Neuroprogramare lingvistica - sau cum sa crezi ca poti

Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 08:48
4253 citiri
Neuroprogramare lingvistica - sau cum sa crezi ca poti
Foto: AaronJanski

Ai citit vreodata o carte al carui titlu incepe cu "35 de sfaturi practice", "Cum sa...", "Un ghid practic pentru.."? Literatura motivationala isi gaseste usor drumul catre noptiera oricui. Si nu neaparat pentru ca ar functiona.

Neuroprogramarea lingvistica (NPL), constituita ca fiind un mod de a aborda psihoterapia, bazat pe comunicare interpersonala, este "vinovata" pentru ciupercaria de carti motivationale care a impanzit librariile din toata lumea. Mai mult, NPL a dat nastere unei industrii de milioane de dolari anual.

Totul este bazat pe ideea ca esti ceea ce gandesti. Cursurile de NPL au in genere ca scop schimbarea drastica a modului in care o persoana vede lumea, in asa fel incat, intr-o perioada relativ scurta, sa poti transforma orice oportunitate intr-un succes. Sa ai o viata mai fericita, cu alte cuvinte. Sa ai succes in afaceri, sa uiti de necazuri, sa nu cedezi nervos cand sotia vrea divort si altele asemenea.

Un exemplu foarte bun de intelepciune este cartea autoarei amiercane Rhonda Byrne, "Secretul", care a reusit sa-i aduca peste 300 de milioane de dolari. "Secretul" este ca "gandirea pozitiva te ajuta sa iti indeplinesti scopurile".

Cartile lui Dale Carnegie s-au vandut in peste 50 de milioane de exemplare. Unii il considera promotorul curentului literaturii motivationale, acesta fiind autorul cartii "Cum sa castigi prieteni si sa influentei oamenii" (1936).

NPL incearca sa demonteze conceptia ca fiecare persoana are un anumit set de capacitati si indiferent de eforturile depuse, nu iti poti depasi limitele. Oamenii incearca, cu ajutorul psihologilor, sa inteleaga cum functioneaza creierul si cum poti exploata modul in care funtioneaza in folosul tau.

Chiar functioneaza?

Chiar daca, la prima vedere, gandirea pozitiva si tentativele de a depasi limite par atractive, acest gen de abordare are insa destui critici. NPL este ignorat, in genere, de stiintele sociale, din cauza lipsei de credibilitate si insuficientele dovezi ca aceste strategii functioneaza. Este numita de multe ori o "pseudo-stiinta", multi critici mergand pana la a spune ca astfel s-a dat nastere unei industrii care exploateaza slabiciunile oamenilor.

Revista Forbes arata ca, desi Statele Unite se afla inca intr-o criza economica serioasa, vanzarile la carti de acest gen au crescut . Americanii au cheltuit aproape 11 miliarde de dolari pe carti, CD-uri, seminarii si alte activitati motivationale. Majoritatea clientilor sunt femei aflate la varsta mijlocie, care prefera sa-si "cumpere" speranta.

Christopher Buckley afirma, in cartea "Dumnezeu, brokerul meu" (1998), ca "singura modalitate de a te imbogati dintr-o carte motivationala este sa scrii una". Steve Salerno, autor al cartii "Escrocheria: Cum a transformat miscarea motivationala America intr-o tara neajutorata", arata ca exista un ciclu al vanzarilor pe care editurile il exploateaza.

"Regula celor 18 luni" arata ca cei care cumpara cartile motivationale cumpara, peste 18 luni, alte carti de acelasi tip, pentru ca nu au reusit sa rezolve nimic cu celelalte. Si daca unii au fost pacaliti de aceste solutii facile cumparate din magazine, insa nimic nu e grav, exista cazuri in care incercarea de a-ti imbunatati viata te poate duce in situatii limita.

In 2005, o tanara a sarit de la etajul al doilea al unei cladiri de birouri din Sydney si si-a pierdut viata. Autopsia a arata ca tanara nu consumase droguri sau alcool. Medicii au sustinut ca femeia a dezvoltat o psihoza in urma unor cursuri motivationale pe care le-a sustinut.

Specialistii au avertizat atunci ca industria trebuie controlata, in conditiile in care sedintele de psihoterapie efectuate de amatori pot fi experiente traumatizante.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#neuroprogramare lingvistica, #literatura motivationala, #NPL , #Bucuresti