Kim Jong Un și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Phenian pentru consolidarea „prieteniei” dintre Rusia și Coreea de Nord

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 07:18
1326 citiri
Kim Jong Un și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Phenian pentru consolidarea „prieteniei” dintre Rusia și Coreea de Nord
Serghei Lavrov și Kim Jong Un s-au întâlnit la Phenian FOTO KCNA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia, a informat agenţia oficială KCNA, scrie AFP.

Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară care sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Kim Jong Un a afirmat că obiectivul Partidului Muncitorilor la putere şi al guvernului este "de a elabora un plan stabil, orientat spre viitor şi de mare anvergură pentru relaţiile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi Rusia", potrivit KCNA.

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat joi politica militară "periculoasă" a Statelor Unite şi a aliaţilor săi faţă de Coreea de Nord, salutând în acelaşi timp consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian.

"La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem teribil de îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune, precum şi de politicile Washingtonului", a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă, citat de agenţiile ruse.

În opinia sa, americanii instalează acolo "infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare".

"Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase", a adăugat Serghei Lavrov.

În faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an, Seulul a luat măsuri pentru a-şi consolida alianţa cu Statele Unite şi s-a alăturat unui acord trilateral de apărare care include şi Japonia.

Seulul şi Washingtonul au organizat exerciţii militare comune, iar în iulie un submarin nuclear american a făcut escală într-un port sud-coreean, pentru prima dată după mai multe decenii.

Un bombardier american B-52 capabil să transporte o încărcătură nucleară este în prezent staţionat la aproximativ o sută de kilometri sud de Seul, în vederea exerciţiilor trilaterale prevăzute în acest weekend, potrivit presei sud-coreene.

O întâlnire la mijlocul lui septembrie în Orientul Îndepărtat rus între Kim Jong Un şi Vladimir Putin a permis consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a menţionat Serghei Lavrov.

"După acest summit istoric (...) putem spune cu încredere că relaţiile" dintre cele două ţări "au atins un nivel calitativ nou şi strategic", a salutat ministrul rus cu ocazia întâlnirii cu omoloaga sa nord-coreeană, Choe Son Hui, citat de agenţiile ruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
#Serghei Lavrov, #Kim Jong Un, #Phenian, #Coreea de Nord, #Rusia , #Coreea de Nord