Lidera opoziţiei din Serbia cere anularea votului din 17 decembrie. Marinika Tepic, slăbită după 13 zile de grevă a foamei VIDEO

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 20:37
1951 citiri
Lidera opoziţiei din Serbia cere anularea votului din 17 decembrie. Marinika Tepic, slăbită după 13 zile de grevă a foamei VIDEO
Politiciana Marinika Tepic are origini românești FOTO captură video Twitter

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă într-o piaţă din centrul Belgradului, în cadrul celui mai mare protest de până acum faţă de alegerile parlamentare şi municipale din 17 decembrie, ale căror rezultate manifestanţii doresc să fie anulate, relatează Reuters.

Protestatarii care fluturau steaguri sârbeşti şi ţineau un banner pe care scria "Nu acceptăm", adunaţi în faţa hotelului Moskva, un hotel de referinţă, au aclamat-o pe Marinika Tepic, lider al alianţei de opoziţie Serbia împotriva Violenţei, care se află în greva foamei din 18 decembrie pentru a protesta faţă de rezultatul alegerilor.

Vicepreşedintă a Partidului Libertăţii şi Justiţiei, Marinika Tepić, care provine din comunitatea românească din Serbia, a venit pe scenă sprijinită de doi colegi şi s-a adresat mulţimii la mitingul de lângă fântâna Terazije într-o stare vizibil proastă, dar cu zâmbetul pe buze şi cu lacrimi în ochi. "Îmi pare rău că nu pot şi nu am prea multe să spun. Dar am spus deja totul, că aceste alegeri trebuie să fie anulate", a spus Tepić, după care a coborât de pe scenă cu ajutorul colegilor săi. Ea a fost transportată imediat la terapie intensivă, a anunţat Partidul Libertate şi Justiţie, potrivit presei sârbe.

Radomir Lazović, unul dintre colegii de alianţă ai Marinikăi Tepic, s-a adresat şi el mulţimii. "Este extrem de dificil pentru mine să fiu nevoit să vorbesc în faţa Marinikăi, aş prefera ca ea să vă spună tot ce ştie. Ea vă spune toate acestea cu sacrificiul ei. La începutul secolului al XX-lea, femeile au luptat pentru dreptul lor de vot. Astăzi, în secolul XXI, Marinika este în grevă pentru a lupta pentru dreptul la vot atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Femeile sunt eroinele noastre", a spus Lazović, citat de presa locală.

”Fraudă electorală pe scară largă”

Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, a obţinut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat. Serbia împotriva violenţei s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia s-a clasat pe locul al treilea, cu 6,56%.

Serbia împotriva Violenţei, care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile generale, a acuzat SNS de fraudă electorală pe scară largă, ceea ce autorităţile neagă. O misiune internaţională de monitorizare care a urmărit scrutinul a declarat că SNS a obţinut un avantaj nedrept prin părtinirea mediatică, influenţa necorespunzătoare a preşedintelui Aleksandar Vucic şi nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.

Opoziţia a organizat, începând cu 17 decembrie, proteste zilnice contestând rezultatele alegerilor în faţa sediului Comisiei Electorale, atrăgând de cele mai multe ori câteva mii de persoane. Protestul de sâmbătă a fost susţinut de organizaţii studenţeşti şi de o iniţiativă care reuneşte personalităţi publice, inclusiv intelectuali şi actori proeminenţi, denumită ProGlas.

ProGlas cere organizarea de alegeri în termen de şase luni, după procesul de schimbare fundamentală a condiţiilor electorale. Mişcarea mai cere anchetarea persoanelor responsabile din administraţiile orăşeneşti şi municipale, din Ministerul de Interne şi din Ministerul Administraţiei de Stat şi Autonomiei Locale care "au abuzat de poziţia lor oficială şi au comis acte ilegale".

Jovana Djokovic, o dezvoltatoare de software în vârstă de 29 de ani care a participat sâmbătă la miting, a declarat că a venit la protest împreună cu părinţii ei, care s-au deplasat cu maşina la Belgrad din oraşul central Kraljevo, situat la 177 de kilometri. "Am venit aici pentru a-mi exprima dezacordul faţă de rezultatul alegerilor. Mă simt responsabil să fiu aici", a declarat Djokovic. "Alegerile nu au fost corecte", spune ea.

Rezultatele complete ale alegerilor nu vor fi probabil publicate decât luna viitoare.

Primar din Prahova, inculpat într-un nou dosar, tot pentru fraudarea alegerilor: ”Nu are absolut niciun trac infracţional”
Primar din Prahova, inculpat într-un nou dosar, tot pentru fraudarea alegerilor: ”Nu are absolut niciun trac infracţional”
Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, trimis în judecată pentru fraudarea alegerilor locale din 2020, a fost pus sub acuzare într-un dosar similar, care vizează fraudarea alegerilor...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Serbia, #frauda alegeri, #proteste Serbia , #Serbia