BBC: Romanii, divizati de eutanasierea maidanezilor

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:12
2400 citiri
BBC: Romanii, divizati de eutanasierea maidanezilor

Este imposibil sa te plimbi cinci minute prin Bucuresti fara sa intalnesti un caine vagabond si autoritatile estimeaza ca in capitala Romaniei ar trai 65.000 de maidanezi, adica unul la 30 de locuitori.

Situatia este pe cale sa se schimbe, daca Guvernul obtine ce si-a propus. Daca se intampla ce-si doreste un numar in crestere de observatori internationali, nu se va schimba nimic, scrie intr-un amplu articol, BBC.

Guvernul doreste ca maidanezii sa fie stransi si, daca nu sunt revendicati sau adoptati in doua saptamani, eutanasiati. Propunerea are sustinere in Romania insa protestele s-au raspandit in lume, unde criticii deplang "masacrul".

In fata ambasadelor romanesti din unele capitale europene au fost demonstratii de protest si celebritati precum Brigitte Bardot si Pamela Anderson s-au manifestat impotriva acestei legi.

Aceasta interferenta din afara tarii a alimentat pasiunea sustinatorilor legii, care spun ca "iubitorii de animale" distorsioneaza adevarul si in unele cazuri disemineaza imagini aratand cazuri de violente impotriva cainilor vagabonzi facute in alte tari, desi pretind ca sunt facute in Romania.

Maidanezii nu sunt o noutate in Romania insa populatia canina a crescut dupa ce fostul dictator Nicolae Ceausescu a demarat o campanie de demolare a cartiere intregi in Bucuresti pentru a construi in loc blocuri. Proprietarii au fost fortati sa-si abandoneze cainii.

Atacurile sunt frecvente si uneori sfarsesc cu moartea celor atacati. In primele luni ale lui 2013, aproape 10.000 de bucuresteni au fost tratati pentru muscaturi la Institutul Matei Bals. Un turist japonez a fost ucis in 2006. In 2013, un copil de patru ani a fost sfasiat de caini pe un teren privat in nordul Bucurestiului. Acesta este incidentul care a dus la o explozie de manie populara, continua sursa citata.

Au urmat demonstratii si Parlamentul s-a grabit sa adopte lega care zacea de trei ani, care presupune eutanasierea cainilor dupa 14 zile. Introduce si pedepse mai dure pentru cei care isi abandoneaza animalele.

Criticii se plang ca, pe langa declasnarea unui masacru al cainilor, legea nu va rezolva problema pe termen lung, atata vreme cat nu se rezolva problema inmultirii necontrolate si a hranirii populatiei de maidanezi de catre populatie, care le incurajeaza supravietuirea.

Ambele parti ale discutiei sunt insa de acord ca animalele nu au ce cauta pe strazi. Iubitorii de caini doresc un program de sterilizare si investitii in adaposturi si adoptii. Aceste idei au avut un succes limitat in trecut.

Primarul Sorin Oprescu a promis ca 80% din cainii vagabonzi vor disparea de pe strazi intr-un an, jumatate, se pare, prin adoptii. Acesta nu a detaliat metoda prin care vor fi cainii ucidi, probabil prin injectie letala.

Oricare ar fi rezultatul, incheie BBC, ramane intrebarea: daca Romania nu a putut controla problema 20 de ani, ce garantii exista ca se va rezolva o data ce mainia populara generata de uciderea copilului va incepe sa scada?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania caini vagabonzi, #BBC Romania maidanezi , #caini vagabonzi