Cardul de sanatate: De ce sistemul nu va functiona niciodata bine

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 09:00
3150 citiri
Cardul de sanatate: De ce sistemul nu va functiona niciodata bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii de familie si asiguratii din intreaga tara nu au putut folosi marti dimineata cardul de sanatate din cauza ca sistemul informatic al CNAS a picat din nou.

De la punerea in functionare a sistemului, pe 4 mai 2015 (dupa 8 ani de pregatiri, investitii si teste), CNAS a numarat, oficial, in doar 8 luni, 12 "disfunctionalitati" ale sistemului, insa utilizatorii reclama dificultati periodice in utilizarea cardului de sanatate, atat de numeroase ca nimeni nu le mai contabilizeaza. Cel putin 3 astfel de "disfunctionalitati" neraportate - care-i exaspereaza si pe medici si pe pacienti - s-au inregistrat doar in ultimele 2 saptamani.

Cardul de sanatate nu functioneaza: Sistemul s-a blocat din nou

Proasta functionare a sistemului are cauze multiple, incepand chiar cu calitatea conceptului, cu modul de implementare, avand legatura inclusiv cu modul de accesare de catre utilizatori.

Motivul central este, insa, de cursa lunga: incompatibilitatile "congenitale" ale sistemului, provenite din modul in care au fost puse cap la cap elementele, ar reclama, pentru o mai buna functionare, upgradari. Insa upgradarile nu se pot face dintr-un motiv simplu: contractul s-a finalizat, banii- 184 milioane de euro - s-au cheltuit si nu s-au mai alocat altii.

Dr. Marius Filip, fost medic sef al CNAS, expert si responsabil cu promovarea proiectelor informatice derulate de Casa, a explicat ca nu cunoste exact cauzele ultimului blocaj, dar a admis unele probleme tehnice.

"Incercam sa crestem capacitatea sistemului, dar problema e ca contractul s-a incheiat. Nu mai sunt bani. Logic, ar trebui sa schimbam periodic o parte a componentelor, insa costurile sunt mari si nu se pot amortiza. Ar trebui si un studiu de fezabilitate, dar si acestea se fac pe bani. Atunci, facem si noi cum putem, mai pe genunchi....", spune dr. Marius Filip.

Expertul Casei afirma insa ca erorile din sistem au cauze multiple: "Sunt inclusiv lucruri care sunt independente de CNAS. Au fost inclusiv atacuri informatice asupra bazei de date care au generat blocarea sistemului, STS a raportat incidentele acestea."

Citeste mai departe despre Cardul de sanatate: de ce sistemul nu va functiona niciodata bine pe Curs de Guvernare

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#sistem blocat card sanatate , #card sanatate