Presa de azi: Iarna e ca iarna: haos pe sosele

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 07:59
3957 citiri
Presa de azi: Iarna e ca iarna: haos pe sosele

Prima ninsoare s-a lasat cu accidente si raniti, titreaza miercuri Gardianul. Ninsoarea abundenta de marti a ingreunat circulatia pe mai multe drumuri din tara si au fost inregistrate mai multe accidente cu raniti, desi prefectii si primarii au mobilizat din timp echipele de interventie si utilajele de deszapezire.

Caderile de zapada de marti au facut dificila deplasarea autoturismelor pe drumurile publice, fiind inregistrate mai multe accidente cauzate, mai ales, de nerespectarea regulilor si neadaptarea vitezei la conditiile de drum.

Traficul rutier pe DN 7 Arad-Nadlac a fost interupt marti in zona Pecica din cauza unui accident rutier in urma caruia doua persoane au fost ranite, din cauza vitezei neadaptate la carosabilul alunecos, un autotren a lovit din spate doua autoturisme.

La Sibiu, un microbuz cu 17 pasageri s-a rasturnat marti dupa-amiaza, la iesirea din municipiu spre Agnita, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Adela Negoi, in urma accidentului a fost ranita o femeie la fata si la maini. Serviciul Politiei Rutiere Sibiu a amendat marti societatea care asigura deszapezirea in municipiul Sibiu cu suma de 6.000 lei pentru modul in care a curatat strazile, circulatia fiind ingreunata si la ora pranzului pe majoritatea strazilor din municipiul Sibiu.

In judetul Buzau, o ambulanta s-a rasturnat pe drumul dintre Bozioru si Braesti din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, iar doua persoane - o asistenta si o femeie insarcinata - au fost ranite, a declarat capitanul Gabriela Boiangiu, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau. O persoana a fost grav ranita si in judetul Vrancea, pe drumul european E 85, in zona localitatii Bizighesti, unde s-a produs un accident intre un tir de marfa inmatriculat in Suceava si o autoutilitara.

Jurnalistii de la Gandul surprind si ei acest eveniment: Autoritatile i-au gasit vinovati pe soferii cu cauciucuri de vara: "Ar trebui impuscati!" Replica ii apartine primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, prezent la Comandamentul de Deszapezire organizat in Bucuresti dupa prima ninsoare. In timp ce in Capitala primarul Oprescu se plangea ca a fost tras in piept la tonele de substante date pe strazi, in tara, DN-urile si una dintre cele doua autostrazi picau rapuse de troiene.

Forfota mare la Primaria Capitalei. Marti, la orele 15, dupa ce ninsese jumatate de zi, Bucurestiul era blocat. Primarului sectorului 1 ii sarise deja mustarul: "Da-i in ma-sa de nesimtiti! Ar trebui impuscati! Impuscati, impuscati, impuscati!" Chiliman avea o suparare: "Azi, cand sa iesim cu utilajele s-a pus capra un camion. Bucurestiul a ramas fara utilaje din cauza unor nesimtiti care nu au anvelope de iarna."

In sala comandamentului de iarna isi face intrarea edilul-sef Sorin Oprescu: "Ce mama dracului am vorbit si ce-am facut?", se intreaba retoric primarul care pozase cu utilajele de deszapezire cu o zi inainte. "Pe strada au venit 'triburile' si imping masinile la deal contra 10 lei", descrie edilul situatia din capitala europeana pe care o conduce.

Primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ii sarise mustarul inca de dinainte de inceperea sedintei Comandamentului de Deszapezire. Un consilier incerca sa-l tina in frau, insa edilul nu contenea sa vorbeasca de impuscarea nesimtitilor. Se referea la soferii care iesisera in trafic pe parcursul zilei de marti cu anvelope de vara, considerandu-i responsabili pentru balamucul care devenise traficul in Capitala.

Oprescu a lasat orice introducere la o parte si a intrat direct in subiect. "Domnilor operatori de deszapezire, am senzatia ca ne batem joc unii de altii. Mai mult voi de mine. Ce am discutat noi ieri seara si ce facem noi acum, in teren? Raportam date false? Imi spuneti ca ati imprastiat 200 de tone, 300 de tone, 1.000 de tone de substante pe strazi, dar de fapt nu ati facut nimic. Orasul e plin de gheata, s-a transformat in patinoar!".

Romania, sub zapezi. Prima dezlantuire a iernii: accidente rutiere si trenuri ramase in camp comenteaza si Gardianul. In urma ninsorii, distante care in mod normal erau parcurse in intervale cuprinse intre 20 si 30 minute au fost parcurse in aproximativ 50-60 de minute. Reprezentantii municipalitatii au declarat ca au fost folosite, pentru inceput, aproape 900 de tone de material antiderapant.

"Incepand din noaptea de luni au fost dislocate 200 de utilaje de deszapezire, iar pana marti au fost folosite 131 de utilaje si 887 de tone de material antiderapant", a declarat directorul adjunct al Directiei de Utilitati Publice, Magdalena Iuga.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca, in cazul in care va fi necesar, pentru

a preintampina problemele aparute in ultimii ani pe strazile din sectorul 5 (unde nu exista contract de deszapezire, n.n.). vor fi folosite utilaje apartinand societatii REBU.

"Pe mine nu ma intereseaza conflictele locale. Pe mine ma intereseaza sa asigur bucurestenilor o circulatie buna. Alaturi de utilaje ale Primariei sectorului 5, daca va fi necesar, vom introduce pe arterele din acest sector utilaje ale societatii REBU", a spus Sorin Oprescu. Potrivit acestuia, plata serviciilor efectuate de societatea de salubrizare in sectorul 5, acolo unde nu exista contract cu primaria de sector, va fi facuta de catre municipalitate.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a luat masuri pentru fluidizarea traficului rutier in conditii de ninsori si viscol si pentru verificarea modului in care firmele de deszapezire actioneaza in teren, iar elicoptere ale ministerului ajuta cu informatii echipajele de politie.

Purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan, a declarat ca se fac verificari privind modul in care firmele de deszapezire actioneaza in teren si ca acestea trebuie sa-si faca treaba deoarece "asa prevede legea, altfel se vor aplica sanctiuni".

Ciocan a precizat ca se tine permanent legatura cu Ministerul Transporturilor cu privire la situatia din trafic si la eventuale blocaje care se pot crea. De asemenea, numarul echipajelor si patrulelor formate din politisti, jandarmi si lucratori ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta a fost suplimentat.

Autoritatile locale au fost luate din nou prin suprindere de prima zapada consistenta. Iarna e ca iarna: haos pe sosele, scrie si Evenimentul Zilei.

Potrivit politistilor de la Centrul Infotrafic, in Bucuresti s-a circulat cu dificultate pe toate arterele, desi autoritatile locale au afirmat ca, pana la pranz, au fost imprastiate aproape 900 de tone de ma terial antiderapant. In plus, din cauza aglomeratiei din trafic, utilajele de deszapezire nu au putut interveni pana la ora 19.00.

Traficul a fost dat peste cap si pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, la intrarea si iesirea din Capitala, cozile de masini erau, marti dupa-amiaza, de aproape un kilometru.

Stratul consistent de zapada depusa pe carosabil le-a ridicat probleme si soferilor care au circulat pe Autostrada Soarelui. Iar pe tronsonul Gilau- Campia Turzii al Autostrazii Transilvania, inaugurat pe 1 decembrie, s-a circulat marti dupa-amiaza cu 60 de km/h din cauza ca nu a fost inca desemnata o firma care sa se ocupe de deszapezire.

Societatea de Drumuri Judetene Hunedoara a pri mit marti o amenda de 1.260 de lei pentru ca nu a intretinut corespunzator drumul Deva-Hunedoara. Din cauza poleiului, trei persoane au fost ranite grav si s-a format un ambuteiaj care a durat doua ore. Si firma Schuster Ecologic, care se ocupa de deszapezire in Sibiu, a primit marti o amenda de 6.000 de lei.

Nici la Craiova nu s-a circulat mai bine. Desi conducerea Serviciului de Salubritate a declarat ca utilajele au iesit pe strazi inca de luni noaptea, marti dimineata nici macar principala artera a orasului, Calea Bucuresti, nu era curatata.

In alte judete din tara, utilajele cu care s-a intervenit pe drumurile judetene s-au stricat chiar in timpul operatiunilor de deszapezire. Spre exemplu, pe DJ 607 din Mehedinti, autogrederul care trebuia sa imprastie material derapant s-a impotmolit in zapada. In Vrancea, peste 10.000 de oameni erau marti dupa-amiaza izolati dupa ce drumul dintre localitatile Dumitresti si Jitia a fost inchis din cauza ninsorii.

Capitala, paralizata din cauza poleiului: Deszapezirea, un esec total considera si reporterii de la Jurnalul National. Marti a nins pe aproape tot cuprinsul tarii. S-a circulat in conditii de iarna in judetele Gorj, Covasna, Harghita, Buzau, Galati, Arad, Suceava, Maramures si Cluj.

Stratul de zapada are 50 de centimetri grosime la Balea Lac. Salvamontistii avertizeaza ca pericolul producerii de avalanse este extrem de ridicat in Muntii Fagaras. Pe toate drumurile din tara s-a circulat in conditii de iarna, drumarii fiind si de aceasta data surprinsi de ninsoare. Normal! Cine se astepta sa ninga in decembrie?

Echipele salvatorilor montani anunta pericol de avalansa in zona Balea Lac. "Dupa cateva zile mai calde, sub stratul proaspat de zapada s-a format gheata, fapt ce favorizeaza producerea de avalanse. Recomandam turistilor sa nu paraseasca potecile marcate si mai ales sa nu se avante pe munte fara echipament corespunzator", a declarat Teodor Tulpan, salvamontist in cadrul Asociatiei Salvatorilor Montani Sibiu.

Mai multe trenuri care treceau prin Gara Targu-Jiu au avut intarzieri din cauza unui macaz care s-a defectat in urma inghetului de azi noapte in Halda Budieni, blocand circulatia mai bine de cateva ore. Astfel, Acceleratul 1821, care circula pe ruta Bucuresti - Arad, a avut o intarziere de peste doua ore, iar Personalul 2221, care circula pe ruta Craiova - Petrosani, a intarziat peste o ora.

De asemenea, mai multe trenuri de persoane de pe ruta Targu-Jiu - Rovinari au prezentat intarzieri de peste 30 de minute.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ninsoare Bucuresti, #esec deszapezire, #utilaje zapada, #autoritati deszapezire , #Bucuresti