Concluzii alarmante dupa exercitiul cu sirenele de dezastru din Bucuresti

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 16:19
9465 citiri
Concluzii alarmante dupa exercitiul cu sirenele de dezastru din Bucuresti
Foto: Facebook/ISU Bucuresti-Ilfov

ISU a desfasurat, miercuri, in Bucuresti si in alte 13 judete un exercitiu de avertizare cu alarma a dezastrelor.

In Capitala, exista adaposturi doar pentru un milion de locuitori in subsolul blocurilor sau la metrou, iar din cele 400 de alarme, doar 15% pot fi actionate automat.

"In cazul in care se impune adapostirea populatiei, pentru Bucuresti, exista o estimare pentru adapostirea a un milion de persoane. Astfel, vorbim despre spatii de adapostire care sunt amenajate in subsolul blocurilor, exista si adapost de protectie civila constituit ca punct de comanda pentru autoritati, metroul poate constitui un punct de protectie civila in caz de dezastre. (...)

Cetatenii trebuie sa nu se panicheze, deoarece este doar un exercitiu, dar, totodata, sa constientizam importanta acestui mesaj, pentru ca intr-o situatie reala trebuie sa reactionam corespunzator", a explicat Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, potrivit Mediafax.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta anunta ca este vorba despre 5 tipuri de alarme pentru atacuri aviatice, dezastre naturale sau riscuri tehnologice.

Potrivit site-ului IGSU, sirena pentru dezastre are cinci sunete a cate 16 secunde fiecare, cu o pauza de 10 secunde intre ele. Prealarma aeriana are trei sunete a 32 de secunde fiecare si o pauza de 12 secunde. Cea de a treia sirena este cea aeriana cu 15 sunete a 4 secunde fiecare si o pauza de patru secunde intre ele. Incetarea alarmei va fi un sunet continuu, de aceeasi intensitate care va dura doua minute.

"Este vorba despre un sunet cu durata de 16 secunde care se repeta de cinci ori, intre aceste sunete exista si o pauza de 10 secunde. In Bucuresti exista o evidenta potrivit careia sunt 400 de sirene atat electrice, cat si electronice.

Din pacate, situatia statistica ne arata ca doar 15% dintre aceste sirene pot si actionate cu dubla comanda atat de la locul in care sunt amplasate, cat si dintr-un punct de comanda existent la Primarie sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate.

Exista o perioada de timp de la momentul in care noi instiintam autoritatea locala pana la momentul fizic in care cineva va apasa pe acel buton si acesta este lucrul asupra caruia insistem, deoarece aceste sisteme sa fie centralizate, iar actionarea sa se faca in mod automat dintr-un contru de comanda pentru a scurta cat mai mult timpul de alarmare", a declarat Daniel Vasile.

Concret, dintre cele 400 de sirene din Bucuresti, doar 59 se actioneaza dintr-un centru de comanda al primariei sau al pompierilor, restul trebuie activate manual de administratorul blocului.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a explicat ca autoritatiile locale nu au contracte de mentenanta pentru aceste sirene si ca exista nereguli legate de functionarea lor.

"Autoritatile locale nu au toate sirenele luate in evidenta. Exista probleme in ceea ce priveste contractele de mentenanta, dar si probleme legate de functionarea sirenelor. Din punct de vedere al sistemului centralizat de transmitere a acestei alarme, Sectorul 6 are cele mai multe sirene care pot fi actionate in mod automat. Primaria Sectorului 2 are contract de mentenanta, exista o situatie bine definita a tipurilor de sirene care exista si care functioneaza, exista si un centru de actionare a acestora si in incinta primariei", a adaugat reprezentantul ISU.

Prot TV transmite ca, de exemplu, in Dorobanti, Dristor, Lacul Tei sau Doamna Ghica sirenele au functionat partial, iar vina ar apartine primariilor de sector care trebuiau sa se asigure ca functioneaza sau sa cumpere altele noi.

"In bugetele primariilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficientelor, dar si pentru imbunatatirea sistemului actual", a adaugat Daniel Vasile, potrivit Agerpres.

Citeste si Exercitiu de alarmare la Constanta: Sirenele de dezastru nu au speriat pe nimeni

Cum au reactionat bucurestenii

Locuitorii Bucurestiului vad un lucru bun in aceste exercitii, dar, spun ei, nu stiu ce au de facut in astfel de situatii.

"Stiam ca urmeaza sa se faca acest exercitiu, asa ca nu am simtit niciun fel de emotie. In astfel de situatii, stiu ca ar trebui sa ma ascund la subsolul blocului. Oricum, mi se par eficiente simularile astea", a spus Maria.

"Nu m-am speriat, dar nu stiu fiecare alarma ce semnifica, oricum, nu ceva de bine. Mi se pare corect si civilizat sa fim anuntati. Deocamdata, nu stiu exact ce ar trebui sa facem si unde sa ne ducem in caz de dezastru", a spus un alt trecator.

"Ar trebui sa ne arate niste adaposturi, sa ne instruiasca despre ce avem de facut pentru ca nu stim, asta este adevarul, nu avem habar ce ar trebui sa facem. In caz de cutremur, am mai invatat cum sa reactionam, dar cand vine vorba de atacuri aeriene, se schimba situatia", a explicat Dumitru.

Exercitiul s-a desfasurat miercuri in Bucuresti, Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Ilfov, Neamt, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzau, Dambovita, Giurgiu si Iasi.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#exercitiu alarme sirene, #exercitiu ISU sirene, #exercitiu sirene , #Bucuresti
Comentarii