Kim Jong Un și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Phenian pentru consolidarea „prieteniei” dintre Rusia și Coreea de Nord

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 07:18
1326 citiri
Kim Jong Un și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Phenian pentru consolidarea „prieteniei” dintre Rusia și Coreea de Nord
Serghei Lavrov și Kim Jong Un s-au întâlnit la Phenian FOTO KCNA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia, a informat agenţia oficială KCNA, scrie AFP.

Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară care sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Kim Jong Un a afirmat că obiectivul Partidului Muncitorilor la putere şi al guvernului este "de a elabora un plan stabil, orientat spre viitor şi de mare anvergură pentru relaţiile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi Rusia", potrivit KCNA.

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat joi politica militară "periculoasă" a Statelor Unite şi a aliaţilor săi faţă de Coreea de Nord, salutând în acelaşi timp consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian.

"La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem teribil de îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune, precum şi de politicile Washingtonului", a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă, citat de agenţiile ruse.

În opinia sa, americanii instalează acolo "infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare".

"Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase", a adăugat Serghei Lavrov.

În faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an, Seulul a luat măsuri pentru a-şi consolida alianţa cu Statele Unite şi s-a alăturat unui acord trilateral de apărare care include şi Japonia.

Seulul şi Washingtonul au organizat exerciţii militare comune, iar în iulie un submarin nuclear american a făcut escală într-un port sud-coreean, pentru prima dată după mai multe decenii.

Un bombardier american B-52 capabil să transporte o încărcătură nucleară este în prezent staţionat la aproximativ o sută de kilometri sud de Seul, în vederea exerciţiilor trilaterale prevăzute în acest weekend, potrivit presei sud-coreene.

O întâlnire la mijlocul lui septembrie în Orientul Îndepărtat rus între Kim Jong Un şi Vladimir Putin a permis consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a menţionat Serghei Lavrov.

"După acest summit istoric (...) putem spune cu încredere că relaţiile" dintre cele două ţări "au atins un nivel calitativ nou şi strategic", a salutat ministrul rus cu ocazia întâlnirii cu omoloaga sa nord-coreeană, Choe Son Hui, citat de agenţiile ruse.

Quarterly Report - Editia 4

Vladimir Putin se pregătește să-i facă o vizită prietenului Kim Jong Un. Coreea de Nord, acuzată că îi trimite Rusiei armament
Vladimir Putin se pregătește să-i facă o vizită prietenului Kim Jong Un. Coreea de Nord, acuzată că îi trimite Rusiei armament
Kremlinul a anunţat vineri, 24 mai, că pregăteşte o vizită a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord, ţară acuzată de Occident de faptul că furnizează Moscovei muniţie pentru...
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
Administrația președintelui american Joe Biden este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că alianța militară în expansiune a dictatorului rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim...
#Serghei Lavrov, #Kim Jong Un, #Phenian, #Coreea de Nord, #Rusia , #Coreea de Nord