Ploiestenii au ramas fara transport in comun din cauza unui protest spontan: Politizare, deturnari de fonduri si sanctiuni pe banda rulanta

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 17:17
3772 citiri
Ploiestenii au ramas fara transport in comun din cauza unui protest spontan: Politizare, deturnari de fonduri si sanctiuni pe banda rulanta
Foto: Observatorul Prahovean

Ploiestenii au inghetat marti seara si miercuri toata ziua in statii pentru ca niciun mijloc de transport in comun nu a circulat, angajatii societatii Transport Calatori Expres (TCE) detinuta de Consiliul Local intrand in greva spontana.

Localnicii au fost luati prin surprindere. "Isi bat joc de noi! Puteau sa protesteze oriunde in oras, dar sa nu anuleze cursele. Eu nu am bani de taxi!", s-a plans unul dintre calatorii indignati, la Observatorul Prahovean.

In lipsa tramvaielor, autobuzelor si troleibuzelor, oamenii s-au deplasat cu ce au putut, masinile personale si taxiurile care transportau calatorii la serviciu sau copiii la scoala generand blocaje sau cozi interminabile, scriu jurnalistii ploiesteni.

Cu toate ca aveau obligatia sa asigure 30% din trasee, pana la urma toti soferii si vatmanii s-au retras la garaj si depou, din cauza incidentelor si imbulzelii. "Din cauza aglomeratiei, s-au rupt usi (foto), s-au spart geamuri, au vrut sa bata personalul de bord", a explicat Ion Misca, unul dintre liderii de sindicat din TCE, pentru Observatorul Prahovean.

Protestatarii se plang de conditiile inumane in care lucreaza. "Nu avem suruburi, nu avem piulite. Am fost la domnul director, nu poti sa lucrezi cu asa ceva! (arata placute de frana, n.red.) De trei ani cer aeroterme, pasagerii au nevoie de caldura. Nu s-a adus nici macar o aeroterma! Ramanem pe traseu fara aer, ne blocheaza usile! Din cauza acestei piese nu putem continua deplasarea. Oamenii ne spun: Voi sunteti de vina", a declarat un angajat.

Salariatii au transmis ca nu vor renunta la protest pana cand Primaria Ploiesti nu va scoate din buget 6 milioane de lei, ulterior fiind convocata o sedinta de urgenta la primarie pentru gasirea unei solutii. Mai mult, miercuri TCE a aflat ca ANAF i-a trimis somatie de blocare a conturilor din cauza datoriilor acumulate de societate la bugetul de stat, informeaza Observatorul Prahovean.

Cum s-a ajuns aici?

Jurnalistii prahoveni spun ca s-a ajuns in aceasta situatie din mai multe motive. Managementul institutiei este unul politizat, conducerea nefiind numita pe criterii de competenta. Nepotismului din institutie i se adauga si pomenile electorale, scrie Observatorul Prahovean, referindu-se la gratuitatile acordate de administratie celor care circula cu transportul in comun.

Mai grav este ca la mijloc ar fi si o deturnare de fonduri, pentru care au intrat pe fir procurorii. Banii angajatilor depusi la CAR au fost folositi in alte scopuri, iar acum conducerea primariei, dar si unii dintre sindicalisti vor trebui sa dea socoteala, spune sursa citata.

Dosarul deschis de DNA a fost declinat catre Politia Municipiului Ploiesti, care face cercetari pentru deturnare de fonduri si abuz in serviciu, dupa ce s-a aflat ca aproape 1,7 milioane de lei depozitati de angajati la CAR au fost folositi pentru... cumparare de piese sau carburanti, dar si pentru plata unor furnizori, scrie Observatorul Prahovean.

Managerul TCE, Nicolae Alexandri, a confirmat informatia. "Am mostenit aceasta practica de la predecesorii mei. S-a ajuns aici tocmai din cauza lipsei fondurilor necesare pentru buna desfasurare a activitatii. Practic, noi ne-am impurumutat din banii angajatilor, este adevarat ca fara acordul personal al acestora, insa le-am explicat si politistilor ca am considerat acest lucru ca fiind un ajutor pe care ni l-au acordat salariatii", a declarat managerul.

Acum sindicalistii asteapta ca Primaria Ploiesti sa stinga aceasta datorie si spun ca nu ies pe trasee pana cand banii nu sunt virati.

Nici calatorii nemultumiti nu se lasa mai prejos in acest razboi local. Unul dintre ploiestenii care nu au putut circula cu transportul in comun, desi avea abonament, a reclamat TEC la OPC Prahova, asa ca societatea va fi amendata cu o suma cuprinsa intre 2.000 si 20.000 de lei.

"TCE avea obligatia sa asigure cel putin o treime din curse. Ploiestenii nu au putut beneficia de un serviciu platit in avans, motiv pentru care societatea de transport public va fi sanctionata", a declarat Corneliu Buzu, reprezentantul ANPC Prahova, citat de Observatorul Prahovean.

In jurul pranzului, primarul Adrian Dobre a dat asigurari ca totul se va rezolva. Astfel, Consiliului Local va aproba esalonarea datoriei TCE catre Primarie, de circa 5,6 milioane de lei, urmand ca ulterior primarul sa dea dispozitie pentru plata celor 6.7 milioane de lei fara TVA aferenti pierderilor din 2016, scrie Observatorul Prahovean.

Miercuri dupa amiaza, directorul TCE a anuntat ca peste 100 de soferi vor fi trimisi in Comisia de Disciplina, pentru ca nu au asigurat 30% din transportul in comun, scrie sursa citata.

Ulterior, Consiliul Local a fost reunit in sedinta de urgenta pentru rezolvarea situatiei.

Alesii locali au aprobat esalonarea datoriei TCE catre Primaria Ploiesti, dar angajatii nu vor sa plece pe traseu pana cand Primaria Ploiesti nu va achita datoria catre TCE, scrie Observatorul Prahovean.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#greva transport comun Ploiesti , #administratia