Berlusconi, profund nemultumit ca deputatii nu-i fac pe plac cu legea "calus"

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 21:15
765 citiri
Berlusconi, profund nemultumit ca deputatii nu-i fac pe plac cu legea "calus"

Premierul italian, Silvio Berlusconi, este nemultumit de modificarea realizata printr-un amendament inaintat in dezbaterea de la comisia juridica a Camerei Deputatilor, a controversatului proiect de lege "calus" privind limitarea folosirii si publicarii interceptarilor telefonice in anchetele judiciare.

Corriere della Sera relateaza ca amendamentul respectiv a fost inaintat de catre deputatii coalitiei guvernamentale dupa o luna intreaga de negocieri duse de ministrul justitiei, Angelino Alfano, cu tabara revoltata a presedintelui Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini, precum si cu seful statului, Giorgio Napolitano, care avertizase ca nu va promulga legea in forma adoptata la inceputul lunii iunie de Senat, forma care i-a determinat pe jurnalisti sa organizeze o greva generala pe 9 iulie si a atras Italiei chiar critici din partea organismelor internationale cum ar fi ONU si Consiliul Europei privind incalcarea libertatii de exprimare.

Premierul Berlusconi declarase anterior ca la Camera Deputatilor legea va fi votata in forma adoptata si de catre Senat, iar el nu si-a ascuns marti nemultumirea fata de compromisul realizat prin care jurnalistii pot publica in continuare informatii neoficiale despre anchetele judiciare si stenograme ale interceptarilor telefonice din dosare, cu conditia ca acestea sa fie "relevante".

"Nu se schimba nimic asa, situatia ramane la fel ca in prezent, iar Italia nu va fi o tara cu adevarat civilizata. Nu vom putea vorbi liber la telefon", a spus Berlusconi, el insistand pentru adoptarea legii in forma cea mai dura, dupa ce in trecut au aparut de mai multe ori in ziare transcrieri ale unor convorbiri telefonice ale sale interceptate la ordinul procurorilor.

Frustrarea lui Berlusconi era evidenta pentru toti cei prezenti, iar premierul si-a reluat si obisnuitele sale lamentatii privind imposibilitatea de a guverna Italia in baza Constitutiei bolsevice din 1947, care limiteaza puterea guvernului si premierului.

Pe de alta parte, amendamentul propus nu a fost inca votat, iar pana la votul final in Camera Deputatilor, programat pe 29 iulie, pot aparea inca surprize, mai noteaza Corriere della Sera.

La Repubblica: Berlusconi: Tot mai izolat in cadrul coalitiei guvernamentale

La Repubblica relateaza ca Berlusconi, tot mai izolat in cadrul coalitiei guvernamentale, a fost fluierat marti la baza de antrenament Milanello chiar si de suporterii echipei AC Milan, nemultumiti de lipsa de investitii la club din ultima perioada. Iar presedintele Camerei, Gianfranco Fini, a exultat marti dupa succesul sau in fata taberei fidelilor lui Berlusconi in privinta legii "calus", el deschizand marti un nou front in interiorul partidului PdL prin anuntul ca doreste convocarea unui Congres al formatiunii.

"Nu se pune problema contestarii leadership-ului lui Berlusconi, insa e necesar Congresul pentru innoirea partidului", a cerut Fini.

Iar La Stampa mentioneaza ca inclusiv trustul Mediaset al lui Berlusconi a inregistrat marti o infrangere, Comisia Europeana acceptand contestatia depusa de Sky Italia din trustul rival al magnatului Rupert Murdoch si care permite accesul din acest an al acestui grup la licitatiile pentru obtinerea frecventelor de transmisiune tv digitala - acces care ii fusese blocat de guvernul lui Berlusconi pana in 2012 pe motivul evitarii unui monopol.

Pe de alta parte, Mediaset a anuntat ca va face un recurs la Curtea Europeana de Justitie, insa Comisia Europeana a subliniat ca verdictul sau este unul solid, atentia si profesionalismul specialistilor sai in materie de concurenta fiind recunoscute.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#lege calus modificata Italia, #interceptari telefonice folosite ancheta, #Silvio Berlusconi nemultumit , #premierul Italiei