Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Gripa aviara in Giurgiu: Virusul a fost confirmat la o lebada neagra gasita moarta pe un rau

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 23:11
2425 citiri
Gripa aviara in Giurgiu: Virusul a fost confirmat la o lebada neagra gasita moarta pe un rau
Foto: Arhiva Ziare.com

Un caz de gripa aviara de tipul H5N8 a fost confirmat la o lebada neagra gasita moarta pe un fond de vanatoare din Hanu Conachi, in comuna Ivesti, din Giurgiu.

Prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, a ordonat vineri seara convocarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care a dispus masuri preventive aplicabile in 12 localitati galatene.

Purtatorul de cuvant al prefecturii, Petrica Patilea, a anuntat ca pe data de 16 ianuarie, o lebada neagra moarta a fost descoperita pe fondul de vanatoare Hanu Conachi, pe albia raului Barlad, zona Valea Romilor, comuna Ivesti. Pana acum, s-au efectuat doua din cele trei teste de laborator impuse, ambele indicand gripa aviara.

Conform procedurilor, s-au delimitat doua zone, una de protectie, pe o raza de trei kilometri in jurul focarului si una de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului, in cele doua zone fiind incluse 12 localitati galatene: Ivesti, Bucesti, Torcesti, Umbraresti, Condrea, Salcia, Silistea, Umbraresti-Deal, Barcea, Podoleni, Liesti, Calmatui.

Potrivit sefului Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Galati, Vasile Stefan, in aceste zone se afla gospodarii individuale in care sunt crescute pasari, dar si o ferma avicola de pui de carne si gaini ouatoare, Avicola Bucesti, unde exista 400.000 de pasari.

Stefan Vasile a precizat ca deocamdata activitatea fermei nu s-a oprit, dar se desfasoara doar sub monitorizarea si cu avizul inspectorilor veterinari. Ca masuri preventive, in toate cele 12 localitati sunt interzise targurile, pietele, expozitiile sau alte aglomerari de pasari domestice ori pasari captive, iar localnicii au fost instiintati sa nu isi mai lase pasarile in aer liber sau pe luciu de apa - lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala.

Totodata, orice caz de moarte a unei pasari va fi raportat la DSV Galati. Avand in vedere ca gripa aviara se poate transmite si la om, orice caz de imbolnavire la om cu manifestari respiratorii se va semnala medicilor de familie.

Si in Prahova a fost recent conformat un caz de gripa aviara.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#gripa aviara lebada, #gripa aviara lebada neagra, #gripa aviara lebada Giurgiu , #administratia