Raport ONU: Peste 800.000 de copii mor anual in accidente

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 10:14
1462 citiri
Raport ONU: Peste 800.000 de copii mor anual in accidente

Circa 830.000 de copii mor in fiecare an in lume in diferite accidente, potrivit unui raport dat publicitatii miercuri de ONU si redactat in comun de Organizatia Mondiala a Sanatatii OMS si UNICEF.

Principalele cauze ale deceselor copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 19 ani sunt accidentele rutiere (260.000 de morti anual), inecurile (175.000), arsurile (96.000), caderile (peste 46.000) si intoxicatiile (peste 45.000), potrivit unui document Consacrat "prevenirii traumatismelor la copii", acest prim bilant mondial in acest sens, care a mobilizat 200 de experti pe o perioada de trei ani, are ca scop sa traga un semnal de alarma asupra unei realitati "prea mult timp ignorata", informeaza AFP.

Incepand cu varsta de noua ani, accidentele devin principala cauza a mortalitatii, devansand bolile infectioase, malnutritia sau razboaiele.

"Factorul social se dovedeste determinant", a afirmat Margie Peden, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). "Fie ca este vorba de tari bogate sau in curs de dezvoltare, copiii din mediile defavorizate sunt cei mai predispusi sa fie victime la accidente", a explicat ea.

Totusi, 95% dintre victime sunt inregistrate in tarile sarace sau in curs de dezvoltare. Africa inregistreaza cea mai ridicata rata de victime in accidente rutiere (19,9 la mie), urmata de tarile din estul bazinului mediteraneean.

Regiunea vestului Pacificului si Asia de Sud-Est au cea mai ridicata rata de inec (27,4 la mie, respectiv 12,3 la mie). Iar arsurile sunt mai frecvente in Asia de Sud-Est si in Orientul Mijlociu.

Spre deosebire de restul tipurilor de accidente, de arsuri sufera in majoritatea cazurilor fetele.

"Prea mult timp mortalitatea infantila provocata de accidente a fost considerata o fatalitate, un fel de pret care trebuie platit dezvoltarii", a subliniat Etienne Krug, de la Departamentul pentru prevenirea violentei, traumatismelor si handicapului din cadrul OMS.

"Aceasta problema de sanatate publica este relativ noua, pentru ca temele bolilor infectioase si malnutritiei au predominat mult timp... Si liderii politici sunt foarte suprinsi cand descopera amploarea fenomenului", a spus Krug. Solutii implementate deja in unele tari, ca Suedia, Australia, Canada sau in Africa dovedesc acest lucru, subliniaza raportul.

In Africa de Sud, numarul copiilor care inghit, din greseala, parafina a scazut cu 50% datorita folosirii unor capace speciale pentru recipientele in care se vinde acest lichid, foarte utilizat la incalzire sau iluminat.

In raport sunt prezentate si economiile facute prin masuri de prevenire a accidentelor. Astfel, fiecare dolar investit in detectoare de fum permite economisirea altor 65. Un dolar cheltuit pentru casti de bicicleta permite economisirea altor 29.

"Solutiile necesita o abordare care sa includa toate partile vizate", a subliniat Pascal Villeneuve, director delegat al UNICEF.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#copii morti accidente, #prevenire accidente, #raport ONU , #Bucuresti