La adoposturi sunt sterilizati doar doi caini pe zi. Hingherii aduna numai cainii blanzi - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 10:01
9050 citiri
La adoposturi sunt sterilizati doar doi caini pe zi. Hingherii aduna numai cainii blanzi - Interviu

Serviciul public care ar trebui sa stranga cainii de pe strazi, ASPA, a avut alocati numai in primele sase luni ale anului 3,3 milioane de euro din care jumatate s-au dus pe plata hingherilor privati, afirma presedintele Asociatiei "Cutu - Cutu", Marcela Pisla.

"Au existat licitatii pentru tot felul de lucruri pentru sterilizare, pentru prindere. Adica transfer de bani publici in buzunare private. Jumatate din cele 3,3 milioane de euro alocate pe 6 luni merg numai la firmele private de hingheri. Ei urmaresc sa mai aduca niste hingheri privati. Si chiar am inteles ca dl. Bancescu (n.red. directorul ASPA) si altii de pe acolo si-au facut o firma noua", a declarat Marcela Pisla intr-un interviu acordat Ziare.com.

Presedintele Asociatiei "Cutu - Cutu" sustine ca, in pofida fondurilor uriase alocate, la cele doua adaposturi ale primariei sunt sterilizati doar doi caini pe zi, iar hingherii aduna de pe strazi doar animalele cele mai blande, usor de prins si nu se ating de cele agresive.

Un copil a fost atacat si ucis de caini vagabonzi ca o prada, ca un vanat din padure, dupa cum spune medicul legist care i-a autopsiat cadavrul. Ce se poate face pentru a iesi din aceasta situatie disperata?

Noi nu putem face mare lucru. Puterea este in mana primariei Capitalei care are un serviciu public cu resurse financiare si umane foarte mari. ASPA a primit 3,3 milioane de euro numai pe primele 6 luni ale anului. O suma uriasa, la care noi nici nu visam.

Organizatiile de protectie a animalelor au foarte putini bani, depind de donatii. Noi am dat un anunt cerand ajutor pentru constructia unor adaposturi pentru caini agresivi. Nu a dat nimeni un leu, pentru un cui cu care sa incepem.

Deci bucurestenii nu sunt chiar asa indragostiti de caini?

Nu, nu prea sunt. Ar vrea ca problema sa fie rezolvata din cer fara sa se implice ei prea mult. Ma refer la categoria, sa zic asa, neutra a populatiei. Mai exista categoria foarte solicitata a iubitorilor de caini care trebuie sa plateasca foarte mult pentru tratamente, mancare, sterilizari etc. Si mai este categoria celor muscati, care cred ca daca vom omori caini, vom rezolva problema. Nu este asa.

Si daca maine adunam toti cainii, anul viitor vom avea din nou caini pe strada pentru ca lumea abandoneaza caini, in special pui. E nevoie de o propaganda uriasa de educare a oamenilor. Cu banii pe care ii are ASPA ar fi trebuit sa avem afise pe toti stalpii pentru combaterea abandonului. Ar fi trebuit sa aiba protocoale de colaborare si cu primariile din jur pentru campanii de sterilizare inclusiv a cainilor cu stapan.

Vreti sa stiti de ce nu scapa dl. Ontanu de caini? Va dau un exemplu. O doamna din Ganeasa are trei catele nesterilizate si colegele mele au intrebat-o ce face cu puii acestor catele. "Maica, ii duc si ii las in fata la Obor", a raspuns ea. Daca o catea fata intre 4 si 12 pui, avem o medie de 8 pui pe catea, de doua ori pe an inseamna 16 pui, inmultit cu 3 catele, ajungem la 48 de caini aruncati intr-un an numai de o persoana in fata Pietii Obor. Si Ganeasa e la 50 de km de Bucuresti. Ce facem cu cei din Voluntari, din Popesti Leordeni?

Eu sunt ingrozita si de faptul ca adaposturile nu fac adoptii. Nu exista un PR care sa dea anunturi incontinuu pentru adoptarea cainilor. Asa se face la adaposturile din strainatate. In felul acesta multi caini si-ar gasi stapani. In Anglia un adapost reuseste sa dea spre adoptie anual 70 de mii de caini. Ni se spune ca in Bucuresti sunt 65 de mii de caini, deci intr-un an ar putea fi adoptati, teoretic, toti.

Daca bucurestenii nu dau un leu pentru adaposturi, ce va face sa credeti ca ar adopta caini in masa?

Noi am avut o campanie de adoptii. Am colaborat cu TVR, cu un ziar, am pus anunturi pe Internet, aveam un om special angajat la adoptii. In perioada aceea am dat 2.500 de caini si pisici, cu contracte de adoptie si fiecare caz poate fi verificat. Cand vii inaintea omului cu cainele, este mai receptiv la adoptie. S-au adoptat si caini mari, si cu probleme, unii fara o labuta.

Alte solutii in afara adoptiei?

Sterilizarea. Intr-un adapost al lui ONG un medic sterilizeaza cam 50 de caini pe zi. Ce ar putea face o echipa, mai multi medici cum sunt in cele doua baze ale hingherilor la Mihailesti si la Pallady? Va spun eu ce face. La cele doua adoposturi ale ASPA sunt sterilizati doar doi caini pe zi. In curtea de la Mihailesti ruginesc doua clinici mobile pentru sterilizare. Si ASPA are 3,3 milioane de euro pentru 6 luni.

De ce nu folosesc acesti bani cum trebuie? Lipsa de vointa? Interese private?

Probabil. Exista multa incompetenta, indolenta. Au existat licitatii pentru tot felul de lucruri pentru sterilizare, pentru prindere. Adica transfer de bani publici in buzunare private. Jumatate din cele 3,3 milioane de euro alocate pe 6 luni merg numai la firmele private de hingheri. Ei urmaresc sa mai aduca niste hingheri privati. Si chiar am inteles ca dl. Bancescu (n.red. directorul ASPA) si altii de pe acolo si-au facut o firma noua. Altfel cum se explica faptul ca inainte de licitatia din 19 august niste hingheri privati mergeau impreuna cu hingherii de la stat sa-i invete sa prinda caini?

Vom cere sa ne spuna cine sunt firmele care au castigat, ce experienta au ele, cine e in spatele lor, noi credem ca este o sifonare a banului public de zile mari. Daca ar fi oameni competenti la ASPA, numarul cainilor vagabonzi ar fi redus drastic in scurt timp.

Dvs. imi spuneti de sterilizare. Dar cainele sterilizat ramane si fara dinti?

Nu. Este adevarat. Cainele sterilizat nu trebuie sa ramana in strada. Adoptia este solutia urmatoare. Si trebuie rapid extrasi de pe strada cainii cei mai agresivi, cei mai periculosi, care ii antreneaza pe ceilalti. Dar stiti ce fac hingherii? Aduna cainii cei mai blanzi, care stau la prins si ii lasa in strada pe cei mai agresivi.

Ce se intampla in strainatate cand apare pe strada un caine vagabond?

Nu prea apar. In SUA, in Canada de exemplu, stapanii sunt obligati sa sterilizeze cainii de pe proprietate. De cinci ani de zile cerem si noi aceasta reglementare si abia anul acesta a introdus-o dl. Oprescu. In cinci ani cati pui au fost abandonati in strada?

Si totusi mai apare cate un caine vagabond, poate pierdut, ce se intampla cu el? E adunat de hingheri si apoi?

Au campanii intensive de adoptie, au campanii puternice.

Dar din ce am vazut eu, cei care nu pot fi adoptati sunt eutanasiati.

Nu toti. Exista campanii intensive in America pentru interzicerea eutanasierii.

Ei anual eutanasiaza 2 milioane de caini si pisici.

Nu ati fi de acord nici cu eutanasierea cainilor extrem de violenti, precum cei care l-au ucis de copii?

Nu. Si ei trebuie adoptati de oameni care au experienta cu cainii violenti. Cert este ca nu au ce sa caute pe strada.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#caini vagabonzi Bucuresti, #caini vagabonzi eutanasiati, #primarie ASPA , #caini vagabonzi