Cum sa invingi dependenta de cumparaturi

Duminica, 09 Noiembrie 2008, ora 19:25
1494 citiri
Cum sa invingi dependenta de cumparaturi

Pentru cei dependenti de shopping, sarbatorile sunt o perioada foarte dificila. Cand toate vitrinele si reclamele te invita sa cheltuiesti bani, este greu sa spui nu.

In plus, cand traiesti intr-o societate axata pe consum si care pune accent pe materialism si detinerea a cat mai multe bunuri, dependenta se poate adanci - iar persoanele cu un respect de sine scazut sunt si mai vulnerabile.

Semnele care indica prezenta dependentei de cumparaturi includ incapacitatea de a te opri sa cheltuiesti, tendinta de a ascunde de familie nivelul cumparaturilor si de a minti in legatura cu shoppingul.

Daca te afli in aceasta situatie sau cunosti pe cineva care sufera de aceasta afectiune, expertii de la US News au cateva sfaturi:

1. Nu judeca. "Oamenilor nu le place sa dezvaluie ca se simt ca si cum au pierdut controlul si sunt jenati de nivelul datoriilor pe care le au" spune Jon Grant, profesor asociat de psihiatrie la University of Minnesota.

2. Intinde o mana. Grant sustine ca un membru al familiei care este dornic sa preia problemele financiare ale unei persoane care se lupta cu dependenta de cumparaturi, ar putea sa-l ajute sa-si depaseasca problemele.

3. Cumparaturile de sarbatori trebuiesc discutate in avans. In loc sa cheltuiasca bani buni pe cadouri costisitoare, familia si prietenii se pot pune de acord in avans sa faca schimb de servicii sau favoruri (un pic de curatenie, o reparatie mica etc.).

"Dupa Anul Nou, cand oamenii realizeaza cat de mult au cheltuit, este un fel de mahmureala. Anul acesta, putem sa ne hotaram din timp sa avem sarbatori diferite" sustine Terrence Shulman, fondator al Shulman Center for Compulsive Theft and Spending.

4. Luati in considerare terapia. Grant sustine ca terapia cognitiva comportamentala care-i incurajeaza pe oameni sa-si inteleaga actiunile si consecintele lor pe termen lung este de mare ajutor. Tratamentul poate dura intre sase luni si un an.

5. Poate medicamente? Desi nu exista deocamdata medicamente speciale pentru dependenta de shopping, Shulman sustine ca antidepresivele sau medicamentele contra anxietatii ajuta cateodata suferinzii.

6. Gasiti activitati noi. Prieteni noi si o viata sociala activa ajuta atunci cand vrei sa te rupi de o dependenta precum cea de cumparaturi.

Maria Ionescu

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#shopping, #dependenta, #sfaturi, #terapie , #Gucci
Comentarii
N
ne dependentul
rank 1