilor Militare prin care se dispune confiscarea și distrugerea materialelor redactate de el și ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate la domiciliul său și al lui (…) din Ploiești, obiectivul a avut inițial atitudine recalcitrant, refuzînd să dea declarații scrise, în final însă acceptînd să scrie și să semneze declarația angajament, susținînd că ne va face un memoriu la Direcția Procuraturilor Militare, prin care va solicita conservarea scrierilor și nu distrugerea lor, întrucît consideră că acestea au caracter literar și are drept de proprietate asupra lor fiind autor.

Avînd în vedere atitudinea adoptată de obiectiv în procesul avertizării s-a hotărît continuarea urmăririi informative pentru stabilirea reacției și eficienței măsurii întreprinse și trecerea la distrugerea materialelor, după ce Direcția Procuraturilor Militare se va pronunța asupra memoriului pe care sus-numitul îl face în timp de 15 zile.

În funcție de evoluția situației operative în caz vom raporta de urmare.

Șeful Securității Județului (…)”.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Securitatea, #Revolutia Romana 1989, #romani comunism, #coada alimente, #comunism Nicolae Ceausescu , #Securitate