Si functionarii vor salarii mai mari

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 16:30
2838 citiri
Si functionarii vor salarii mai mari

Stimulati de marirea salariilor profesorilor, functionarii din toate ramurile bugetare ameninta cu proteste daca nu primesc si ei aceeasi majorare, ceea ce ar putea complica foarte mult sarcina Guvernului pe final de mandat.

Pe premisa "de ce lor DA, si noua NU?", reprezentantii sindicatelor bugetarilor (munca si inspectia muncii, mediu, finante, vama, primarii, consilii judetene, prefecturi, asistenta sociala etc.) pun la cale un program al actiunilor de protest din aceasta toamna.

Liderul sindical Vasile Marica avertizeaza ca functionarii publici afiliati la Alianta SED LEX ameninta cu proteste ample, daca Guvernul nu le va majora salariile cu 50% de la 1 ianuarie 2009.

Programul actiunilor de protest in vederea sustinerii cresterii salariale va fi stabilit la Consiliul Unional al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, din 3 octombrie, la care vor participa toti reprezentantii sindicatelor bugetarilor (munca si inspectia muncii, mediu, finante, vama, primarii, consilii judetene, prefecturi, asistenta sociala)", a precizat Marica.

"Odata aprobat programul actiunilor de protest, in urmatoarele doua luni, activitatea administratiei publice centrala si locala, a centrelor de asistenta sociala va fi afectata, urmind sa informam opinia publica in permanenta cu privire la programul de lucru al institutiilor si autoritatilor", a adaugat liderul sindical.

Marica a explicat ca, asa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50%, la fel si salariile functionarilor publici trebuie sa creasca.

Alianta Sed Lex cerea, inca de la inceputul lunii septembrie, o crestere salariala de cel putin 50% pentru 2009, pentru mentinerea puterii de cumparare si cresterea in termeni reali a salariilor bugetarilor, in caz contrar amenintind cu declansarea grevei generale incepind din noiembrie, pentru a boicota organizarea alegerilor generale.

Sed Lex a prezentat, atunci, unele solutii pentru gasirea resurselor bugetare necesare maririi salariului cu 50%, respectiv reducerea clientelei politice prin diminuarea numarului de consilieri ai deputatilor, senatorilor, ministrilor, secretarilor de stat, presedintilor de consilii judetene, prefectilor, de la 20.000, la maximum 3.000 de consilieri, ceea ce ar insemna o economie in valoare neta de 50 de milioane de lei lunar, declara Vasile Marica.

O alta solutie expusa de Marica este reducerea numarului functiilor de conducere care au indemnizatii intre 30-55% din salariu si debirocratizarea sistemului. In acest moment, 30% din personalul administratiei publice are functii de conducere, in multe situatii, un director general cu 55% indemnizatie de conducere are in subordine maximum zece oameni, din care doi sint sefi serviciu cu indemnizatie de 40 de procente in plus la salariu.

"Cresterea salariului minim pe economie la 540 lei nu influenteaza scaderea puterii de cumparare si nu micsoreaza nemultumirea salariatilor din sectorul bugetar, deoarece salariul mediu net in sectorul bugetar este de 1.080 de lei, fata de 1.308 salariul mediu net pe economie, ceea ce inseamna o diferenta de 17,5%", preciza liderul sindical.

Problema este ca Guvernul nu isi poate permite alte majorari. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a avertizat ca, din punct de vedere al unei majorari sustenabile, salariile profesorilor nu pot fi marite cu mai mult de 9% in acest an, deoarece nu exista resurse financiare.

Ministrul a recunoscut ca, in cazul unei noi majorari salariale pentru cadrele didactice, fondurile ar trebui luate de la bugetul pentru investitii.

"Singura resursa pentru a mai creste salariile profesorilor este sa luam de la copii", a precizat Varujan Vosganian, intr-o conferinta sustinuta la Iasi.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#toamna, #sindicalist, #Sed Lex, #protest, #guvern, #majorare , #Bucuresti