CCR a stabilit când va dezbate sesizarea USR şi Forţa Dreptei împotriva legii care dezincriminează evaziunea fiscală

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 19:51
1656 citiri
CCR a stabilit când va dezbate sesizarea USR şi Forţa Dreptei împotriva legii care dezincriminează evaziunea fiscală
Liderul USR, Cătălin Drulă FOTO Facebook

Curtea Constituţională va dezbate, pe 7 februarie, sesizarea parlamentarilor USR şi Forţa Dreptei pe legea Ciucă-Ciolacu care protejează marii evazionişti şi îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro.

USR şi Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, la CCR proiectul de lege. Potrivit USR, „prin această lege, PSD şi PNL scad pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro, iar în cazul în care sunt prinşi, aceştia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%”.

„USR atacă la CCR legea lui Ciolacu şi Ciucă de protejare a marilor evazionişti. Vorbim de o mare amnistie, de o invitaţie pentru încălcarea legii. O lege care continuă moştenirea lui Liviu Dragnea - să ne aducem aminte de celebra lege în care puteai face evaziune fiscală până în 100.000 de euro şi scăpai nepedepsit. Acum, cu mâna PNL, evazioniştii ar scăpa cu sume de un milion de euro”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Potrivit Opoziţiei, „Legea Ciucă-Ciolacu încalcă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care incriminează „prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA”.

„De asemenea, incriminează tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informaţii, reglementare ce, în mod evident, nu poate da naştere decât la abuzuri, întrucât procurorii nu pot şti, prin telepatie, când vor contribuabilii să nu declare ceva”, transmite USR.

„Odată se încurajează mari evazionişti fiscali şi, pe de altă parte, oamenii care fac afaceri cinstite în ţara asta riscă să aibă cu toţii dosare penale în sistemul acesta complicat pe care l-au gândit cei de la PSD şi PNL. Nu mai vorbesc de termenul de prescripţie care va începe să curgă nu de la data săvârşirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze. Peste un an, doi, peste aproape zece ani poate veni, ţi-a făcut sesizare şi termenul abia de atunci începe să curgă, ceea ce este o nebunie totală”, precizează deputatul USR Stelian Ion.

USR arată că „legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv în ceea ce priveşte claritatea infracţiunilor nou-introduse”.

„Legea Ciucă-Ciolacu stabileşte că este infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoare până la 10 ani şi „operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizica, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili”. Or, faptele nu sunt clar definite, textul lasă loc la interpretări largi şi ambigue. Această lege a fost adoptată cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Regulamentului Senatului, în condiţiile în care votul în plen a avut loc la doar câteva ore după dezbaterile din comisiile raportoare. Practic, senatorii şi deputaţii nu au avut posibilitatea obiectivă să analizeze proiectul şi au exercitat un vot exclusiv pe recomandarea şefului de grup parlamentar/de partid”, spun cei de la USR.

„Tot de o încălcare a prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor este vorba şi în ceea ce priveşte procedura de vot final, când majoritatea PSD-PNL a forţat reîntoarcerea la etapa de vot pe amendamente, urmată de votarea unui amendament diferit de cel care fusese iniţial respins”, mai precizează comunicatul.

Deputaţii au adoptat marţi, decizional, proiectul de lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative iniţiat de către liderul PNL Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat că proiectul de lege privind măsurile pentru consolidarea combaterii evaziunii fiscale adoptat, marţi de Camera Deputaţilor, nu prevede nicio dezincriminare a faptelor şi „nu scapă nimeni de închisoare”. „În proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Noi am introdus acele competenţe”, a mai precizat şeful Guvernului.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#sesizare CCR, #lege evaziune fiscala, #coalitia PSD PNL, #coalitia pnl psd, #evaziune fiscala Romania, #evaziune, #sesizare usr , #evaziune fiscala