Dosarul armelor lui Serban Mihailescu a fost retrimis la DNA

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 11:09
1029 citiri
Dosarul armelor lui Serban Mihailescu a fost retrimis la DNA

Completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut decizia de restituire la DNA a dosarului fostului secretar general al guvernului Nastase, Serban Mihailescu, respingand ca nefondat recursul facut de procurorii anticoruptie impotriva deciziei instantei de fond, anunta NewsIn.

Ei au luat aceasta decizie, luni, dupa discutarea recursului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la decizia de restituire a dosarului lui Serban Mihailescu.

La acest termen avocatul lui Mihailescu, profesorul Ion Neagu, a sustinut ca acest dosar se afla in aceeasi situatie juridica ca si dosarul Zambaccian, restituit la procurori tot pentru lipsa avizului de incepere a urmaririi penale.

ICCJ arata, in motivarea deciziei din 15 noiembrie 2007, prin care a restituit la DNA dosarul lui Mihailescu, ca potrivit deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), procurorii anticoruptie nu puteau incepe urmarirea penala impotriva acestuia fara un aviz al presedintelui sau al Parlamentului.

"A rezultat din considerentele deciziei Curtii Constitutionale ca procedura de urmarire penala si judecare aplicata fostilor membrii ai Guvernului, in materia responsabilitatii penale, trebuie sa fie aceeasi cu cea aplicata celor aflati in functie.

In acest sens, potrivit art. 12 din Legea 115/1999 republicata, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor, aceasta fiind o cerinta legala in sensul celor prevazute de art. 10 lit.f Cod", se arata in motivarea deciziei Curtii Supreme.

Curtea Suprema a reluat pe 14 noiembrie 2007 dezbaterile in dosarul in care Mihailescu este acuzat ca ar fi primit 11 arme de vanatoare, cu titlul de mita, dupa ce dosarul a fost suspendat fiind trimis la CCR.

ICCJ a admis, la 17 mai, sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate care a fost ridicata si in dosarul Zambaccian in care este acuzat fostul premier Adrian Nastase.

Admiterea exceptiei in cazul Zambaccian a dus la suspendarea judecarii dosarului iar apoi, reintors in instanta, judecatorii au tinut cont de opinia CCR potrivit careia ancheta a fost neconstitutionala si au trimis cauza la parchet pentru refacerea urmaririi penale.

Senatorul PSD Serban Mihailescu este judecat in stare de libertate dupa ce procurorii DNA l-au acuzat ca ar fi primit ca mita 11 arme de vanatoare.

Dosarul a fost deschis in urma denuntului facut de fostul consilier al lui Mihailescu, Fanel Pavalache. Cel din urma a fost arestat in 2002, in primul mare dosar de coruptie si a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in 2004, fiind eliberat conditionat in iunie anul trecut.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#dosar, #arme, #Serban Mihailescu, #retrimis, #DNA , #DNA