Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei

Marti, 26 Septembrie 2023, ora 23:20
4930 citiri
Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei
Președintele sârb Aleksandr Vucic și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: euractiv.com

Serbia s-a îndreptat către aliatul său de multă vreme, Rusia, după ce Kosovo a acuzat-o duminică, 24 septembrie, că a orchestrat un atac într-o regiune cu majoritate etnică sârbă din nordul Kosovo.

Președintele sârb Aleksandar Vučić s-a întâlnit luni, 25 septembrie, cu ambasadorul rus Aleksandr Botsan-Karcenko pentru a discuta despre consecințele unei confruntări soldate cu morți și răniți la o mănăstire ortodoxă sârbă între bărbații înarmați de etnie sârbă care au luat cu asalt satul și poliția din Kosovo . Un poliţist şi trei dintre cei aproximativ 30 de oameni înarmaţi au fost ucişi, potrivit forţelor kosovare.

Liderii kosovari, care au declarat luni zi de doliu, au descris atacul drept terorist și au acuzat Serbia pentru că a încercat să destabilizeze țara.

„Afrim Bunjaku a fost ucis în timpul unui atac asupra polițiștilor kosovari și asupra statului nostru, de un grup puternic înarmat și echipați. Atacul a fost pregătit și planificat profesional, iar grupul a fost sprijinit politic și logistic de Serbia”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti. în timpul unei ceremonii în onoarea ofițerului de poliție care a fost ucis.

Ca răspuns, Vučić l-a acuzat pe Kurti că a efectuat „curățare etnică brutală ” cu sprijinul unei părți a comunității internaționale. Rusia, care nu recunoaște independența Kosovo și are legături strânse cu Serbia, a declarat că urmărește „îndeaproape” situația „potențial periculoasă” din Kosovo, subliniind că există o „atitudine părtinitoare față de sârbi”.

Vučić a negat că Belgradul ar fi avut vreo implicare în atac, pe care l-a numit „absolut condamnabil” și a spus că bărbații înarmați sunt sârbi locali din Kosovo care „nu mai vor să sufere sub teroarea lui Kurti”.

Kosovo și Serbia au fost de mult în conflict cu privire la drepturile etnicilor sârbi din nordul Kosovo. Kosovo și-a declarat independența în 2008, dar Serbia a refuzat să o recunoască.

Comunitatea internațională s-a grăbit să condamne atacul de duminică. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a numit acest lucru „inacceptabil” și a cerut Kosovo și Serbiei „să evite acțiunile care ar putea aprinde și mai mult tensiunile și să revină imediat la dialogul facilitat de UE”.

Strategia lui Vucic

Pentru ca Occidentul să te susțină pe tine și nu pe adversarul tău, nu este necesar să încerci să arăți bine. Este suficient doar să arăți puțin mai bine decât adversarul.

Această abordare i-a asigurat lui Aleksandar Vučić succesul în conflictul său cu Kosovo timp de mulți ani. Este suficient să acuzi regulat autoritățile unei țări parțial recunoscute de discriminare față de etnicii sârbi, drept urmare noi proteste sunt pur și simplu inevitabile - iar comunitatea occidentală a început să facă presiuni asupra Pristinei pentru a forța alte concesii.

Acest lucru este facilitat și de politica autorităților din Kosovo - prim-ministrul Kurti și-a dezvoltat o reputație de persoană care nu este pregătită să asculte sfaturile Occidentului și nu face compromisuri. Drept urmare, diplomații și politicienii occidentali dau din ce în ce mai mult vina pe Kosovo pentru escaladare.

Cel mai recent succes al Belgradului este acordul Kosovo (după o presiune internațională foarte puternică) de a reorganiza alegeri în „municipiile sârbe”. Și asta în ciuda faptului că „Lista Sârbească” a ignorat în mod deliberat aceste alegeri pentru a putea ulterior să declare ilegitimitatea guvernului nou ales (apropo, escaladarea actuală va însemna că noile alegeri se vor desfășura în condiții de riscuri de securitate crescute).

Noile proteste aveau probabil ca scop să forțeze Occidentul să crească presiunea asupra Kosovo.

În special, cu cererea de a se adopta o lege cu privire la Asociația Municipiilor Sârbe - un pas pe care Kosovo a încercat să-l evite până la urmă.

Au existat multe motive pentru a spera la succes - la urma urmei, pentru majoritatea țărilor occidentale, intransigența prim-ministrului kosovar Kurti părea să fie aproape singurul obstacol.

Cu toate acestea, acum, dacă Kosovo poate dovedi implicarea Belgradului în organizarea revoltelor, poziția Serbiei ar putea slăbi semnificativ.

Totuși, acest lucru nu va însemna că situația din regiune se va stabiliza.

Chiar dimpotrivă, există motive să presupunem că, într-o astfel de situație, Serbia ar putea ridica miza pentru a înspăimânta Occidentul prin dezghețarea războiului din Balcani și prin forțarea presiunii continue asupra Kosovo. scrie pravda.ua.

Președintele rus Vladimir Putin nu moare de grija sârbilor, Rusia i-am mai trădat în anii 1996-1998, iar acum ar putea să încerce să declanșeze un conflict in zonă pentru a deturna atenția Occidentului de la Ucraina.

Nordul Kosovo este un butoi cu praf de pușcă al tulburărilor etno-naționaliste din Balcani și, în afara Ucrainei, unul dintre cele mai periculoase focare de tensiune din Europa, unde se confruntă forțele politice de orientare occidentală cu cele pro-Kremlin.

După violențele de lunile trecute, reprezentanții oficiali ai Belgradului și ai sârbilor kosovari au păstrat tăcerea în legătură cu adoptarea de către unii dintre protestatari a simbolului „Z”, o sfidarea clară a puterii de la Pristina și a Occidentului care a susținut independența kosovară și o posibilă dovadă de solidaritate cu Rusia, aliatul tradițional al Serbiei.

Analistul Muhaxhiri a sugerat pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL că Moscova „are nevoie” de o situație complicată în Kosovo pentru a-și „menține speranțele” că va fi la masa negocierilor odată ce se va ajunge la un „acord final istoric” de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
#Serbia, #Kosovo, #tensiuni, #Balcani, #Rusia, #Occident, #Vladimir Putin , #Serbia